93 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia

În zilele de 15-16 octombrie 2015, Alteța Sa Regală Principesa Maria a luat parte, în municipiul Alba Iulia, la o serie de evenimente cu caracter public dedicate împlinirii a nouăzeci și trei de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria.

Aniversarea Încoronării din acest an a fost dedicată artei și domeniului social. În anul 2014, aniversarea a fost dedicată culturii române, iar în anul 2013 diplomației. În anul 2012, Trenul Regal a adus, după nouăzeci de ani, Familia Regală la Alba Iulia, întocmai ca în ziua de 15 octombrie 1922. Momentul a rămas în inima tuturor celor care au participat la sărbătoarea Încoronării.

În fiecare an cuprins între a 90-a și a 100-a aniversare a Încoronării de la Alba Iulia, Primăria municipiului a decis să organizeze, în ziua de 15 octombrie, evenimente ilustrând câte un domeniu din viața publică servit cu strălucire de Regele Ferdinand și de Regina Maria.

Joi, 15 octombrie, la Centrul de Resurse, Principesa Maria a participat la inaugurarea proiectului “Academia Doamnelor” din Alba Iulia. Apoi, Alteța Sa Regală a participat la un Te Deum în cinstea Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la 15 octombrie 1922, care a avut loc în Catedrala Încoronării.

De asemenea, Alteța Sa Regală a luat parte, la Muzeul „Principia”, la vernisajul expoziției de parfumuri, „Parfum de poveste”. Exponatele din colecția Muzeul Parfumului celebrează 140 de ani la nașterea Reginei Maria.

În cursul serii, Alteța Sa Regală Principesa Maria a luat parte la un concert de muzică clasică și sacră, oferit de muzicieni din Alba Iulia.

Vineri, 16 octombrie 2015, Alteța Sa Regală a vizitat Centrul de Recuperare Neuromotorie pentru Copii, Căminul pentru Persoane Vârstnice și a acordat Înaltul Patronaj Asociației Chinologice din Alba Iulia.

Celebrarea Încoronării de la Alba Iulia din anul 2013 a adus semnarea unui parteneriat între autoritățile politice și administrative locale și Casa Majestății Sale Regele care a dat o bază formală sărbătorilor anuale ale zilei de 15 octombrie. Astfel, începând cu anul 2013, fiecare sărbătoare va fi dedicată unui domeniu important al societății românești de astăzi: educație, domeniul social, economie, știință, turism și ospitalitate, arte sau tradiții populare.

Sărbătoarea de o sută de ani a Încoronării, din anul 2022, va încununa acest periplu al memoriei și onoarei, printr-o celebrare asemănătoare celei care a avut loc cu un secol în urmă.

 

6 comentarii

 1. Ilie Pop says:

  Salut cu mult respect acest important eveniment pentru Istoria Neamului Român!

 2. Cristian Sandu says:

  Nu am nicio indoiala ca centenarul Incoronarii va fi aniversat in Regatul Romaniei! ASR Principele Radu spunea intr-un interviu acordat unui post de televiziune ca monarhia nu ar putea rezolva peste noapte toate problemele Romaniei, dar jumatate dintre ele , da!Este un adevar care poate fi demonstrat de oricine este capabil sa gindeasca logic! Pentru a grabi procesul schimbarii formei de guvernamint, cei care constientizam aceasta necesitate nu mai avem voie sa raminem pasivi! Sa punem presiune pe legiuitori, inclusiv prin demonstratii de strada, bineinteles, cu respectarea legii! Sa incepem din 3 noiembrie, data depunerii castei cu inima Reginei Maria la Castelul Pelisor, cind Calea Victoriei ar trebui sa “geama”de romani care sa ceara parlamentarilor sa dezbata serios problema. Grupul de Actiune pentru Monarhie si Democratie a trimis de citeva luni presedintelui Senatului Romaniei sa primului -ministru un proiect de Lege fundamentala care bazat preia reglementari ale Constitutiei din 1923 adaptate secolului XXI si pastreaza partile bune ale actualei Constitutii.

 3. Liliana Sora says:

  Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria a fost și rămâne o încununare a binelui, a valorii și adevărului, condiții necesare și esențiale ale vieții sociale, garantate de monarhie. De aceea , ne înclinăm cu respect și recunoștință , prin omagiu, în fața trecutului, în fața istoriei . Trăiască Monarhia !

 4. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Incoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 a fost un eveniment definitoriu pentru istoria tarii noastre. Fie slavita memoria Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ! Maretia infaptuirilor Regilor nostri onoreaza pe deplin taramul romanesc iar evenimentele actuale dedicate glorioaselor acte istorice sunt binevenite si semnifica reala binecuvantare pentru spiritul poporului roman.

 5. Diana Lucia Zotescu says:

  Adanca reverenta memoriei tuturor regilor si reginelor noastre si adanca veneratiei Majestatilor Lor Regelui Mihai si Reginei Ana, precum si intregii Familii Regale. Principesa noastra Mostenitoare va duce mai departe flamura glorioasa a Monarhiei romanesti, intr-un climat – sper eu – mai limpezit si mai aplecat catre recunoasterea valorilor reale ale istoriei noaste.

  Anul acesta mi-am propus ca, la marile aniversari ale istoriei noastre, sa fac ceva care sa insemne ceva in ansamblul a ceea ce numesc eu contributie civica la redescoperirea patrimoniului din noi (pentru ca reinnoireaaa climatului din tara tebuie sa inceapa cu clarificari produse in propria noastra constiinta, a fiecaruia dintre noi). Asa ca eu, astazi, la cea de a 93-a anniversare a Marii Incoronari din 15 octombrie de la Alba Iulia, am facut ceva care, sper din tot sufletul, va insemna ceva pozitiv si ma va ajuta sa fac deasemenea ceva pozitiv si la 29 octombrie – aniversarea de 140 de ani a nasterii Marii Regine Maria. Poate vor fi gesturi marunte,la nivel individual, dar daca sunt bine chibzuite si insumate gesturilor similare ale altora (frati intru adanca simtire romaneasca), vor insemna ceva. Inertia nationala se vindeca cu actiuni marunte, dar orientate in aceeasi directie. Noi stim care este acea directie.

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30645282
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate