Agerpres, sinteza anului

După 60 de ani, Familia Regală din nou la Peleş – sintezăBucureşti, 19 dec /Agerpres/ – Anul 2008 a fost unul fast pentru Familia Regală a României, regele Mihai I, proprietar de drept al Domeniului Regal Sinaia, întorcându-se, în iunie, după şaizeci de ani la Castelul Peleş. “Ziua de astăzi nu a venit prea devreme, pentru evenimentul la care asistăm. În Ziua Înălţării şi de ziua tuturor eroilor, România trăieşte o reparaţie istorică şi identitară. Sperăm ca întoarcerea mea definitivă la Peleş şi la Sinaia, Scaunul istoric al familiei regale, să fie începutul respectului definitiv, total al proprietăţii private, al demnităţii, al democraţiei şi libertăţilor, al instituţiilor din societatea românească”, a spus atunci regele Mihai, în Holul de stat al Castelului Peleş.
164.jpg326.jpgEl a adăugat că porţile Peleşului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, aşa cum a fost mereu, începând cu anul 1914, ”numai că, de aici încolo, românii nu vor găsi aici doar camere pline de obiecte de preţ, ci şi oameni vii, o familie care dă sens naţiunii şi amprentă statului român”.105.jpgFamilia regală a ieşit apoi în balconul Castelului Peleş pentru a saluta pe cele câteva sute de persoane prezente în grădina castelului. Pentru prima oară în 60 de ani, Poarta Suveranilor a fost deschisă, iar familia regală a păşit afară din Castelul Peleş pe această poartă, întâmpinată de aceleaşi urale şi lozinci ale celor prezenţi. Familia regală a parcurs pe jos distanţa dintre castele Peleş şi Pelişor.

516.jpg

Regelui Mihai I i-a fost înmânată, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Primăriei Sinaia, cheia oraşului.În aceeaşi lună, un alt eveniment cu valoare de suflet pentru Familia Regală a fost sărbătorirea de către regele Mihai I şi regina Ana a 60 de ani de căsătorie.

Un concert extraordinar interpretat de Orchestra naţională a Filarmonicii ‘George Enescu’ a reunit peste 800 de invitaţi, majoritatea membri a paisprezece familii regale europene. Ceremoniile au avut loc la Castelele Peleş şi Pelişor.

612.jpg

Evenimentul a fost întregit, de lansarea, câteva zile mai târziu, la Muzeul Naţional de Istorie a României, a volumului ‘Nunta de Diamant’, scris de principesa Margareta şi principele Radu, la care peste 400 de persoane au solicitat autografe membrilor Familiei Regale.Un alt moment de referinţă din viaţa Familiei Regale a fost acela al conferirii titlului de ‘Membru de Onoare’ al Academiei Române, regelui Mihai I, ‘pentru merite remarcabile în păstrarea identităţii naţionale’, în cadrul sărbătoririi a 142 de ani de la înfiinţarea Academiei Române.

88.jpg

‘Vă mulţumesc pentru că, la aniversarea Academiei, se înfăptuieşte o reparaţie istorică, prin reluarea legăturii dintre Regalitate şi Academie. Mă bucur că, peste vicisitudinile timpului, atât Casa Regală, cât şi instituţia academică au rezistat, rămânând simboluri trainice ale valorilor româneşti. Refăcându-se legătura istorică, sper ca împreună să recâştigăm locul României şi în domeniul cultural, artistic şi ştiinţific, aşa cum am făcut-o deja în cel militar şi politic. Astfel, vom pune în valoare marele potenţial uman în sprijinul dezvoltării europene a ţării noastre’, declara, în cuvântul adresat cu acest prilej, regele Mihai I.

710.jpg

Tot în acest an, la Palatul Elisabeta, a avut loc ceremonia dezvelirii portretelor regelui şi reginei, realizate de pictorul american Nelson Shanks şi donate Casei Regale de fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman.Portretele, care au fost pictate anul trecut de artist în România, la reşedinţa ambasadorului SUA din Bucureşti, au fost aşezate în Sufrageria Mare a Palatului Elisabeta.

Luna noiembrie 2008, prima doamnă a Senegalului, Viviane Wade, a vizitat România, la invitaţia principesei Margareta şi principelui Radu ai României. Viviane Wade a avut întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, a participat la o conferinţă la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu” din Bucureşti, a vizitat Centrul ”Generaţii”, susţinut de Fundaţia Principesa Margareta a României (FPMR), Castelul Pelişor şi Domeniul Regal Sinaia şi a avut o întâlnire cu comunitatea studenţilor senegalezi din Bucureşti, la Clubul Diplomaţilor.
Vizita primei doamne a Senegalului la Bucureşti s-a înscris între iniţiativele Familiei Regale a României destinate promovării culturii şi imaginii României în rândul elitelor internaţionale. Astfel, proiectul ”Călătoriilor regale” a adus în România membri ai Familiilor Regale din Europa şi Orientul Mijlociu şi personalităţi diplomatice marcante ale lumii contemporane.De asemenea, regele Mihai I şi Regina Ana, însoţiţi de principesa Margareta şi principele Radu ai României au participat, la Palatul Buckingham, reşedinţa oficială a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la ceremoniile dedicate zilei de naştere a Principelui de Wales, care a împlinit 60 de ani.

Alături de vizitele în ţară şi străinătate, prilejuite de participarea la numeroase manifestări – academice, culturale, diplomatice sau economice -, naţionale şi internaţionale, un loc aparte ocupă continuarea şi în acest an a proiectului ‘Serilor Palatului Elisabeta’, trei dintre acestea remarcându-se prin anvergura ocupată pe scena românească, respectiv cele dedicate culturii europene, ‘British Council Romania”, ca şi aceea în care au fost omagiaţi scriitorii români.
710.jpg
În cadrul ‘Serii dedicate culturii europene la Palatul Elisabeta’, istoricul Keith Hitchins, profesor la Universitatea din Illinois şi autorul unor lucrări de prestigiu pe tema regalităţii în România, a fost decorat cu ‘Crucea Casei Regale’.Principele Radu a apreciat, la Seara Palatului Elisabeta dedicată ‘British Council Romania”, la aniversarea a 70 de ani de la înfiinţare, că instituţia aniversată reprezintă unul dintre vârfurile de lance ale schimbărilor din ţările est-europene şi în special din România. Acesta a evidenţiat legătura directă dintre Casa Regală şi British Council, cele două instituţii împărţind valori comune până la identitate.

La rândul său, principesa Margareta a evidenţiat importanţa British Council în dezvoltarea României, amintind legătura Casei Regale cu Marea Britanie, existentă prin chiar strămoşii săi.

Nu în ultimul rând, la ‘Seara Palatului Elisabeta dedicată Scriitorilor Români’, a fost lansat proiectul ‘Scriitori pe Calea Regală’, iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti şi Ministerul Transporturilor, proiect aflat sub înaltul patronaj al Regelui Mihai I al României. AGERPRES/(Daniel Popescu)

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50610655
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate