Ajunul

IMG_6575

Ziua de Ajun a Crăciunului din anul 2009. A fost o vreme cu soare, destul de caldă, din păcate fără zăpadă. Ca de obicei, orele zilei de Ajun sunt întotdeauna insuficiente, fiindcă este ziua în care primim cei mai mulți musafiri și în care toate pregătirile trebuiesc încheiate.

Majestatea Sa Regele a primit de dimineață delegația Asociației Amicii Regelui Mihai din Arad, condusă de dl Artur Chomiuc.

IMG_6700

IMG_6716

IMG_6725

Au venit, mai apoi, mult așteptații Dubași din Săvârșin. Este vorba despre tinerii din comună, care an de an merg cu colinda din casă în casă, la fiecare familie. Ei încep la ora 12 în ziua de Ajun de Crăciun și nu se opresc până nu onorează fiecare gospodărie din Săvârșin cu colindele, cântecele și urările lor.

În afară de dubași, au venit zeci de locuitori din comună, dornici să ureze Majestăților Lor Crăciun fericit. Au fost prezenți primarul comunei, preotul ortodox din parohie, precum și președintele Consiliului Județean Arad.

IMG_6733

IMG_6736

IMG_6743

IMG_6749

IMG_6761

IMG_6768

IMG_6776

IMG_6780

IMG_6786

IMG_6804

IMG_6831

IMG_6835

IMG_6851

IMG_6854

IMG_6855

IMG_6860

Spre după-amiază, în jurul pomului de Crăciun din Salonul Mare, am primit pe lucrătorii de la Ocolul Silvic Regal, cărora Regele le-a oferit la fiecare în parte un cadou de Crăciun, însoțit de câte o felicitare din partea noastră. Au urmat colaboratorii noștri de la Serviciul de Protecție și Pază, apoi angajații Castelului. Toți au lucrat foarte bine în acest an, mai ales în ultimele zile. Suntem bucuroși că avem alături de noi și pe doi din colaboratorii apropiați din Elveția, Constanța Iorga și Cătălin Popescu, precum și doi colaboratori din București, Cristina Parii și Radu Ghina. Fotografiile de pe blog postate în aceste zile sunt toate creația lui Cătălin Popescu.

IMG_6968

IMG_6987

IMG_6996

IMG_6997

IMG_7002

IMG_7055

Seara, Regina și cu Principesa ne-au invitat la masa de Ajun, pregătită minuțios cu ajutorul Elenei, Ramonei și al Vioricăi, maestrul nostru bucătar. Ajunul s-a încheiat în intimitatea căminului. Vă mulțumesc tuturor celor ce ne-ați adresat urări de Crăciun până acum. Mâine vă vom răspunde aici, pe blog, prin felicitarea noastră către cititorii acestor pagini.

IMG_6901

IMG_6905

IMG_6906

IMG_6908

IMG_6926

11 comentarii

 1. Stani Petruta says:

  Craciun Fericit!
  Va doresc multa sanatate si fie ca anul nou sa realizati ceea ce n-ati putut realiza in 2009.

 2. Agerpres says:

  24 Dec Arad: Colindători la Castelul Regal de la Săvârşin
   
  Arad, 24 dec /Agerpres/ – Aflaţi în aceste zile la Castelul Regal de la Săvârşin, acolo unde şi-au petrecut în ultimii ani atât Sfintele Sărbători ale Crăciunului, cât şi Paştele, membrii Familiei Regale – Regele Mihai I, Regina Ana, Principesa Margareta şi soţul acesteia, Principele Radu, au primit colindători, joi, de Ajunul Crăciunului, aşa cum este datina strămoşească la români, transmite corespondentul AGERPRES.

  Majoritatea colindătorilor care au luat ”cu asalt” Castelul de la Săvârşin au fost din comună şi din localităţile învecinate, dar şi din alte localităţi din judeţul Arad, care au prezentat obiceiuri cum ar fi ‘Capra’, ‘Steaua’,’Obiceiul Dubelor’, cetele de colindători fiind primite cu mare bucurie de către membrii Familiei Regale.

  Primii sosiţi au fost colindătorii din comuna Apateu, judeţul Arad care, după ce i-au ”colindat” pe membrii Familiei Regale, le-au oferit cozonaci tradiţionali, puşi pe ştergare ţesute manual.

  Impresionaţi, Regele Mihai şi ceilalţi membri ai Familiei Regale au lăsat deoparte eticheta, privind cu feţele destinse programul de colinzi iar la final, conform tradiţiei, i-au răsplătit pe colindători, au închinat un pahar, în cinstea Crăciunului şi Noului An, şi s-au fotografiat cu aceştia.

  O altă ceată de colindători, foarte aşteptată de fostul Suveran al României, a fost cea ‘Dubaşilor’ din Săvârşin, ceată alcătuită din feciori din localitate. Aceştia au intrat pe poarta Castelului Regal, anunţându-şi sosirea cu tobele lor confecţionate din piele.

  Îmbrăcaţi în costume populare, dubaşii erau însoţiţi de muzicanţi care interpretează ‘Marşul dubelor’, ritmul fiind susţinut de dubele care au o rezonanţă deosebită.

  La finalul programului de colinzi, ‘Feciorii Dubii’ au fost răsplătiţi de gazde cu colaci, membrii Familiei regale închinând cu ei câte un pahar de vin.

  ”Cel mai evident lucru pe care îl putem spune astăzi este acela că nicio sărbătoare în afară de Crăciun şi Paşti nu arată mai bine această legătură dintre naţiune, prin ceea ce spiritul românesc are, credinţă şi familia regală. Acest lucru se poate vedea şi simţi în fluidul care se naşte de Crăciun, între comunitate, spiritul locului, între ceea ce reprezentăm noi pentru ţară şi credinţa care pluteşte deasupra noastră şi în inimile noastre. Dorim întregului popor român un Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit”, a declarat M.S. Regele Mihai.

  În prima zi de Crăciun, Majestăţile Lor vor lua parte la Slujba de Crăciun, oficiată în Catedrala Ortodoxă Română din Alba Iulia, de către ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

  În cea de a doua zi de Crăciun, la Castelul de la Săvârşin, Regele Mihai va înregistra Mesajul de Anul Nou adresat întregii naţiuni, mesaj care va fi transmis, pe majoritatea posturilor TV, în noaptea de Anul Nou. AGERPRES/FOTO PE FLUX/(Ioan Weisl)

 3. CU OCAZIA ZILEI DE SFINTELE SARBATORI DE CRACIUN UN SINCER LA MULTI ANI INTREGII FAMILII REGALE SINT ESTE O ONARE PENTRU ROMANIA SA FIE REPREZENTATE DE MAESTATEA VOASTRA .VA FELICIT PENTRU TOT CEEA CE FACETI . SARBATORI FERICITE .

 4. Alma Stancu says:

  Craciun Fericit si toate cele bune!

 5. Larisa Neda says:

  Craciun Fericit!
  Santate multa si toate cele bune!

 6. Alin Horj says:

  V a d o r e s c s a a v e t i p a r t e d e m o m e n t e m a g i c e a l a t u r i
  d e m e m b r i i F a m i l i e i R e g a l e .

  C u m u l t r e s p e c t v a u r e z u n:

  ——————“C R A C I U N—————- F E R I C IT”—————————-

 7. Cristian Badea says:

  Craciun fericit!

 8. Valeria Heres says:

  De Craciun este momentul sa uitam de griji si suparari, sa iertam si sa iubim si sa ne amintmi ca nu suntem niciodata singuri! Fie ca binecuvantarea Domnului sa se rasfranga asupra familiei regale si a tuturor celor care -i simpatizeaza. Craciun fericit !

 9. Alexandru says:

  Majestatile Voastre Regale,
  Altetele Voastre Regale,

  Va doresc din tot sufletul multa sanatate, fericire si tot binele din lume! De asemenea, va doresc sa aveti parte numai de bucurii si impliniri!
  Craciun Fericit!
  LA MULTI ANI!!

  Dumneavoastra ati fost, sunteti si veti fi oaza noastra de lumina si speranta!

  Ma inclin cu respect in fata Majestatilor si Altetelor Voastre Regale,
  Alexandru

 10. gheorghe says:

  MAIESTATII SALE,REGELUI MIHAI,REGINEI MARIA,intregii familii regale;CRACIUN FERICIT,multa sanatate si sa deie BUNUL DUMNEZEU,ca o data si odata,sa reavem parte de aportul MARIILOR VOASTRE,in conducerea acestui neam,catre normalitate.Am corespondat cu ALTETA SA ,PRINCIPELE RADU,am inteles optiunea sa,avem rabdare.Va sosii momentul,DUMNEZEU SA VA AJUTE.

 11. Runceanu Gheorghe says:

  an nou fericit intregi case regale de romania

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 49493941
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate