Centenarul nașterii lui Nelson Mandela

©nytimes

Astăzi se împlinesc o sută de ani de la nașterea lui Nelson Rolihlahla Mandela, una dintre cele mai proeminente figuri ale vremurilor noastre, un simbol al luptei contra sistemului de segregare rasială din Africa de Sud, numit Apartheid.

Laureat al Premiului Nobel în anul 1993 și, apoi, președintele Africii de Sud, între anii 1994 și 1999, Nelson Mandela s-a născut pe 18 iulie 1918, în orașul Mvezo din Africa de Sud.

A studiat dreptul și a devenit avocat după absolvirea Universității din Witwatersrand. A fost arestat de regimul sud-african între anii 1956-1961, iar apoi, între anii 1963 și 1990. Lupta sa împotriva Apartheid a continuat, fără întrerupere, până la abolirea sistemului. A fost președintele Congresului Național African.

Datorită înaltei sale conștiințe, curajului și marii suferințe îndurate în închisoare peste trei decenii, Nelson Mandela rămâne una dintre cele mai respectate personalități ale lumii contemporane. A fost un model de demnitate și hotărâre pentru întreaga omenire, o sursă de mândrie și de speranță pentru întregul continent african.

Nelson Mandela a murit la 5 decembrie (în aceeași zi cu Regele Mihai I al României), în anul 2013, la Johannesburg.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51798054
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate