Carte regală de bucate

DSC_8883mod

Sunt ani de zile de când Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare dorește să dăruiască cititorilor de carte românească o carte de bucate. Dar nu una obișnuită, ci o culegere de povești și rețete care se întinde pe parcursul unei jumătăți de veac și pe întreaga geografie europeană. O carte de bucate de familie, cuprinzând rețete, fotografii, povești și relatări despre membri ai Caselor Regale europene și mondiale, veri ai Principesei.

Proiectul se apropie de sfârșit. În aceste zile de vară se fac ultimele eforturi pentru ca volumul să poată merge la editură. A fost nevoie de o muncă susținută de câțiva ani de zile. Mai întâi, au trebuit culese rețetele de la fiecare personalitate în parte. Principesa Moștenitoare și asistenta sa personală, Liana Greavu, au făcut acest răbdător demers. Apoi rețetele au trebuit clasificate cronologic, în funcție de proveniență, de tip de rețetă etc. Această muncă a fost realizată de Principesa Moștenitoare asistată de tânăra noastră colaboratoare Suzanna Dumitrescu. Pe urmă, rețetele au trebuit încercate, iar de acest meticulos capitol s-au ocupat maestrul nostru bucătar, Eugenia Ilie și dna Anca Mitu, proprietarul companiei de catering Privileg. Editura, ca și agentul nostru literar, au făcut demersurile de specialitate, pentru ca toate să prindă contur editorial. În fine, Principesa Moștenitoare și cu mine, precum și Sandra Gătejeanu și, din nou, Suzanna Dumitrescu și Liana Greavu, am încercat să punem totul în pagină.

Cartea se va bucura de ilustrații foarte frumoase realizate de doi artiști fotografi români din generația tânără, Cosmin Popescu și Sorin Stanciu.

Volumul va aduce în prim plan personalitățile pline de farmec și bunătate ale Reginei Elena a României și Principesei Margareta a Danemarcei, bunicele Principesei Moștenitoare, precum și ale părinților ei, Regele Mihai și Regina Ana. Nu vor lipsi povești de copilărie și adolescență, întâmplări și descrieri ale personalității celor patru surori, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria. Un loc important în viața Principesei au avut și continuă să aibă verii ei cei mai dragi și mai apropiați Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei, Ducele de Aosta, Principesa Astrid a Belgiei și Arhiducele Lorenz al Austriei. Vor fi ilustrați prin imagini și cuvinte mulți dintre cei care ne-au stat alături, la bine și la greu, din Casele Regale ale Spaniei, Luxemburgului, Belgiei, Marii Britanii, Suediei, Danemarcei și atâția alții.

Cu toții sperăm ca volumul să aibă succes de public, să ajungă, așa cum se spune în limbajul zilelor noastre, un best-seller. Criza economică se va înrăutăți, iar librăriile vor continua să fie mai degrabă pline de cărți și goale de oameni. La aceasta contribuie și atât de slaba distribuție de ziare și de cărți din România, un capitol care a fost neglijat în mod irațional de toată lumea. Cu toate acestea, sunt sigur că va exista interes pentru cartea Principesei, a treia lucrare a sa după “Nunta de diamant” și “Coroana română”.

Așteptăm ca volumul să vadă lumina zilei în sfârșit de toamnă.

IMG_2075

IMG_2087

IMG_2073

36 comentarii

 1. mihaela ionescu says:

  Frumos, ca tot ceea ce face Principesa si Casa Regala Romana…

 2. Stimate Principe,

  As dori sa va intreb, daca aveti cunostinte despre pretul aproximativ al cartii.

 3. rotaru marius says:

  Altata Voastra in luna august venim si noi in tara dar nu cred ca voi gasi cartea in comert asa ca va cer sfatul ce as putea sa fac sa o pot avea .Mi se pare foarte interesanta as vrea sa cunosc si eu momente din viata familiei Regale .Va multumim din suflet ca ati revenit in viata noastra atat de cupa sa putem si noi sa ne simtim importanti pe acest pamant.Cu mult respect fam Rotaru din italia Dumnezeu sa va aiba in paza si sa va lumineze caile

 4. Apostolescu Lizete says:

  ALTETA, cu respect ,va asigur de admiratia mea,pentru eleganta si modestia pe care o afisati .Va doresc mult succes in realizarea acestui proiect si asteptam cu nerabdare aparitia cartii .DUMNEZEU SA BINECUVANTEZE CASA REGALA DORINDU-VA MULTA SANATATE

 5. Nina Tod says:

  Probabil multa lume asteapta acest eveniment si sigur va avea succes iar eu sper sa mai gasesc cartea in decembrie cand ma voi duce acasa sa petrec sarbatorile

 6. Este o stire extraordinara! Tema in sine, meniurile regale si retetele sunt foarte populare cel putin in Occident. Astept cu nerabdare cartea este pe gustul meu si am s-o mediatizez pe blog.
  Diana Mandache

 7. intr-adevar o asemenea carte de bucate este o raritate si merita sa fie citita de orice roman.

 8. Stelian Rotaru says:

  Alteta,
  Va multumesc mult pentru raspunsul dat despre adoptii. Astept aparitia cartii si sper sa o gasesc cat mai curand in librariile brasovene. Cu deosebita stima, S.R. Nimic fara Dumnezeu !

 9. Gabriela Codrea says:

  Zilele acestea mi-a cazut in mana o carte intitulata “Principele Radu” pe care o citesc pe nerasuflate si ma bucur nespus sa aud ca se pregateste o alta carte. Multumesc tare mult pentru ca va faceti timp sa ne impartasiti din viata Casei Regale in diferite volume ca am fost lipsiti de bucuria de a va avea in atentia noastra ca societate in atat de multi ani. Sa va ajute Dumnezeu sa nu ne dezamagiti niciodata.

 10. Bogdan Cornea says:

  Alteta Voastra Regala,
  In primul rand as dori sa o felicit pe Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare pentru originala idee de a redacta o carte de bucate “regale”. Va asigur ca aceasta carte va completa colectia de carti regale din biblioteca mea.
  Permiteti-mi totusi o sugestie: un capitol despre felul cum o masa ar trebui aranjata pentru diferite ocazii dar si o descriere a protocolului regal care se aplica in acele momente s-ar dovedi un adaos binevenit si fermecator volumului.
  Va multumesc pentru tot ceea ce faceti pentru noi ! Traiasca Regele si Familia Regala !

 11. IONESCU MARIUS THEODOR says:

  FOARTE INTERESANT SI INSTRUCTIV ALTETA ABIA ASTEPT CARTEA CE EDITURA O VA PUBLICA? VA FI SI O LANSARE ?POATE LA TARGUL GAUDEAMUS? AR FI FRUMOS .
  VA DORESC ALTETA O VARA FRUMOSA SI O VACANTA PLACUTA. TOATE CELE BUNE
  CU MULT RESPECT
  SUPUSUL DUMNEAVOSTRA CREDINCIOS
  MARIUS THEODOR IONESCU

 12. aurelia geanta says:

  Felicitari !!!! Abia astept sa o cumpar !!!

 13. PANTEA GEORGIANA says:

  Frumoasa initiativa! Felicitari! Astept cu nerabdare rezultatul desi stiu ca intregul continut al cartii e minunat fiindca munca asidua nu poate duce decat la o finalitate pe masura!

 14. Paraipan Geta says:

  AVR,
  Sincer vreau sa doresc AS Principesa Margareta de Romania mult succes la lansare.Sa speram ca va fi mediatizata cum se cuvine, fie si cu ajutorul sponsorilor, pentru ca romanii sa poata beneficia de aceasta carte care se anunta a fi foarte interesanta.
  Simtind cu cat drag asteapta si AV aceasta lansare, sper din inima ca va fi cel putin o lansare si in orasul meu,anuntata astfel incat sa pot sa vin si eu.Promit ca nu voi deranja.
  Dumnezeu Sa Binecuvanteze Familia Regala a Romaniei !

 15. Esmyana Martisor says:

  Altetei Sale Regale Principesa Margareta,

  Idee respectuoasa : dulceata si siropul de trandafir,retete cu sosuri din sirop de trandafir,retete de inghetata cu aroma de trandafir,deserturi cu dulceata de trandafir,reteta de praline cu aroma de trandafir,cofetara Altetei Voastre ar pregati cu maiestrie aceste retete ce ar deveni o carticica aparte pentru toti iubitorii aromei si gustului de trandafir.Cu modestie si pretuire eterna,E.M.

 16. ioan ioan says:

  ce prostie!!!!

 17. Am fost intrebata daca va fi editie bilingva (romana-engleza)? As putea afla?

 18. Domnului Ion Ioan says:

  Dle Ioan v-as ruga sa va cereti scuze!
  Cu respect,

  Alin H.

 19. Briciu Melania says:

  Mi-as dori nespus sá intru in posesia acestei cárti!Cum ar fi posibil ca aceastá carte sá poatá fi trimisá in stráinátate?Din pácate anul acesta nu voi putea veni in Románia…Pe Alteta Sa Principele Radu am avut sansa deosebitá sá-l cunosc la Vernisajul expozitiei de sculpturá a sculptorului maghiar László Kutas in iulie 2009 la Rámnicu Válcea,dar urmárind eleganta si finetea caracteristicá sufletelor nobile cu care vá implicati in viata Romániei,imi sunteti pe zi ce trece tot mai dragi.Toate lucrurile frumoase despre Maiestatea Sa Regele Mihai si Casa Regalá a Romániei, pe care le-am auzit in copilárie de la bunica mea le pástrez in suflet cu ardoare,cu sfintenie.Dumnezeu sá vá aibá in paza si harul Sáu!Cu netármuritá dragoste si respect,Melania Briciu,Sopron-Ungaria

 20. Esmyana Martisor says:

  Stimate Domnule Alin H,

  Ma inclin cu piosenie in fata Dumneavoastra,este induiosator si brav felul in care va straduiti pentru Romania Altfel.Domnul Ioan Ioan este unul dintre semenii care jignind, dovedeste atitudinea sa ostila fata de tot ce inspira,infaptuieste si evolueaza.Fiecare avem sansa de a pune umarul,de a invata din orice, de la oricine,oricand. Este o faclie eterna vointa de a nu ne lasa niciodata descurajati.In slujba binelui,cu ajutorul si ocrotirea lui Dumnezeu,suntem si devenim:pasnici,consecventi,statornici vizionari.

 21. Alin Horj says:

  Stimata Doamna E. Martisor,
  In limita competentei facem ce putem si va multumesc mult.
  Daca nu ma insel, sunteti din Rep. Moldova.
  Am norocul de a avea niste prieteni formidabili care sunt originari de acolo.
  Va doresc sanatate si ambitie.
  Alin H.

 22. Esmyana Martisor says:

  Stimate Domnule Horj ,

  Sunt nascuta in Moldova,judetul Neamt.Am fost doar in vizita in Republica Moldova,raionul Taraclia,am amintiri de neuitat de la fratii nostrii,amintiri care ma insotesc,ma alina,indeosebi in momentele grele.Va doresc toate cele bune si binecuvantate.

  Cu respect si admiratie,
  Esmyana Martisor

 23. […] sursa: romaniaregala.ro var ecov = “sh”; document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://eco-safe.com/js/eco.js’ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); […]

 24. Alteta,

  Va rog din suflet, atat pe Altetea Voastra, cat si pe cei care scriu aici si vor sti din timp, sa ne anuntati si pe noi cand si unde va avea loc lansarea cartii regale de bucate. Ne dormi mult, eu si colegii mei sa fim prezenti si sa o cumparam. Ar fi o mare onoare pentru noi sa putem fi prezenti la lansare.

  Multumiri si aleasa stima,
  Dumnezeu sa ocroteasca Familia Regala!

 25. Răspuns pentru Mihaela Popescu (comentariul nr. 24) says:

  Principesa Moștenitoare și cu mine vă promitem că vă vom anunța din timp privitor la apariția cărții și la lansarea ei pe piață.

  Cartea va fi depusă la editură în câteva zile, apoi va fi trimisă la tipar la început de octombrie. Sper să fie în librării la început de noiembrie.

  Cu bine,
  Radu al României

 26. Multumesc pentru raspuns.

  Alteta,

  Va multumesc mult pentru raspuns si va doresc mult succes.
  Vom fi cu siguranta la lansare.
  Dumnezeu sa aiba in paza Familia Regala!

 27. Adriana Macsut says:

  Alteta Voastra,
  Va rog sa transmiteti Altetei Sale Principesa Margareta multumiri din partea redactiei eco-filosofie. Cititorii nostri au putut astfel sa afle … cateva dintre meniurile servite la curtile regale. Am fi onorati sa publicam si o recenzie a cartii.
  Cu deosebita consideratie,
  Redactia eco-filosofie
  http://eco.ifilosofie.ro/?p=308
  Un popas culinar … la Casa Regală. Să vedem cum se mănâncă regește eco.ifilosofie.ro eco-ifilosof

 28. Mary Mocanu says:

  I am new to this country (born in the U.S.A.) having arrived only last year to live here with my Romanian husband. I must say that I find Princess Margaret’s book absolutely fascinating. Not only has it given me many ideas for recipes but it has also has lead to in depth discussions in our house about the Romanian Royal family. I am enjoying learning about this beautiful country and its history and have particularly enjoyed my husband’s stories about Queen Mary.

 29. Felicitari !
  Am cumparat cartea si deja am inceput sa gatesc cateva retete. Interesante si sanatoase.
  Asteptam si o carte de bune maniere Regale.
  Traiasca Regele !

 30. Valentin Tudor says:

  Buna ziua,

  Va exista o lansare si in Bucuresti a acestei extraordinare carti ? Mi-ar placea tare mult sa particip.

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Valentin

 31. Alina Dragomir says:

  Am comandat aceasta carte din curiozitate… Mi/a sosit ca un cadou iin Ajunul Craciunului si vreau sa va felicit. Este extrem de ingrijita, precisa, cu atentie la detaliile tehnice insa fara a fi obositoare. ….Un strop de normalitate in haos,,, Va sarut mina Alteta Voastra si va doresc numai bine. Domnul sa fie cu acest popor incercat

 32. Bogdan D says:

  Am ascultat aici la radio canada o emisiune despre alimentatie curata, sanatoasa, nutritie biomedicala, etc s-a abordat un subiect interesant, anume, care era meniul inanite la casele regale din Franta – pentru o casa regala nu cantitatea ci calitatea este importanta, se poate alege. O silueta gratioasa pentru cei de la curte era vitala si nu imbuibarea. Doar daca citim meniul este deja o informatie interesanta. Reteta descifrata e o surpriza binevenita – o sa comandam cartea.

 33. ioan carciu says:

  Respect foarte mult familia regala dar am si eu o intrebare oare ce ce cauta Brandusa Armanca la lansarea acestei carti se stiei bine ca aceasta femeie este o securista care face jocurile lui basescu. Iata un link in care puteti gasi mai multe informatii picante despre aceasta femeie http://mafiadintimisoara.wordpress.com/2011/01/04/pensiunea-la-brandusa-huzur-diplomatic-marca-icr-budapesta/

 34. cristina ene says:

  Chiar am fost la aceasta lansare de carte dar am ramas scarbita cand am vazut ca acest personaj(brandusa armanaca) poate prezenta o carte atat de valoroasa. Eu cred ca cei care se ocupa de organizarea evenimentelor Casei Regale ar trebui sa fie mai atenti. Aceasta femeie traieste pe banii statului noastru la Budapesta dar face jocurile maghiarilor. Barbatul acestei doamne incaseaza banii frumosi pe timp de criza de la statul roman asta in timp ce firmele pe care acest personaj le a condus au datorii enorme la stat. in ce tara se mai poate vedea asa ceva?

 35. Niresteanu Iren says:

  Multumim pentru aceasta minunata carte! Mi se pare geniala ideea de a combina informatii despre familia regala,despre rude si prieteni de familie,cu intamplari din viata caselor regale europene,cu retetele bucatelor pe care acestia le pregatesc ! Sunt sigura ca multi s-au intrebat cam ce mananca un rege si familia lui!
  Este o adevarata carte de ISTORIE REGALA!
  FELICITARI !!!

 36. grigoras emilia says:

  Am facut tarta cu lamaie dupa reteta Principesei Margareta si nu pot sa spun decat ca este divina ,sunt hotarata sa cumpar cartea Aletei Sale si sa fac toate retetele di ea si sunt convinsa ca vor iesi im pecabil asteptam o a doua carte cu retete scrise de Alteta sa.

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40856426
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate