Primul Congres al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei

Articol și fotografii de Aurel V. Zgheran

În zilele de 20 şi 21 aprilie 2013, la Sinaia s-a desfăşurat primul Congres al Alianţei pentru Restaurarea Monarhiei (ANMR), la care au participat reprezentanţi din majoritatea judeţelor ţării. Piatra de fundamentare a acestei asociaţii s-a pus de către mai multe grupuri de protestatari în Piaţa Universităţii din Bucureşti pecum şi de protestatari din întreaga ţară, împotriva prezidenţialismului şi republicanismului statal românesc, „ lipsit de tradiţie şi autoritarist”, în opinia protestatarilor. Alianța are statut de personalitate juridică, din data de 15 martie 2013.

Sprijinind ideea de monarhie, ca model de urmat pentru România, ANMR are drept obiectiv principal restaurarea Monarhiei Constituţionale în România, cu actuala Casă Regală a României, după statutul şi regulile de succesiune ale acesteia.

Primul Congres ANMR a pus în dezbatere adoptarea unei strategii unice care priveşte restaurarea monarhiei, pentru toate grupurile monarhiste existente sau în curs de constituire în România, sau peste hotare, invitate în majoritate la acest eveniment, asociate în cadrul ANMR şi de acord cu urmarea paşilor de constituire la nivel teritorial, ca filiale judeţene.

Congresul ANMR a stabilit ca obiective modificarea sau înlocuirea Constituţiei actuale, iniţiative legislative în favoarea scopului propus, conturarea unei mase critice care să determine schimbarea formei de guvernământ din republică în monarhie constituţională, raportarea activă la clasa politică în relaţia cu primele obiective, finanţarea şi organizarea ANRM.

În cadrul lucrărilor Congresului a fost aleasă conducerea ANMR: autor documentarist, jurnalist de televiziune, realizatoare a serialului de televiziune „Ora Regelui”, publicist, realizatoare a seriei de restituiri dedicate românilor de valoare expatriaţi, „Memoria exilului românesc„ , scriitoare, decorată cu Medalia Regele Mihai pentru loialitate şi Crucea Casei Regale a României, Marilena Rotaru – copreşedinte; Cătălin Şerban, fizician, protestatar al Pieţii Universităţii, 2012 – copreşedinte; Tiberiu Cnab, matematician, protestatar al Pieţii Universităţii, 2012 – secretar general; Victor Ciorbea, senator, fost premier, (în prezent lucrează la proiectul de constituţie monarhică) – vicepreşedinte; Alexandru Surcel, avocat, cel care a pus bazele juridice ale ANMR, protestatar în Piaţa Universităţii, 2012 – vicepreşedinte; Cătălin Mihai, economist, protestatar în Piaţa Universităţii, 2012 – vicepreşedinte; Daniel Gheorghe, istoric – vicepreşedinte; Daniel Nicodim, jurist – vicepreşedinte. Consiliul Director mai are în componenţă membri care răspund de înfiinţarea de filiale (cum ar fi prof. Alexandru Marin, viceprimar al comunei Rateş, pentru judeţul Argeş sau ziaristul Aurel V. Zgheran, pentru judeţele Bacău, Iaşi şi Neamţ).

În cadrul lucrărilor Congresului ANMR s-a desfăşurat şi a patra dezbatere din seria „Monarhia Constituţională, un proiect legitim pentru România”, la care a participat şi preşedintele Organizaţiei de Tineret PNL, deputatul Florin Alexe.

La finalul lucrărilor Congresului, s-a organizat o deplasare în marş, din centrul oraşului cu veche şi semnificativă istorie regală, Sinaia, până la Palatul Peleş. Congresmenii au purtat însemne regale, steaguri tricolore cu emblema regală, portrete ale membrilor Familiei Regale a României, benere cu sloganuri pro monarhice.

27 comentarii

 1. Balinisteanu Elena Domnita says:

  Imi doresc restaurarea ROMANIEI…Eu inca pastrez in suflet ceea ce mi-a povestit bunica despre Majestatea SA !
  Va doresc multa sanatate si putere de a schimba viata noastra pe care apreciez acum plina de lipsuri si umilinta…Nu avem nici o valoare desi avem o Tara minunata cu multe valori…Sper sa reusim impreuna !

 2. Kicerman Iulia says:

  Felicitari tuturor participantilor!
  As avea o intrebare. Daca erau as multi in Piata Universitatii de ce gaseam asa greu o persoana sa tinem benerul cu MS Regele Mihai? Si de ce nu ma ajuta nimeni cand eram fugarita prin piata? Patim ca la Revolutie? Unde erau eroii despre care vorbiti?

 3. Gabriela Bucur says:

  Mult noroc si realizari majore in Romania de azi ,cu romanii deazi.

 4. Dr Daniel Petre says:

  Am fost acolo.
  Sper ca Bunul Dumnezeu sa lumineze mintile romanilor,sa le arate calea cea drapta.
  TRAIASCA REGELE !!!!!!!

 5. Diana Lucia Zotescu says:

  Domnule Aurel Zgheran,

  Ma bucur mult ca aceasta excelenta initiativa si-a gasit materializarea. Felicitari celor ce si-au dedicat energia si puterea de organizare in lansarea acestui minunat proiect. La randul meu regret nespus ca nu am avut date despre acest eveniment (zilele exacte si locul manifestarii) la care, cu siguranta, as fi participat. Chiar la inceput de Ianuarie 1990 am facut parte din nucleul celor cativa care am pus bazele Partidului Liberal Monarhist (am fost prim-vicepresedinte al acelui partid, de unde m-am retras la finele anului 1992 la sugestia Majestatii Sale Regelui care mi-a spus, cu ocazia primirii de catre MS a celor 300 de personalitati la hotelul Continental in aprilie 1992 ca nu agreaza idea existentei unui partid care sa se numeasca explicit monarhist, indemnandu-ma sa ma alatur PNTCD – ceea ce am si facut . Idea crearii unei Miscari care sa sustina restaurarea Monarhiei s-a nascut inca de pe atunci – si chiar s-a si infiintat una, condusa atunci de dr. Noveanu si de doamna Simina Mezincescu.

  Voi incerca sa iau legatura din nou cu dl Catalin Serban pentru a-mi putea aduce si eu contributia la organizarea unor evenimente ale ANRM.

  Felicitari, inca o data, tuturor celor implicati, la a caror initiativa ader din tot sufletul.

  Cu deosebita consideratie,
  prof. Diana Lucia Zotescu

 6. Elena says:

  Help all the people your Majesty, cu respect e.v.

 7. Kicerman Iulia@ te rog sa nu promovezi neadevaruri. Spre deosebire de tine, eu am cateva zeci de albume din Piata Universitatii, in aproape 120 de zile de Piata! Si in majoritatea lor gasesti cel putin o fotografie cu grup/grupuri de monarhisti! Te invit politicos sa intri pe contul meu de Facebook, care este unul deschis publicului, si sa constati ca cele scrise de mine sunt adevarate! Un Paste Fericit, tuturor.

 8. anonim in criza filosofico-identitara says:

  Magna cum laude tuturor personalitatilor responsabile care militeaza – cu indarjire – la instaurarea Demnitatii in Romania.

 9. Ostroveanu Cosmin says:

  Am avut onoarea si deosebita placere de a ma numara printre participanti. ANRM este un proiect serios si bine fundamentat. Traiasca Regele! Paste fericit tuturor!

 10. FP says:

  Imi exprim convingerea ca visul nostru va prinde viata!
  Inaintea Sfintelor Sarbatori de Paste,va doresc tuturor izbanda!
  Asa sa ne ajute Dumnezeu!

 11. Cerasela Platz says:

  Impreuna Romania savarseste Monarhia !

 12. Delomenede Rozalina says:

  Ce ma bucur de aceasta miscare,doresc atit de mult sa revina monarhia in tara noastra.O sa fie o zi din cele mai fericite din viata mea.Traiasca regele Mihia si toata monarhia romana.

 13. Träiasca Monarhia Romäniei

  NIHIL SINE DEO

 14. Diaconu Adrian Viorel says:

  Altețea Voastră Regală vă doresc multă sănătate și putere pentru a readuce valorile monarhice în România. La Mulți ani!

 15. Tatiana says:

  Traiasca MONARHIA!!!!!!!!!! Traiasca REGELE!

 16. […] SCRIPTUM: Între 20-21 aprilie 2013, la Sinaia, s-a desfăşurat “Primul Congres al Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei” (ANMR). “Sprijinind ideea de monarhie, ca model de urmat pentru România, ANMR are drept […]

 17. PATRICIU DAN says:

  Doamne Ajuta Romania pe singura cale dreata si normala.
  Va rog sa aratati metoda de inscriere in randul Aliantei (eu sunt din Timisoara).
  TRAIASCA REGELE!

 18. Teodorescu Dennis says:

  Asteptm o filiala si la Braila. Vad ca in Galati exista deja.

 19. Dumnezeu-Creatorul sa binecuvanteze si sa restaureze Monarhia Constitutionala in tara noastra.
  Sa nu fim de acord niciodata cu alt gen de monarhie, parlamentara, cum exista in Spania, spre exemplu, sau mai stiu eu ce alta inventie politica!

  Traiasca Regele Mihai I al Romaniei!

 20. dr lucian lungeanu says:

  Monarhia salveaza Romania!

  Doresc sa contribui si eu cu ceva la restaurarea legalitatii si legitimitatii in viata publica a natiei noastre.
  Cautati metode si modalitati de a pune la lucru cat mai multi romani in acest scop. Familia mea si multe cunostinte ale mele ar fi fericite sa contribuie la realzarea acestui vis, complet dezinteresat.
  Cred ca si o buna parte din cler ar pune umarul prin manifestari publice avand in vedere relatia morala si spirituala intre monarhie si biserica si desprinderea lor de politica.

 21. dr lucian lungeanu says:

  TRAIASCA REGELE IN PACE SI ONOR!

 22. stelea casu says:

  Traiasca regele Mihai I !!!!!!!!!!!!!! Nihil Sine Deo !!!!!!!!!!!

 23. stefan says:

  Sunt monarhist dintotdeauna. Sunt f. interesat de aceasta alianta;cum functioneaza, cum poti activa in interiorul ei,ce statut are….etc. Va rog sa ma ajutati spre a ma alatura acestei ,,miscari”

 24. Nechifor Eugen says:

  Traiasca regele Mihai! Traiasca monarhia!

 25. ioana says:

  Ma inclin cu deosebit respect in fata M.S.Regelui Mihai si sper din toata inima ca acest vis..Restaurarea Monarhiei, sa devina realitate. Am completat cererea de adeziune chiar de doua ori, dar nu am primit nici un semnal!! Locuiesc in secuime…judetul Harghita, si as putea sa promovez ideile asociatiei ori sa dau o mina de ajutor. Cu deosebit respect pentru Casa Regala a Romaniei. Traiasca Regele!!

 26. […] Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei. Aveam 17 ani când, cu un an în urmă, aflasem de pe blogul oficial al Casei Regale despre congresul acestei asociaţii, desfăşurat la Sinaia în 2013. ANRM era prima organizaţie […]

Lasa un comentariu

© 2007-2021 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 32654980
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate