2010, încă un an la Săvârșin

IMG_0343.JPG

Principesa Moștenitoare și cu mine am ajuns la Săvârșin, unde vom petrece următoarele săptămâni. Restul lunii decembrie, ca și luna ianuarie 2011 vor fi dedicate multor acțiuni cu caracter public, unele găzduite de Castelul Regal, altele având Domeniul Săvârșin ca punct de plecare. Dorim ca, de aici înainte, lunile de iarnă ca și cele de vară să ne găsească în Transilvania, încercând să încurajăm în județețe apropiate castelului inițiative similare cu cele dezvoltate la Palatul Elisabeta din București, în restul anului.

Majestățile Lor vor sosi la Castel săptămâna viitoare. Principele Nicolae ni se va alătura și el. Va fi al zecelea Crăciun petrecut împreună la Săvârșin, pentru familia noastră și pentru săvârșineni. Ca și în ceilalți ani, vom primi colindători, dubași, coruri, tineri cu dansuri populare și muzică de sărbători, veniți din satele apropiate, Arad, Timișoara, Deva, Orăștie și din locuri mai îndepărtate, precum Oltenia sau Moldova.

Vom avea câteva emisiuni la televiziune, în care vom vorbi despre anul 2010 și despre felul în care petrecem, în familie, Crăciunul și Anul Nou. Vă voi ține la curent, pe blog, din timp, cu datele lor de difuzare. Principesa Moștenitoare va lansa la Timișoara “Cartea regală de bucate”, în ziua de 18 decembrie. Din câte am constatat, volumul Alteței Sale Regale este un mare succes. Mii de exemplare pleacă spre căminele multor români, doritori să îi citească paginile și să îi încerce rețelele pentru Crăciun.

Sunt bucuros pentru efectul pe care l-a avut emisiunea de la Palatul Elisabeta, realizată de dl Tabără, privitoare la cartea mea “Provizoratul istoric”.

Voi încerca să postez pe blog cât mai multe fotografii din această iarnă la Săvârșin. Deocamdată, totul este acoperit de zăpadă, vremea nu este prea rece, iar noaptea cerul e senin. Vom avea anul acesta, pentru prima oară, iluminarea exterioară a castelului, în fiecare seară, pentru câteva ore. Este un dar pe care dorim să-l facem trecătorilor pe Strada Mare și celor care ne trec pragul.

Anul viitor, pe 1 iunie vom sărbători zece ani de la revenirea Regelui Mihai la Castelul său din Săvârșin. Vom avea atunci o frumoasă sărbătoare de vară, cu tineri și mai puțin tineri din toate vecinătățile, Timiș, Hunedoara, Bihor și Arad.

În acest an, care a fost destul de dificil și auster, am reușit să încheiem reparațiile la aripa de Est a castelului, care au durat aproape trei ani. A fost o muncă minuțioasă și grea, uneori exasperantă, dar plină de satisfacții și încheiată cu sentimentul atât de plăcut al datoriei împlinite. Totul arată așa cum a fost, desigur în măsura posibilului. Au fost folosite doar materiale din epocă (piatră, lemn, sticlă, var, nisip), au fost respectate proporțiile camerelor și au fost refăcute sau înlocuite cu piese similare toate obiectele de mobilier care au dispărut. Voi fi bucuros să vă arăt, în zilele următoare, câte ceva din ce s-a realizat. Echipele care au lucrat la Castel au fost conduse de David Baxter, un specialist irlandez în patrimoniul construit. I-au stat alături arhitecți, constructori, instalatori, tâmplari, pietrari, electricieni din Cluj, Arad, Timișoara, București, Simeria, Deva. Oamenii noștri de la Domeniu s-au întrecut pe ei înșiși. Sebastian Brînzaș, administratorul și coordonatorul activităților castelului, a stat uneori zi și noapte în activitate, pentru ca totul să se desfășoare bine. Voi reveni asupra renovării aripii de Est a castelului, fiindcă toată munca depusă este un model de reconstrucție, tradiție, continuitate, bun gust și rafinament. Este, de asemenea, un fel de a sublinia și aprofunda puternicul simbol al Castelului și Parcului Regal Săvârșin în istoria noastră contemporană, în prezent și în viitor.

În după-amiaza de Ajun, Regele și Regina, Principesa Moștenitoare și cu mine, alături de Nicolae, vom oferi colaboratorilor noștri de la Ocolul Silvic Regal și de la Castel cadourile de Crăciun. Pentru ei și pentru familiile lor, vom pregăti daruri pe care le-am adunat tot timpul anului. Sunt din ce în ce mai numeroși.

De asemenea, Regele și Principesa Margareta vor merge cu mașina, ca în fiecare an, și vor împărți în comună și satele limitrofe pachete cu alimente celor ce nu se pot deplasa, din motive de vârstă sau boală. În fine, la Castel vor fi pregătite 300 de pachete cu alimente pentru cei mai săraci din localitate, dar și pentru copiii și tinerii care vor colinda.

Pe curând!

IMG_0328.JPG

IMG_0416.JPG

IMG_0410.JPG

IMG_0433.JPG

16 comentarii

  1. Alin Horj says:

    Abia astept Alteta sa!

    Va daruiesc acest clip care, arata putin ca miracolele de Craciun sunt posibile:
    http://www.youtube.com/watch?v=J-8VCL4uSUc

  2. Revista Acum says:

    Regele Carol I – un mare român

    http://www.acum.tv/articol/21592

  3. Madalin Jianu says:

    Sarbatori linistite si pline de lumina !

  4. Cosmin Miroiu says:

    Intotdeauna o placere digitala: imaginea incarcata de istorie asociata cu franturi de ganduri avizate. Va felicit pentru blog.

  5. Buna ziua,

    Aş dori detalii privind lansarea cărţii „Cartea Regală de bucate”.

    Cu mulţumiri anticipate,
    Bianca Daniliuc

  6. mihaela ionescu says:

    Viata lunga si sanatate Majestatii Sale si Familiei Regale Romane!
    Doamne-ajuta in tot ce faceti…

  7. N.N. says:

    Alteta Voastra,

    Nu credeam sa ajung vreodata sa spun asa ceva, dar iata:sunt atat de bucuros ca mi-a fost aproape imposibil sa gasesc, in tara (Turnu-Severin, Targu-Mures, Timisoara), “Cartea Regala de Bucate”. Este un mare succes, iar acest succes este, cred, un semn de insanatosire a societatii noastre!

    Cu profund respect,
    N.N.

  8. ioana says:

    Va dorim sarbatori frumoase si binecuvintate. Un an nou prosper, cu vesti care sa ne umple sufletele de Lumina, si multa sanatate.

  9. Eugenia Mitrasca says:

    Alteta, o delegatie a Fundatiei Academia Civica -Bihor doreste o audienta /vizita pentru a intalni Familia Regala .Ce demersuri trebuie sa facem?
    Dumnezeu sa binecuvanteze Familia Regala Romana!

  10. stoicescu tiberiu says:

    SARBATORI FERICITE SI LA MULTI ANI 2011! UN AN MAI BUN PANTRU TOATA ROMANIA!

  11. Răspuns pentru Bianca Daniliuc (comentariul nr. 6) says:

    Cred că detalii despre lansare vă poate da dra Liana Greavu, de la Palatul Elisabeta. liana.greavu@palatulelisabeta.ro

    Site-ul http://www.familiaregala.ro/ va sta la dispozitie cu numele și contactele membrilor Secretariatului Regal http://www.familiaregala.ro/ro/curtea-regala/contacte/. Ei vă pot da răspunsuri la oricare din întrebările dumneavoastră.

    Cu toată considerația,
    Radu al României

  12. Răspuns pentru Eugenia Mitrasca (comentariul nr. 10) says:

    Luați vă rog legătura cu dl Radu Ghina, consilier regal: radu.ghina@palatulelisabeta.ro/

    Site-ul http://www.familiaregala.ro/ va sta la dispozitie cu numele și contactele membrilor Secretariatului Regal http://www.familiaregala.ro/ro/curtea-regala/contacte/. Ei vă pot da răspunsuri la oricare din întrebările dumneavoastră.

    Cu toată considerația,
    Radu al României

  13. Castelul Savarsin ne reaminteste de o Romanie frumoasa de alatadat,pe care o cunoastem din povestirile bunicilor:maretie,arta si un decor fantastic,de poveste.De aici de la savarsin porneste o Romanie noua,in care generatiile viitoare vor trai decent.

  14. Dana Seimann says:

    Ninge feeric in Transilvania,ninsa e Valea batranului Mures,iar Savarsinul e un tinut din basmele romanilor,spuse la gura sobei…asta imi evoca prezenta Domniilor Voastre Regale in fiecare iarna la Castel…V-am astepta cu drag si in Arad,doar sa va vedem si sa va uram asa cum e datina,Sarbatori Fericite! Ar fi minunat daca ati organiza o intalnire cu aradenii,sa ne scoteti dintr-un cotidian destul de sumbru si cenusiu,nu asa de poveste ca pe Valea Muresului…

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50555702
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate