V-am văzut…

IMG_6015.JPG

Altetele Voastre Regale,

Am simtit o deosebita mandrie ca Romania a fost pezenta la acest maret si important eveniment din Suedia nu prin cine stie ce anost membru al conducerii actuale ci, asa cum se si cuvenea, prin Cuplul Princiar al Casei Regale a Romaniei, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu. Cand am citit pe blogul Vostru despre apropiata participare la casatoria Pritesei Victoria cu alesul inimii ei, m-am gandit imediat la momentul fericit cand Altetele Voastre V-ati unit destinele acum 14 ani. M-am bucurat atunci pentru Altetele Voastre, simtind parca rolul important pe care urma sa il jucati Amandoi in viata Romaniei.

Voiam cumva sa pot fi acolo, la Stokholm, pentru a vedea – si a Va vedea – cu ochii mei pe parcursul intregului sir de actiivitati dedicate evenimentului. Cum nu am putut fi la Stokholm, cum as fi dorit, am stat pe internet zeci de ore in sir pentru a urmari evenimentele transmise in direct, in timp real, de Televiziunea Suedeza (SVT). Desi totul a fost in suedeza, imaginile au vorbit de la sine. V-am vazut, Alteta, alaturi de iubita noastra Principesa Mostenitoare Margareta, pe tot parcursul festivitatilor din zilele de17, 18 si 19 iunie. In 18 iunie au fost festivitatile de ‘repetitie’ inaintea evenimentului de a doua zi, ‘repetitie’ (rehearsal) care a fost urmata de concertul de la Filarmonica din Stokholm. V-am vazut asezati in loja Regelui Carl Gustav, in randul al treilea, alaturi de ceilalti reprezentanti ai Caselor Regale participanti la eveniment; V-am vazut cat erati de distinsi, de relaxati, de ‘ai locului’ printre ceilalti regi, printi si printese, si m-am simtit mandra ca sunteti acolo pentru noi, cei ce Va iubim, dar chiar si pentru cei ce poate nu-si dau seama acum de cat de mare, de crucial, este rolul pe care il aveti in istoria de azi si de maine al tarii. V-am vazut apoi a doua zi la Catedrala din Stokholm, in sectorul de langa altar, cel rezervat Regelui Suediei si oaspetilor Sai regali, tot in randul al treilea, chiar langa tanarul Cuplu Princiar a carui casatorie se celebra printr-o splendida slujba condusa de Arhiepiscopul Suediei si de alti trei inalti prelati (din care unul era o femeie, lucru reprezentativ pentru o tara ca Suedia, unde egalitatea sexelor nu este doar o vorba lipsita de continut).

Am fost deosebit de impresionata – si de incantata – de faptul ca imediat dupa ce protagonistii au spus pe rand “Da!” iar Arhiepiscopul I-a declarat casatoriti, acesta a spus cu voce tare ca, de la acel moment, cel care pana atunci fusese numit ‘domnul Daniel Wesling’ , a devenit’ Printul Daniel’. Cateva minute mai tarziu, Televiziunea Suedeza a preluat in mod firesc aceasta noua titulatura a rangului obtinut prin casatorie a sotului viitoarei lor regine, nimeni nepunand sub semnul indoielii legitimitatea unui rang acordat de Rege ginerelui sau. Aceasta atitudine este fireasca intr-o tara civilizata.

V-am vazut apoi la stralucitorul banchet de la Palatul Regal dat de Regele Suediei in cinstea tinerilor casatoriti, cum iarasi erati asezati la masa rezerevata celor mai inalti oaspeti de rang regal si princiar unde, conform uzantelor, cuplurile nu au mai fost asezate impreuna ci s-au stabilit vecinatati care sa permita conversatia si cu alti membri ai Caselor Regale reprezentate acolo – daca nu ma insel ASR Principesa Mostenitoare Margareta a stat langa Printul Felipe al Spaniei; desi V-am vazut, Alteta, la doar cateva scaune mai departe, pe partea opusa a mesei, nu mi-am dat seama cine V-a fost partenera de masa. V-am vazut apoi la petrecerea cu dans de dupa dineul de gala, dans inaugurat de tanarul Cuplu Princiar Victoria si Daniel, urmati de Regele Carl Gustav cu Regina Silvia, apoi de parintii Printului Daniel, dupa care cele doua cupluri de socri si-au schimbat partenerii, Regele dansand cu mama Printului Daniel, iar Regina cu tatal acestuia. Dupa aceea toata lumea s-a prins in dans si mi-a fost mai greu sa identific figurile dansatorilor.

V-am vazut apoi pe Altetele Voastre acordand un scurt interview Televiziunii Suedeze (era inaintea unui concert), dar nu a fost in timp real ci o inregistrare, spre deosebire de celelalte evenimente pe care le-am urmarit ‘live’.

O mentiune aparte trebuie sa fac referitor la tinutele impecabile, de mare distinctie, pe care Altetele Voastre le-Ati purtat la diversele evenimente. Ati fost nu numai distinsi si eleganti (cum altfel?), dar si foarte frumosi. Va felicit, de asemenea, Alteta, pentru frumoasa limba engleza in care ati vorbit in cadrul interview-ului.

V-am spus toate acestea, Alteta Voastra, pentru a Va arata interesul pe care l-a starnit printre noi (pentru ca sunt sigura ca multi alti romani au urmarit pe internet exact ceea ce am vazut eu) participarea Altetelor Voastre la un eveniment de o asemenea anvergura. Sunt mandra de a fi reprezentata – oriunde – de Altetele Voastre Regale. Va multumesc, si Va doresc a fi “fața” Romaniei in cat mai multe evenimente internationale.

Cu deosebita dragoste si respect,

Prof. Diana Lucia Zotescu

IMG_6060.JPG

IMG_6057.JPG

3 comentarii

  1. Adriana says:

    Va trimit un link cu blogul lui Stelian Maria, folkist si regalist.
    Stelian Maria s-a nascut la Corabia si a facut scoala generala la Titu. A abosolvit Politehnica si Scoala Populara de Arta la Bucuresti. A participat in mod direct la evenimentele din decembrie 89 si la fenomenul Piata Universitatii. A lansat cantecul Noi de aicea nu plecam. Va veni in decembrie sa cante la Festivalul Om Bun.
    Batut de vajnicii jandarmi si arestat, a luat calea exilului. Va invit sa cititi amintirile lui despre decembrie 89. Vor urma si amintiri despre Piata Universitatii.
    Cu deosebita consideratie,
    Adriana

    http://stelianmaria.blogspot.com/

  2. Florentina says:

    Un semn de alarma la ceea ce se întîmpla în România în prezent.
    Nu sunt un om politic și nu ma prea implic ,dar am început sa am răni mai ales sufletești din pricina regimului politic din țara noastră.Nu pot sa trăiesc acolo pentru ca nu pot sa accept ceea ce s-întîmpla ,dar am familia (părinti ,frate,șot,copil,rudenii si prieteni).Pe scurt nu am plecat de bine ce mi-a fost ,mai ales ca am rămas văduva cu un copil de 4 ani dar nu putea sa trăiesc cu o pensie de urmaș și nici cu salariul pe care l-am avut atunci ,ori un post mai bun nu am obținut ,pentru ca nu am avut banii necesari sa cumpăr un post.M-am stabilit în Franța de 7 ani nu a fost deloc ușor din contra mai ales venind singura ,dar aici măcar ești văzut pentru ceea ce ești,și respectat pentru ca respecți ,dar tot romani sîntem și chiar dacă m-am integrat chiar foarte bine,tot nu sînt la mine acasă.E strigător la cer ce s-ntîmpla în România pe lingă faptul ca s-au făcut deja clasele sociale(bogați,săraci)tot de la cei care săracii de abia mai au coaja de pîine,vor s-o ia și pe aceea .Suntem multi,foarte multi și chiar buni care nu au suportat și au plecat ca sa își ofere serviciile la alții străini ,dar nu mai putem suporta nici ca spectatori,rănile se adîncesc încep sa intre în putrefacție ,nu se poate ,trebuie sa existe o soluție nu mai putem, ne sufocam deja .Fac apel la dumneavoastră dacă știți vreo cale sau găsiți vreo modalitate,noi suntem alături ,deschiși la subiect pentru a ne ajuta semenii romani.Va mulțumesc pentru înțelegere FLORENTINA .

  3. Rusu Constantin says:

    Am văzut şi eu pozele din Suedia şi sunt mandru ca e posibil ca poporul roman sa aiba un simbol la acest nivel. Cu aleasă stimă Doresc să trimit AS Prinţul Radu o poezie. Va multumesc Constantin Rusu
    DOAR FLORILE

    Viaţa noastră este o grădină blândă,
    însă nu înţelegem floarea plăpândă,
    căutăm cu interes printre rădăcini
    şi credem că toţi ciulinii sunt haini.

    Pe drumuri adormite aduc liniştea
    cu izvorul unde o salcie creştea
    şi pun pe-a aşteptărilor împlinire
    flori de liliac parfum de nemurire.

    Cetinile de brazi pornesc cărările,
    în fremătul de frunze stau comorile
    şi florile de tei ne ascund tristeţea
    când florile de nuferi cântă tinereţea.

    Din cer vine ceva cu sens neînţeles,
    pentru lumânare o floare am ales,
    atât îmi doresc pentru visul meu cochet,
    nu am căutat niciodată un buchet.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50667449
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate