Clădirea istorică a Camerei de Comerț București, la 100 de ani

panoramic

Duminică, 13 noiembrie 2011, seara, la Ateneul Român, a avut loc un concert extraordinar cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la ridicarea de către Regele Carol I, a edificiului istoric al Camerei de Comerț și Industrie a Bucureștiului. Concertul s-a bucurat de prezența orchestrei simfonice a Filarmonicii George Enescu și a maestrului Horia Andreescu.

CCIB 100 de ani-22

CCIB 100 de ani-34

CCIB 100 de ani-44

CCIB 100 de ani-48

COCKTAIL

Alteta Voastra Regala,
Excelentele voastre,
Doamnelor si domnilor,

Va exprim intreaga gratitudine pentru prezenta dumneavoasra, in aceasta seara, la concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, dirijata de maestrul Horia Andreescu, concert prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la inaugurarea sediului istoric al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti.

Vrem sa omagiem astfel un moment istoric esential in zidirea Romaniei moderne: inaugurarea in urma cu un veac – la 23 mai 1911 – a cladirii monumentale, a sediului CCIB, institutie de prim rang in structura statului roman.

Ca mai toate institutiile fundamentale ale Romaniei moderne si institutia noastra are drept ctitor pe Regele Carol I. Suveranul a decis in 1904 sa acorde camerei bucurestene “un teren al statului cu o suprafata de 2.215 mp, aflati la coltul ce face strada Doamnei cu strada Vestei (actual strada Ion Ghica) unde odinioara fusese asezat Senatul tarii”.

In numai trei ani de la asezarea pietrei de temelie, imobilul, proiectat de arhitectul Stefan Burcus, construit pe o structura de rezistenta realizata de Gogu Constantinescu (inventatorul sonicitatii) si beneficiind de o bogata ornamentatie, datorata lui Emil Becker, a fost inaugurat.

Cu acel prilej, Carol I sublinia rolul Camerei în viața economică a țării: „Camerele de comerţ şi de industrie au dat guvernului un preţuit sprijin, prin sfaturi luminate şi lucrări însemnate. Am marea mulţumire a recunoaşte că aceste sfaturi şi lucrări au avut întotdeauna în vedere nu interese particulare, ci binele obştesc. Urez dar Camerei de Comerţ şi Industrie din Capitală să fie pildă neclintită şi ca munca ei pe câmpul economic, de-a pururea inspirată de interesul general al ţării, să fie spornică şi rodnică”.

Şi, într-adevăr, activitatea Camerei a fost spornică şi rodnică. În iunie 1868, pentru prima dată în România, CCIB s-a numărat printre cei care au pus problema necesității „întabulării firmelor comerciale”. Apoi, CCIB este autorizată să publice rata medie de schimb a principalelor valute străine, este coautoare a textului primei legi a mărcilor și tot ea propune legea pentru încurajarea industriei naţionale. În 1895, Camera Bucureşti deschide primul birou de informaţii comerciale, iar încă din 1899 îşi face cunoscută poziţia cu privire la carteluri. În 1926, la iniţiativa Camerei Bucureşti, este introdus cecul poştal ca instrument de plată fără numerar. Camera sprijină şi finanţează învăţământul comercial şi de meserii şi contribuie cu o sumă generoasă la construirea sediului Academiei de Studii Economice. Sunt numai câteva dintre acțiunile care au arătat cât de importantă a fost implicarea CCIB în economia țării.

Sediul istoric al CCIB este naționalizat în 1949, odată cu celelalte  bunuri  patrimoniale ale întregului sistem cameral și abia în toamna lui 2008 imobilul a reintrat, prin hotărâre judecatorească definitivă şi irevocabilă, în patrimoniul CCIB.

Pentru a putea reda sediului său istoric anvergura şi strălucirea de altădată, astfel încât acesta să redevină „casa oamenilor de afaceri“, CCIB a constituit Fundatia „Fondul Carol I”, condusă de Alteta Sa Regală Principele Jean de Luxemburg. In acest proiect, rolul decisiv l-a jucat Casa Regala a Romaniei, Alteta Sa Regala Principele Radu, caruia ii reinnoiesc multumirile noastre. Sunt numai câteva dintre legăturile istorice între Casa Regală și Camera de Comerț a Bucureștiului.

Cu prilejul aniversării a 100 de ani de existenţă a sediului istoric al Camerei Capitalei, realizat așa cum spuneam, cu suportul generos al Regelui Carol I, precum şi cu ocazia  împlinirii vârstei de 90 de ani de către Majestatea Sa, Regele Mihai al României, Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București  a hotărât ca „Trofeul Hermes – 2011” să fie acordat Majestăţii Sale, Regele Mihai, ca omagiu adus contribuţiei Casei Regale a României la modernizarea si consolidarea Camerei de Comerţ şi Industrie a municipiului Bucureşti.

Precizez: Trofeul Hermes se acorda anual unei personalitati din afara sistemului cameral.

In aceasta seara, inauguram impreuna Ciclul Concertelor anuale organizate de Camera bucuresteana, care vor avea loc in luna noiembrie.
Multumesc inca o data Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”, mestrului Horia Andreescu, conducerii Filarmonicii, sponsorilor generosi, Colegiului de Conducere si colegilor din Camera, tuturor acelora care au facut posibil evenimentul din aceasta seara, si nu in ultimul rand, dumneavoastra, distinsii nostri invitati.

Tuturor multumiri si recunostinta.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu,
Presedintele CCIB

2 comentarii

  1. Stelian Rotaru says:

    Tot mai multe sunt evenimentele care ne bucura si ne dau speranta. Marti am cumparat din librarie cartea “REX in aeternum” scrisa de Prof. Hermina Idomir, presedinta Asociatiei “Regele Mihai I” filiala Brasov aparuta in Editura Transilvania Expres 2011. Cartea a fost lansata in Octombrie la CN “Andrei Saguna” Nimic fara Dumnezeu !

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Alteta Voastra,

    O lunga serie de institutii romanesti isi datoreaza existenta – si traditia – (iar multe din ele si sediile) faptului ca Regii Carol I, Ferdinand, Carol II si Mihai I le-au fondat, finantat si pastorit. Seara de la Atheneu este inca un eveniment salutar care mai trage un val de pa ochii unora ce nu au stiut – sau s-au straduit sa uite – acest important adevar. Regele Mihai este de drept cel mai in masura sa primeasca acest trofeu. Sa ne bucuram, asadar, dupa cum ne indeamna vestitul imn academic “Gaudeamus Igitur”, ca ne apropiem in pasi mici, dar siguri, de o anume normalitate.

    Cu neprecupetita loialitate,
    Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50905026
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate