Balcicul Regal, 150 de ani de la întemeierea Dinastiei Regale române

Sâmbătă, 9 iulie 2016, Alteţa Sa Regală Principesa Maria a luat parte, la Castelul de la Balcic, în Bulgaria, la un eveniment dedicat împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Dinastiei Regale române. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român, în „Sala de piatră” a Castelului.

A fost a şaptea vizită oficială peste hotare a Familiei Regale a României în anul 2016. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia și apoi Republica Moldova, în aprilie-mai Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Regatul Suediei, în luna mai Principesa Maria a vizitat Republica Moldova, în luna iunie, Principesa Moştenitoare s-a aflat într-o vizită în Elveţia, iar Principele Radu a efectuat o vizită în Regatul Belgiei.

Evenimentul a cuprins proiecţia filmului documentar The King’s War (Războiul Regelui), produs de John Florescu şi regizat de Trevor Poots, lansat în anul 2016 şi dedicat biografiei Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, precum şi un spectacol de muzică şi dans tradiţional susținut de Ansamblul de copii al Uniunii Etnicilor Români „AVE” din Bulgaria.

În discursul adresat audienţei, Principesa Maria a vorbit despre semnificația exilului forțat impus Majestății Sale Regelui, despre conjunctura politică postbelică și despre emoțiile Majestății Sale din perioada în care s-a aflat departe de ţară.

De asemenea, domnul John Florescu a descris etapele realizării documentarului The King’s War şi a vorbit despre importanța aspectelor istorice mai puțin cunoscute atât publicului românesc, cât și celui internațional, referitoare la momente-cheie ale celui de-al Doilea Război Mondial și la contribuția semnificativă a Majestății Sale Regelui Mihai I al României în procesul de scurtare a războiului.

Evenimentul a fost moderat de către Ivo Gheorghiev, liderul Uniunii Etnicilor Români „AVE” din Bulgaria.

Au mai luat cuvântul domnul Victor Dediu, Consilier diplomatic, de afaceri culturale şi de presă, reprezentant al Ambasadei României în Republica Bulgaria şi doamna prof. Zheni Mihailova, directorul Institutului Cultural de Stat „Dvoreca”.

La eveniment au fost prezenți peste 100 de spectatori, precum și reprezentanți ai Ministerului Culturii din Bulgaria și ai Muzeului de Istorie din Balcic.

Proiectul cultural realizat este menit să aşeze Balcicul într-un spaţiu al valorii, al memoriei şi al toleranţei şi să atenueze rănile istorice legate de Cadrilater, pe care atât bulgarii, cât şi românii l-au pierdut la un moment dat.

 

3 comentarii

 1. Gabriela Bucur says:

  RESPECT!

 2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  TOATA ADMIRATIA MEA PENTRU ORGANIZATORI, PARTICIPANTI SI PENTRU ASR PRINCIPESA MARIA CARE ESTE DEOSEBIT DE IMPLICATA INTR-O MULTITUDINE DE MANIFESTARI !

 3. Despina Skeletti says:

  Felicitări ICR pentru acest proiect si pentru organizarea lui. Principesa Maria, demna urmașă a Reginei Maria, în locurile acelea de la Balcic care ii erau atât de dragi străbunicei ei.

  Felicitări ICR pentru proiectul acesta si pentru organizarea lui. Principesa Maria desigur că a știut să-și exprime emoția la Balcicul atât de iubit de Regina Maria, străbunica ei.
  Populația României desigur că regretă că nu poate să-și manifeste și ea ușor, acolo la fața locului, sentimentele pe care le are pentru cea care a fost Regina Maria, atât de iubită de mulți.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49636239
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate