Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, In Memoriam

Alba Iulia, 21 septembrie 2016

Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Imperiale și Regale Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei.

Fiică a Principesei Ileana a României și a Arhiducelui Anton al Austriei, Maria Magdalena s-a născut la 2 octombrie 1939, la Castelul Sonnberg din Austria. Alături de frații ei Ștefan și Dominic, și de surorile ei Maria Ileana, Alexandra și Elisabeta, a copilărit în țară, la Bran și la București.

A trăit o parte din anii adolescenței în Statele Unite ale Americii și apoi s-a stabilit pentru totdeauna în Austria, la Salzburg, unde a închis ochii. A fost căsătorită cu Baronul Hanns von Holzhausen și împreună au avut trei copii, Baronul Johannes, Baronul Georg și Baroana Alexandra von Holzhausen.

Arhiducesa Maria Magdalena a fost foarte legată de România și a petrecut multe clipe alături de Familia Regală, la București și Sinaia, la Săvârșin și Balcic. În ultimii 13 ani, arhiducesa a călătorit împreună cu soțul ei, alături de Custodele Coroanei și de Principele Radu, în Trenul Regal și a vizitat multe orașe din țară, precum Cluj, Sibiu, Oradea, Arad, Alba Iulia, Brașov și Făgăraș.


În anul 2008, Arhiducesa Maria Magdalena și Baronul Hanns von Holzhausen au venit împreună cu un număr de personalități austriece la București și au fost oaspeții Custodelui Coroanei și ai Principelui Radu la Palatul Elisabeta. Din acel moment, cele două familii au fost nedespărțite. În anul 2012, Maria Magdalena a venit împreună cu sora ei mai mică, Arhiducesa Elisabeta, la București, unde au fost din nou musafirii Custodelui Coroanei și ai Principelui Radu. Arhiducesa a luat parte la aducerea Inimii Reginei Maria la Castelul Pelișor, în anul 2015, a participat la ziua de 10 Mai la Castelul Peleș, în 2016, cu ocazia aniversării a 150 de ani ai Dinastiei Naționale. Arhiducesa și Baronul Hanns au participat la funeraliile Reginei Ana, în august 2016 și, deși starea sa de sănătate se deteriorase considerabil, arhiducesa a fost prezentă la funeraliile Regelui Mihai, în decembrie 2017.

De-a lungul ultimului deceniu, Custodele Coroanei și Principele Radu au avut adesea călătorii private cu arhiducesa și soțul ei, fie în România, fie în Austria și au stat alături la mai multe aniversări ale căsătoriei Majestății Sale cu Principele Radu la Alba Iulia, la Salzburg și la Istanbul.

Regele Mihai a decorat pe Arhiducesa Maria Magdalena cu Crucea Casei Regale a României, la 10 Mai 2016.

Decesul Arhiducesei Maria Magdalena este o grea pierdere pentru Majestatea Sa și pentru întreaga Familie. Astăzi, Custodele Coroanei și Principele Radu au transmis condoleanțe Baronului Johannes von Holzhausen, fiul cel mare al arhiducesei, și întregii familii von Holzhausen.

Dumnezeul să o odihnească în pace!

Castelul Peleș, 2014
Palatul Elisabeta, mai 2012
Cluj-Napoca, martie 2015

7 comentarii

 1. […] după moartea surorii sale, arhiducesa Maria Magdalena a Austriei (foto dreapta), conform unui anunț al familiei […]

 2. RUHE SANFT IN FRIEDEN,
  I. M. Großherzogin MARIA-MAGDALENA von ÖSTERREICH und
  Baroness von HOLZHAUSEN
  GOTT SCHENKE IHR DIE EWIGE RUHE!

 3. Diana Lucia Zotescu says:

  I-am cunoscut pe AALLIIRR Arhiducesa Maria Magdalena si Arhiducele Dominic in 2011, la spectacolul omagial de la Opera Nationala organizat in onoarea Majestatii Sale Regelui Mihai cu ocazia implinirii a 90 de ani. Am avut un schimb scurt – dar extrem de placut – de saluturi cand am avut marea bucurie si onoare de a le fi prezentata, cu putin timp inainte de inceperea spectacolului.

  Am mai revazut-O apoi in 2015, la ceremonia de la Muzeul National de Istorie cu ocazia ceremoniei de transfer spre locul vesnic de odihna al iinimii Reginei Maria, apoi la Funeraliile Nationale ale inhumarii Reginei Ana in 2016 si a Regelui Mihai in 2017.

  Condoleante Majestatii Sale Reginei noastre Margareta pentru marea pierdere a ultimei Sale matusi, precum si indoliatei Familii Arhiducale din Austria.

 4. Liliana Sora says:

  Dumnezeu să-i primească sufletul în împărăţia sa, oferindu-i lumină şi odihnă veşnică ! Sincere condoleanţe !

 5. Dres. Dorina si Karl-Ernst Nowak, Ottersberg says:

  O prezenta senina si comunicativa, cu arta conversatiei fermecatoare si în acelasi timp neostentativa, umana, nu lipsita de umor – asa o vom pastra în amintirea si rugaciunea noastra acum, la trecerea Sa “dincolo de zare” pe ASR Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei…
  Requiescat in pacem!
  Baronului Hanns von Holzhausen, familiei sale si nu mai pe urma Familiei Regale a României condoleante încarcate de tristetea noastra.
  Requiescat in pace!

 6. […] 9 septembrie 2021, la Abația Sfântul Petru din Salzburg, a avut loc înmormântarea Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, fiică a Principesei Ileana a României și a Arhiducelui Anton al […]

 7. […] 9 septembrie 2021, la Abația Sfântul Petru din Salzburg, a avut loc înmormântarea Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei, fiică a Principesei Ileana a României și a Arhiducelui Anton al […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51399386
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate