185 de ani de tradiție muzicală militară în România

Vineri, 1 iulie 2016, a avut loc în Capitală ceremonia de aniversare a 185 de ani de la crearea primei fanfare militare românești. La ceremonie a participat Alteța Sa Regală Principele Radu, din partea Familiei Regale a României. Serviciul Muzicilor Militare a fost strâns legat, în ultimii 150 de ani, de Regii României și de Coroană. La ceremonie au luat parte reprezentanți ai ministrului Apărării Naționale, ai Statului Major General și șeful Comandamentului Logistic Întrunit.

Prima fanfară a fost înființată la Iași, la 1 iulie 1831, în cadrul structurii militare numită “Straja Pământească”. Trei decenii mai târziu, în anul 1864, fanfarele au fost subordonate unei secții speciale din Ministerul de Război, secție devenită în anul 1867 “Inspectoratul General al Muzicilor Militare”. Căpitanul Eduard Hübsch, primul inspector general, a condus Muzica Militară timp de trei decenii. El este compozitorul Imnului Regal și al unui mare număr de lucrări cu caracter militar și regal.

În anul 1895, Muzica Militară începe o nouă etapă istorică, sub conducerea maiorului Iosif Ivanovici, reputat compozitor și eminent administrator al Inspectoratului General al Muzicilor Militare. La preluarea secției de către Iosif Ivanovici, fiecare regiment de dorobanți avea constituită propria fanfară. Ivanovici, compozitorul celebrei lucrări “Valurile Dunării”, a înzestrat orchestrele cu instrumente noi, a diversificat repertoriul lor și a avut o contribuție majoră la educația superioară a instrumentiștilor militari. Iosif Ivanovici a fost un ofițer devotat Regelui Carol I și un exemplar artist.

Școala Elevilor Muzicanți Militari a fost înființată în anul 1936, sub domnia Regelui Carol al II-lea.

În anul 1954 a luat naștere “Muzica Reprezentativă a Armatei”.

Serviciul Muzicilor Militare a sărbătorit, în dimineața de 1 iulie 2016, cei 185 de ani de existență, punând alături foști ofițeri și subofițeri ai armei, precum și actualii ei slujitori. Au fost oferite distincții și diplome și a avut loc ceremonialul schimbării conducerii serviciului. După nouă ani, colonelul Valentin Neacșu, șeful Serviciului Muzicii Militare și inspectorul Armei Muzică Militară, a predat ștafeta noului comandant, colonelul Aurel Gheorghiță.

Familia Regală susține activitatea Orchestrei Reprezentantive a Armatei prin mai multe proiecte anuale, păstrând în contemporaneitate tradiția de un secol și jumătate a legăturii dintre Coroană și Armata României.

6 comentarii

 1. Cristian Sandu says:

  Deosebit de frumos.

 2. elena ghergu says:

  Admitatie si felicitari millitarilor din toate Muzicile Militare. Tatal meu, a slujit cu onoare si devotament aceasta disciplina, Domnul sa/l odihneasca in pace. Sper ca nimeni , niciodata sa nu aiba
  ,,ideea.,, de a desfiinta aceasta nobila disciplina.
  LA MULTI ANI

 3. Emilian T.Vandenboer says:

  Nu numai frumos, dar este atat de Majestuos ca nu-mi vine sa cred ca aceste lucruri se intampla acum in Romania.
  Dumnezeu sa ajute Regatul Romaniei si Casei Regale de Romania.
  Cu adanc respect
  Emilian T.Vandenboer

 4. Liliana Sora says:

  Prezenţa activă a Familiei Regale oriunde şi oricând , accentuează ideea de respect, altruism, preţuire, unitate in diversitate…, valori ce îi dau identitatea, demnitatea, mândria şi nobleţea…. Să ne bucurăm de oamenii care împărtăşesc frumosul, decenţa, bunele maniere şi bunul simţ, dragostea de oameni şi tot ceea ce are valoare, şi pentru care ” simţul datoriei este cea mai luminoasă dovadă de sănătate a unui suflet ” cum spunea Nicolae Iorga.
  Stimă şi consideraţie, pentru Familia şi Casa Regală a României !
  Trăiască Regele !

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30317003
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate