Catedrala Mitropolitană din Iași, 130 de ani

Catedrala_Mitropolitana_Iasi_01

Acum 130 de ani, în ziua de 23 aprilie 1887, a fost inaugurată Catedrala Mitropolitană din Iași, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta.

Edificiul este biserica principală a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și are alături Palatul Mitropolitan.

Actul de naștere al catedralei datează din 8 august 1826, când a fost iscălit un hrisov domnesc de ridicare a bisericii, de către domnitorul Moldovei Ioniță Sandu Sturdza. Lucrările s-au desfășurat între anii 1833 și 1839, dar bolta centrală a clădirii s-a prăbușit în anul 1857.

În anul 1880, mitropolitul Iosif Naniescu a pus o nouă piatră de temelie și, șapte ani mai târziu, catedrala a fost sfințită la 23 aprilie 1887, în prezența suveranilor, Regele Carol I și Regina Elisabeta. Alături au stat reprezentanți ai guvernului de la București, un impresionant sobor de arhierei, preoți și diaconi, dar și a unui număr mare de credincioși.

În pridvorul catedralei, pe perete este așezată o placă de marmură inaugurală, pe care este scris un text semnat de Regele Carol I:

Terminatu-s-a întreaga lucrare în anul mântuirii 1886, al domniei noastre al douăzecilea, al regatului meu al șaselea, împodobindu-se și înzestrându-se cu vase sfinte, candele de argint, policandre, odoare și veșminte prețioase, precum și cu cele 10 ferestre cu măiestrie împodobite și închinate de noi ca un prinos al râvnei noastre pentru înălțarea sfintei Biserici Ortodoxe, întru pomenirea mea, a iubitei mele soții Elisabeta și a urmașilor noștri…

3 comentarii

 1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  VENERATIE INAINTASILOR CARE AU GANDIT INALTAREA CATEDRALEI MITROPOLITANE DIN IASI, IPS MITROPOLITULUI IOSIF NANIESCU SI SUVERANILOR DE INALTATOARE ADUCERE AMINTE REGLE CAROL I SI REGINA ELISABETA !
  OMAGIU SI NESTEARSA AMINTIRE INALTILOR CTITORI SI PASTRATORI DE CREDINTA SI DATINI !

 2. CATEDRALA ACEASTA ESTE FOARTE FRUMOASÄ

  BINE CÄ SE REPARÄ ACEASTÄ BISERICÄ; CATEDRALÄ

 3. Liliana Sora says:

  Iaşi – oraş moldav încărcat de istorie, artă, cultură, educaţie, civilizaţie… , despre care MS Regina Maria spunea :
  ” Iaşiul ne-a apărut în depărtare dintr-o ceaţă albăstruie, cu bisericile şi marele palat “administrativ” îmbăiate într-o lumină trandafirie – de departe, părea un oraş al zânelor ”. Jurnal de război (II). 1917
  Tot respectul şi toată preţuirea pentru întreaga Familie Regală , pentru care ” … lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. ” ( MS Regele Mihai )
  Trăiască Regele ! Nihil sine Deo !

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 48516172
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate