Anul regal 2016

Fotografie de Alexandru Nae

150 de ani de la fondarea Casei Regale și a Statului român modern

În anul 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale și de la promulgarea Constituției din 1866.

Sărbătoarea aduce omagiu întregii națiuni, pentru drumul parcurs în cei mai dificili, dar și cei mai binecuvântați ani din întreaga noastră istorie. Niciodată nu au fost mai multe jertfe omenești și suferință, dar niciodată nu a existat mai mult progres și mai multă dezvoltare, mai multă democrație și mai multă libertate. În toți cei 150 de ani, Coroana a fost, de aproape sau de departe, un far, un simbol, o pavăză, o sursă de inspirație și de mândrie.

Majestatea Sa Regele își dorește ca această sărbătoare, importantă în istoria țării noastre, să găsească împreună Coroana, instituțiile Statului și pe toți românii.

Casa Majestății Sale a început organizarea evenimentelor jubiliare începând cu 1 decembrie 2015. Sărbătoririle se vor încheia la 31 decembrie 2016.  Sperăm ca ele să cuprindă o mare parte a societății românești și să atingă multe comunități locale din România și din Republica Moldova.

La 1 decembrie 2015, sărbătoarea anuală “Trenul Regal de 1 Decembrie” a început la Turnu Severin, locul unde a pășit pe pământ românesc Principele Suveran Carol, la 8 mai 1866. De Ziua Națională, “Trenul Aducerii Aminte” a pornit din gara Turnu Severin și s-a oprit în gările Filiași, Craiova, Slatina, Titu și la Gara Regală Băneasa. Mii de români au venit să întâmpine Familia Regală.

“Calendarul regal 2016” a apărut într-o ediție jubiliară, la Curtea Veche Publishing. El cuprinde fotografii ale tuturor generațiilor regale. Un volum de dialoguri pe tema celor o sută cincizeci de ani ai Familiei Regale va fi publicat, în cursul anului, de Editura Litera.

La 14 martie 2016, ziua Proclamării Regatului României în 1881, va fi lansat volumul “Susține cu a ta mână Coroana Română”, semnat de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu, publicat de Editura Curtea Veche.

Sărbătoarea națională de 10 Mai va fi evenimentul central al jubileului și se va desfășura printr-un Garden Party la Castelul Peleș. Mii de invitați vor veni din România, Republica Moldova și din țări ale lumii unde trăiesc români. Garden Party va fi urmat de un concert de gală pe terasa Castelului Peleș, unde intrarea va fi liberă pentru toți cei care doresc să fie prezenți la sărbătoare.

Cu ocazia sărbătorii naționale de 10 Mai, cu ajutorul societății Romfilatelia, se va pune în circulație o emisiune de mărci poștale care va face un arc peste un secol și jumătate de istorie regală. De-a lungul anului 2016, Romfilatelia va sărbători alături de Familia Regală aniversările Dinastiei și prin întreguri poștale și alte produse filatelice cu temă regală.

În cursul lunii iunie, Familia Regală va face o vizită la Chișinău, unde vor avea loc evenimente legate de sărbătorirea de 150 a Coroanei Române.

2016 este anul în care Academia Română aniversează 150 de ani de la fondare. Familia Regală și Academia Română vor organiza evenimente publice comune.

În anul 2016 se împlinesc 110 ani de la crearea Ordinului Carol I, cel mai înalt ordin regal din istoria țării. În cursul anului va apărea volumul “Ordinul Carol I” de Ioan Luca Vlad, publicat de Editura Litera.

La 21 septembrie 2016, Principesa Moștenitoare și Principele Radu vor sărbători 20 de ani de la căsătorie, printr-o slujbă de binecuvântare într-o catedrală din România. Astfel, Altețele Lor Regale doresc să șteargă dureroasa amintire a faptului că, în urmă cu două decenii, nu au putut celebra căsătoria în țară.

Pe parcursul anului, mai multe comunități locale din județe ale României și din raioane ale Republicii Moldova vor fi vizitate de membrii Familiei Regale. Altețele Lor Regale vor avea întâlniri în primării, universități, școli și licee, organizații și companii. Calendarul acestor vizite va fi făcut public din vreme.

La 1 decembrie 2016, va avea loc o nouă călătorie a Trenului Regal, de Ziua Națională. Traseul va fi anunțat din vreme.

Jubileul de 150 de ani al Coroanei Române se va încheia la Săvârșin, odată cu sărbătorile de Crăciun.

 

Valoarea regalității stă, de 142 de ani încoace, deasupra alternativelor politice sau a sistemelor de guvernare. Ea garantează mândria, identitatea, continuitatea și tradițiile. Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre.

Cea mai frumoasă coroană regală este încrederea și dragostea românilor, iar valoarea ei stă în propriile merite ale României.

Regele Mihai I, 5 iunie 2008, întoarcerea la Castelul Peleș

13 comentarii

 1. Cristina-Adriana Popescu says:

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 2. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Cand vorbim de REGELE CAROL I , facem referire la insasi istoria Romaniei . A Sa personalitate a constituit fundamentul Romaniei de astazi. CAROL I este o complexa si desavarsita carte de istorie , este stralucirea cu care Monarhia a sosit in Romania. Binecuvantata fie memoria LUI , frumoase fi- vor actiunile omagiatoare ! Fie ca Dumnezeu sa ne implineasca dorinta – de a avea continuitate Monarhica in Romania. Nu salasluieste alt superlativ , Monarhia este cel mai inalt nivel de ierarhizare al valorilor .

 3. Liliana şi Călin Buzea says:

  După bucuria pe care am avut-o citind şi recitind “Săvîrşin. Detaliul”, primim, ca pe-un cadou de Crăciun, vestea evenimentelor Anului Regal. Vă mulţumim!

 4. Liliana Sora says:

  Este greu a găsi cuvinte pentru a vorbi despre ceea ce a însemnat și înseamnă Regele Carol I pentru România. Relevante sunt cuvintele lui Caragiale care spun totul : „ Fără a uita istoria celor întâmplate, mulțumim norocului că n-a lăsat să se întâmple altceva și, …. salutăm din toată inima pe Majestatea Sa Regele Carol I, cu toată dragostea și respectul ce se cuvin unui suveran brav și înțelept.”
  Ne înclinăm cu profundă recunoștință în fața istoriei, a MS Regelui Carol l care , cu o viață și o dăruire exemplară, a avut un rol civilizator în acestă parte a Europei, conducând „ cu o mână de fier, într-o mânușă de catifea.” Trăiască Familia și Casa Regală A României ! Trăiască Monarhia !

 5. Cristian Sandu says:

  Sa na ajute Dumnezeu, doamna Popescu, astfel incit anul jubiliar 2016 sa fie si anul revenirii Dinastiei Romane pe Tronul Tarii! Sint convins ca Familia Regala si majoritatea romanilor vor fi fericiti daca acest calendar al actiunilor va fi completat de un astfel de eveniment!

 6. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  FIE CA ROMANII SA-SI REGASEASCA TRADITIA COROANEI REGALE !
  DINASTIA SI COROANA, PRINTR-O INDRUMARE SI CONDUCERE COMPETENTA, A ASIGURAT DEVENIREA SUPERIOARA A STATULUI ROMAN.
  TRAIASCA REGELE !

 7. Răspunsuri pe Facebook says:

  Gigi Petrescu Traiasca Regele !
  #
  Doina-mihaela Cojocaru Nimic fara Dumnezeu,Nimic fara Rege,Nimic fara Lege!
  #
  Daiana Chircu Nihil Sine Deo !
  #
  Roxana M. Gabriela Memoria REGELUI CAROL I este necontenita sarbatoare in sufletul nostru fiindca El este UNICUL !!! Frumoase si binevenite fi-vor actiunile ce urmeaza a fi organizate , Calendarul Regal 2016 este deodebit de interesant.
  #
  Claudio-ianis Constantinescu 1884-2016 tot timpul au fost,sunt si vor fi ANI REGALI
  #
  Claudio-ianis Constantinescu As fi foarte recunoscator daca l-as primi
  #
  Violeta Hurdubelea NIHIL SINE DEO
  Trăiască REVELEAZĂ
  #
  Ivanovici Spirescu Sper sa sarbatorim “altfel”: de-adevaratelea”.
  #
  Delin Csaszar Istoria se repete……….si Carol I era gernam si Elisabeta
  #
  Dandu Selcovoi sa dea Domnul sa fie si anul revenirii monarhiei in fruntea romanilor!

 8. diana.zotescu says:

  Programul ce va fi dedicat exceptionalului eveniment al Aniversarii celor 150 de ani ai Dinastiei Regale romane incepute odata cu venirea in tara a Regelui Carol I este plin de momente care vor crea un urias val de trairi si reevaluiari ale istoriei noastre din partea romanilor de pretutindeni. Multi dintre noi, chiar foarte multi, vom incerca sa ne implicam, pe masura puterilor si capacitatilor fiecaruia dintre noi, acolo unde, si daca, va fi nevoie de noi Va fi cu siguranta plin de momente de mare emulatie pentru noi toti, pe care il asteptam cu mare bucurie.

  Desigur, cred ca dorim cu totii ca acest deosebit eveniment sa ne aduca implinirea celui mai mare deziderat al nostru, revenirea la Monarhie.

  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 9. Razvan Dadulescu says:

  Dumnezeu sa ne ajute

 10. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Anul 2016 va fi de referinta pentru Romania , Coroana Regala se identifica natiunii romane prin gloriosul trecut Monarhic ! Dumnezeirea va bineprimi insemnatele actiuni care urmeaza a fi savarsite fiindca prin Dumnezeu , Monarhia este legatura indisolubila cu poporul. Nenumarati romani fii- vor alaturi de Casa Regala . Personal , necontenit ma voi ruga pentru binecuvantarea Familiei Regale a Romaniei ! Traiasca Regele !

 11. Nicolae Stoenescu says:

  Traiasca multi ani cu sanatate Regele nostru, al tuturor romanilor!

 12. Ecaterina Vladu says:

  In conditiile mondiale actuale, este greu de crezut ca mai se poate revenii la MONARHIE. Cand spui REGE, spui RESPECT, DISTINCTIE, CIVILIZATIE.Dar cati mai doresc sa existe asa ceva in ROMANIA?

 13. Revenirea Regelui Mihai I înseamnă o mare bucurie pentru trăitorii anilor 1928-1944. Respect Democraţia ,prin conceptul real, respect Monarhia şi pe cei trei regi, Carol I, Ferdinand şi Mihai I, modele pentru românii de toate vârstele.
  Mulţumim lui Dumnezeu că regele nostru mai rămâne printre noi. Multă, multă sănătate şi rezistenţă. Regele Mihai I şi Regina Ana, personalităţi care emană blândeţe, răbdare, credinţă ,voinţă şi speranţă.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51399835
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate