Acum 25 de ani, o nuntă princiară

În ziua de 21 septembrie 1996, departe de țară, la Lausanne, în Elveția, avea loc nunta Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei cu ASR Principele Radu.

Slujba a fost oficiată la Biserica Sfântul Gherasim de Mitropolitul Damaskinos al Elveției, secondat de părintele Alexandru Iossifidis, parohul bisericii, și de părintele Adrian Diaconu, protopop al Elveției. Serviciul divin a fost rostit în limbile română, latină, greacă și engleză.

Au luat parte membri ai Familiilor Regale ale Spaniei, Franței, Greciei, Luxemburgului, Iugoslaviei, Italiei și Portugaliei, ai Familiilor Imperiale ale Austriei și Iranului, precum și zeci de români care au făcut drumul din țară până în Elveția pentru a fi alături de Familia Regală a României. Au participat colegi de facultate și prieteni ai mirelui și miresei.

După tradiția ortodoxă regală, nașii de cununie au fost Regele Mihai I al României și Regele Constantin al II-lea al elenilor.

Nunta nu a putut avea loc în România, fiindcă la acea dată Regelui Mihai nu-i era permisă venirea în țară.

Ne face plăcere să vă împărtășim singura mărturie filmată a evenimentului, datorată jurnalistei Dana Deac și echipei sale de acum 25 de ani, Gelu Crăciunescu și Paula Crăciunescu.

Douăzeci de ani mai târziu, la 24 septembrie 2016, Majestatea Sa și Principele Radu au avut o slujbă de binecuvântare la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia, oficiată de Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Irineu. Alături de Custodele Coroanei și de Principele Radu au stat, ca și la cununie, familia, prietenii și colegi din studenție.

În ziua de 21 septembrie 2021, Majestatea Sa și Alteța Sa Regală sărbătoresc Nunta de Argint.

21 septembrie 1996 Lausanne Elveția ©Alain Morvan GAMMA
21 septembrie 1996 Lausanne Elveția ©Alain Morvan GAMMA
21 septembrie 1996 Veyvey Elveția ©Alain Morvan GAMMA

6 comentarii

 1. Majesate, vä dorim CASÄ DE PIATRÄ si multä sänätate.

  Herzliche Glückwünsche zur silbernen Hochzeit aus Deutschland von ganzem Herzen….
  NIHILSINE DEO

 2. Ioana Bogdan says:

  Dumnezeu sa dea Majestatii Sale Margareta si Altetei Sale Regale Radu viata implinita si multa armoni la nunta de argint!
  Dumnezeu sa va ocroteasca, sa va dea multa putere si rezistenta, caci lumea de azi are provocari tare nedorite… Sunteti pentru noi punctul de sprijin – de am reusi «sa mutam muntii »
  Traiasca Regina si Familia Regala!

 3. Diana Lucia Zotescu says:

  Dumnezeu Insusi a impletit binecuvantari ceresti in cununa nupttiala a celor doi fericiti Miri Regali. Casatoria Lor a fost nu doar iinceputul drumului de viata fericita a Celei ce urma sa ne devina Regina si a Principelui Sau Consort, ci si a unui nou drum – anevoios la inceput, dar mai apoi din ce in ce mai apropiat si mai fructuos – in relatia dintre Familia Regala si poporul sau. Am convingerea ferma ca aceasta uniune a destinelor Celor Doi este unul din elementele esentiale care, de atunci incolo, au daltuit Calea Regala a Regasirii care a reinnodat firul istoriei si al relatiei dintre Coroana si poporul roman.

  Felicitari din inima, iubita noastra Regina, pentru fericitul eveniment al Nuntii de Argint pe care Majestatea Voastra il va sarbatori alaturi de Augustul Vostru Principe Consort, de ceilalti Membri ai Familiei Regale si de noi, toti romanii !

  Fiti binecuvantati de Tatal Ceresc cu bucurii, lumina in suflet, sanatate, vigoare si viata lunga si fericita !

  Diana Lucia Zotescu
  Robert Eugen Zotescu

 4. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Va urez Majestatea Voastra si Alteta Voastra Regala sa aveti parte de o viata lunga si fericita impreuna! La Multi Ani!

 5. Alexandra Maria Tănase says:

  Felicitări!

 6. Ciuca Maria Cristina says:

  La mulți ani binecuvantati împreună!

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 37532491
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate