Ceremonie la Templul Coral, dedicată Reginei-mamă Elena

Știre TVR

Ieri, vineri, 6 mai 2016, la Templul Coral din București a avut loc o ceremonie religioasă și o evocare a Reginei Elena a României, la 120 de ani de la nașterea sa. Evenimentul, plin de emoție și afecțiune, de respect și de admirație față de Regina-mamă, a avut loc în prezența Custodelui Coroanei române, a președintelul Federației Comunităților Evreiești din România și a Rabinului Rafael Shaffer. Au luat parte la ceremonie Altețele Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Maria și ES dl Alexander Philips Nixon, soțul Principesei Elena.

Au fost de față Consilierul Prezidențial Andrei Muraru, ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa doamna Tamar Samash, ÎPS arhiepiscopul Ioan Robu, mitropolit romano-catolic de București, reprezentanți ai Patriarhiei Române și ai Ministerului Culturii.

Au evocat figura luminoasă și plină de curaj a celei de-a treia Regine a României dl Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești și deputat în Parlamentul României și dl Paul Schwartz, președintele Comunității Evreiești din Capitală.

Dr. Adrian Cioflâncă, Director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România a făcut o prezentare a titlului de “Drept între Popoare” și a vorbit despre acțiunile Reginei-mamă Elena în ajutorul evreilor din România.

Cuvântul domnului Eduard Kupferberg, Directorul Cancelariei Rabinice a FCER, s-a referit la legătura istorică dintre Templul Coral și Casa Regală, în ultimii 150 de ani.

Din partea Custodelui Coroanei române, a adresat un cuvânt audienței Alteța Sa Regală Principele Radu.

Alocuțiunea rostită, în numele Custodelui Coroanei române, de Principelui Radu al României, Templul Coral, 6 mai 2016

Regina-mamă Elena a fost un dar neprețuit pentru România secolului trecut. Prezența ei în anii 1940 a ajutat mai mult decât ne putem imagina pe tânărul Suveran și întreaga societate românească. Credința, bunătatea, modestia și înaltul ei simț al datoriei o recomandă istoriei ca pe o mare regină.

Elena a României a înfruntat cu extraordinar curaj acțiunile criminale ale persecutorilor evreilor, fără să aibă nicio putere constituțională. Regina a împărtășit destinul de pribegie al poporului evreu, petrecând din optzeci și șase de ani de viață două treimi în repetate exiluri.

Regele Mihai spune că una dintre cele mai mari satisfacții trăite de Majestatea Sa a fost atunci când Regina Elena a obținut titlul de Drept Între Popoare, pentru actele ei de curaj din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acum, la 120 de ani de la nașterea Reginei Elena, Custodele Coroanei române și întreaga familie suntem fericiți să putem spune cât de mândri suntem de a treia regină a României.

Regina Elena rămâne un far pentru familia noastră și un exemplu european, nu prin arborele ei genealogic, ci prin valorile și principiile pentru care a suferit ori s-a bucurat întreaga viață. Întreaga Europă, unită și liberă, ar trebui să se plece, respectuoasă, în fața unei astfel de femei. România de astăzi începe să-și aducă aminte de Regina Elena, iar acesta nu este un fapt în avantajul Familiei Regale, ci o dovadă de soliditate a societății românești.

Custodele Coroanei și cu mine am avut onoarea de a fi primii membri ai Familiei Regale a României care au vizitat Statul Israel, în urmă cu doi ani. Multe au fost momentele emoționante ale șederii noastre: vizitarea Locurilor Sfinte, Zidul Plângerii, întâlnirea cu supraviețuitorii lagărului de concentrare din Transnistria, vizita la Universitatea Ebraică, întâlnirile cu înalții reprezentanți ai Knesset și ai guvernului. Dar fără pereche, prin semnificația și tragismul ei, rămâne vizita la Yad Vashem, acolo unde numele Reginei Elena stă dăltuit în piatră, cu simpla inscripție „Elena Regina“.

Regele Mihai I și Instituția Coroanei îndeamnă societatea românească la compasiune, la generozitatea de a asculta pe celălalt, la cultivarea virtuților precum domnia legii și nu a oamenilor, respectul pentru proprietatea privată, forța competentă a instituțiilor și familia. Suntem datori a ne uita înspre viitorul țării noastre, veghind responsabil la democrația, prosperitatea și stabilitatea ei.

Fotografii de Daniel Angelescu.

3 comentarii

  1. Cristian Sandu says:

    O graitoare dovada ca Familia Regala serveste toti cetatenii Romaniei, indiferent de etnie sau religie!

  2. Gabriela Bucur says:

    RESPECT!!

  3. Teșu Solomovici, tesu.solon@yahoo.com says:

    Impresionantă manifestare cu o prezență regală. Noi, evreii, nu o vom uita niciodată pe Regina Elena. E înscrisă în sufletul iudaismului românesc. Zichrono levraha, cum spune Israelul ebraic, fie-i amintirea binecuvântată. Teșu Solomovici

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48516423
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate