Precizări despre proiectul de lege privind Casa Regală a României

Interviu cu Ioan Luca Vlad, avocat, consilier privat onorific al Familiei Regale, Emisiunea 24 de minute, realizator Alice Iacobescu, DIGI 24, 20 iulie 2016

11 comentarii

 1. Cristian Sandu

  Ca jurist mai bătrân ma incânta competenta in materie a mai tânarului confrate Ioan Luca Vlad. Ca monarhist, mi-aș dori ca o astfel de lege sa nu se adopte, ci o Constituție a României care să consacre monarhia constituțională ca formă de guvernământ a statului roman. Sint convins că majoritatea covârșitoare a cetățenilor români o vor aproba prin referendum.

 2. Diana Lucia Zotescu

  Familiarizata fiind cu lumea presei (intre 1991 – 1996 am fost profesor la Scoala Superioara de Jurnalistica) si cu regretabila lipsa de impartialitate a multor ziaristi si asa-zisii “anchor people” – cum sunt numiti realizatorii de emisiuni tv – interviul pe care realizatoarea Digi TV Alice Iacobescu l-a luat domnului Ioan Luca Vlad pe tema privind acordarea, de catre statul roman, a unei indemnizatii pentru cheltuielile ce tin de cheltuielile publice si initiativele oficiale ale Casei Regale, deci realizatoarea Digi TV mi s-a parut lipsita de echidistanta, si chiar nepregatita pe subiect. Astfel, ar fi trebuit sa stie ca, cel putin in ultimii patru ani, la diversele ceremonii si dineuri de la Palatul Cotroceni si Castelul Peles prilejuite de vizite ale unor fosti presedinti de stat, ale unor membri din diverse Case Regale sau de evenimente nationale, au fost adesea invitati, in calitatea lor oficiala, diversi oficiali romani cu functii inalte in partidele lor precum Premierul Victor Ponta, Presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, fosti Presedinti ai Romaniei, oficiali de rang inalt din Republica Moldova, etc. Adesea, de cate ori I-a permis sanatatea, a fost prezent si Majestatea Sa Regele Mihai. De unde deci atata mirare – si inversunata insistenta – a dnei Iacobescu in a da o conotatie speciala discutiei ASR Principesei Mostenitoare cu dl Liviu Dragnea, desi stia ca aceeasi discutie avusese loc si cu ceilalti sefi de partide parlamentare? Nu cunostea doamna in cauza ca impartialitatea si situarea deasupra politicului a Regelui si Casei Regale se manifesta tocmai in acest fel?

  Desi s-a straduit – si pe alocuri chiar a reusit – sa fie politicoasa, nota dominanta a fost, dupa parerea mea, cea de atitudine tendentioasa din partea doamnei Iacobescu.

  Remarc, cu multa satisfactie si incantare, atitudinea echilibrata, calma si de totala stapanire de sine a domnului avocat Ioan Luca Vlad, dublata de un inalt profesionalism si de o perfecta cunoastere a situatiei, dand dovada de perfecta transparenta si raspunzand transant, punctual si documentat la toate intrebarile (as zice – provocarile) doamnei Iacobescu.

  Diana Lucia Zotescu

 3. Diana Lucia Zotescu

  @dlui Cristian Sandu

  In circumstantele actuale, lucrurile nu pot fi rezolvate dintr-o singura miscare, ci pas cu pas. Logica asta a lui “totul sau nimic” este neavenita si chiar paguboasa. Adoptarea acestei legi este un hotarat pas inainte. Este foarte bine ca a fost propusa de guvern. Mai mult, ea este privita favorabil (dupa parerea mea) de catre Casa Regala, adoptarea ei rezolvand unele probleme de finantare a unor initiative ale Casei Regale, initiative ce se vor desfasura in consonanta si in colaborare cu institutiile statului, oficializand astfel Casa Regala. Nimeni nu spune ca, in timp, sa nu se faca si alti pasi, chiar si mai hotarati, in directia dorita de noi.

  Diana Lucia Zotescu

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  CU SCUZELE DE RIGOARE CA INTERVIN MAI TARZIU DIN MOTIVE TEHNICE, AS VREA SA PREZINT CATEVA IDEI SI ANUME :
  – SUNT DE ACORD CU DL. AVOCAT CRISTIAN SANDU, PROIECTUL DE LEGE, CHIAR DACA LA PRIMA VEDERE PARE ATRAGATOR, CONSIDER CA ESTE O CAPCANA PENTRU CASA SI FAMILIA REGALA. PENTRU A FI FEZABIL EL TREBUIE SA CONTINA SI SA RECUNOASCA O SERIE DE MENTIUNI DIN “NORMELE FUNDAMENTALE” APROBATE DE MS REGELE MIHAI SI PE MAI DEPARTE, INSTITUTIA CASA REGALA PRECUM SI FAMILIA REGALA NU POT FI O ANEXA A PARLAMENTULUI!
  NU ESTE VORBA DE “TOTUL SAU NIMIC” ASA CUM SPUNE D-NA PROF. ZOTESCU. LA FEL, NU ESTE CAZUL DE “OFICIALIZAREA” CASEI REGALE, RESPECTIV DINASTIEI ! DACA SE CREDE ACEST LUCRU ESTE O BLASFEMIE !
  IN PRIVINTA SCOLII SUPERIOARE DE JURNALISTICA SI A MULTOR JURNALISTI, AM PROFUNDUL REGRET DE LIPSA FOLOSIRII MACAR A APELATIVELOR DOAMNA, DOMNULE IN CONVORBIRI, IAR INTERLOCUTORILOR LI SE ZICE DIRECT PE NUME, SI PE MAI DEPARTE NU I-A INVATAT NIMENI, CHIAR DACA II MACINA MANIA PROLETARA CA SE SPUNE MAJESTATEA SA REGELE SAU REGINA, LUCRU INVATAT PANA SI DE D-L./ TOV. ILIESCU !
  LA FEL PENTRU ALTETA SA REGALA SAU EXCELENTA SA !
  AM SCRIS CELE DE MAI SUS CU MULT REGRET !

 5. @Dlui Pisoschi

  Domnule Pisoschi, proiectul de lege menționează clar Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României și recunoașterea lor prin lege. Aveți la îndemînă proiectul de lege pe site-ul Guvernului, îl puteți citi.

  Dana Aldea, Cluj

 6. E un pas important către refacerea “demnității naționale”… Sper să trăiesc clipa revenirii la “monarhia constituțională”… TRĂIASCĂ REGELE!

 7. Pantea Alexandru-Sorin

  Doamna Iacobescu nu este singurul exemplar din fauna mass-mediei romanesti care se comporta intr-un asemenea fel. In general exceptand TVR-ul nu vom gasi vreo televiziune care sa se comporte in mod corect cu Casa Regala a Romaniei. Exemple de asa zise personalitati media romanesti ce se comporta intr-un asemenea mod sunt cu duiumul. Dar la ce ne-am putea astepta de la niste oameni – daca le putem spune asa – care fac asemenea mizerii in asteptarea alimentarii cardului la finalul lunii? Ei cu adevarat nu conteaza; conteaza doar cei care fac plata si ordinele pe care le dau. Cei care cred ca aceste “personalitati” sau “formatori de opinie” au o coloana vertebrala proprie ce ar sustine un creier care i-ar determina sa gandeasca singuri se inseala amarnic.

  Cat despre dl. Ioan Luca Vlad acesta este un adevarat soldat al M.S. Regelui!

 8. Diana Lucia Zotescu

  @ Domnului Al. G. Pisoschi:

  Domnule Pisoschi. Casa si Familia Regala, Coroana, Institutia Monarhiei, au functional de la infiintare pana in 1947 in limitele atat ale Statutului Casei Regale dar si cu aprobarea Parlamentului si Guvernului. Asa a fost mereu, si asa va fi si atunci cand, cu ajutorul lui Dumnezeu si prin vointa poporului si a Parlamentului, se va re-instaura Monarhia. Asta nu a insemnat si nu va insemna ca Familia si Casa Regala sunt o “anexa” a Parlamentului. Pur si simplu asa functioneaza toate monarhiile parlamentare.

  De asemenea, despre ce “capcana” intinsa Familiei si Casei Regale poate fi vorba aici? Ce anume progres al pozitiei viitoare a Casei Regale ar putea fi blocat prin adoptarea legii in discutie? Limiteaza cumva aplicarea acestei legi evolutia in viitor, in sensul dorit de noi, a pozitiei Casei Regale si a Coroanei?
  Legea nu face nicio referire la asa ceva. Sau poate nu am inteles-o eu bine. Oricum, stiu ca si Dumneavoastra, ca si mine, vorbiti dintr-o preocupare reala pentru viitorul Monarhiei in Romania. Sper ca grijile noastre sa nu aiba niciun temei, si ca viitorul sa evolueze in directia – si cu viteza! – dorita de noi toti.

  In privinta exprimarii enervant de familiare (ce aduce mult cu ‘trasul de nasturi’ sau de ‘bracinari’ – ca sa-l citez pe dl. Iliescu) a unor reporteri – si nu numai a lor – in sistemul de adresare, va dau totala dreptate. Fiti convins ca in cursul meu am facut adesea referire la importanta politetii (macar a celei elementare) a reporterului care, prin profesia sa publica – in scris sau pe micul ecran, devine un model (bun sau rau) pentru publicul de toate varstele.
  Cu salutari cordiale,
  prof. Diana Lucia Zotescu

 9. Cristian Sandu

  Proiectul de lege nu este o capcană, ci o necesitate tehnica privind desfasurarea activităților Casei Regale. Mă refeream la faptul că el nu ar mai fi necesar dacă s-ar adoptă o Constituție monarhiica iar Statutul Casei Regale ar deveni lege organică, Soluția este una singură: presiunea militanților pro-monarhie asupra politicienilor.

 10. Încrederea românilor în Majestatea Sa Regele Mihai I, în Casa Regală şi Monarhia constituţională a crescut an de an. Un efect al numeroaselor activităţi, susţinute printr-un efort uriaş şi o organizare exemplară. În ciuda dificultăţilor materiale şi a unei echipe deloc numeroase, agenda de activităţi a Casei Regale a fost din ce în ce mai plină. Prin contrapunere, este o demonstraţie în sine că republica nu-şi are locul în România şi că şi-a epuizat capacitatea de a fi în slujba cetăţenilor. Reinstaurarea Monarhiei constituţionale trebuie înfăptuită cât mai repede pentru ca România să aibă o şansă la dezvoltare prin revenirea la adevărul istoric.

  Căile prin care monarhiştii văd împlinirea ţelului de reinstaure a Monarhiei sunt câteodată diferite. Cu tristeţe, constat încercări furibunde, inexplicabile şi, sper, fără efect venite dinspre persoane fie manipulate, fie de rea-intenţie prin care se încearcă otrăvirea spaţiului public şi slăbirea încrederii în Familia Regală. Sper din toată inima ca atacurile absurde la adresa membrilor Familiei Regale să înceteze acum, după ce spaima că are cineva are interes ca “să fie vândută Casa Regală” a fost risipită.

  Puterea exemplului de eficienţă, echilibru şi promovarea valorilor autentice au arătat românilor că încrederea lor în Casa Regală a României şi în Monarhie susţine pe deplin speranţa în redresarea Ţării. Angajamentele publice asumate constant de către membrii Familiei Regale au adus un beneficiu enorm României, în ciuda greutăţilor artificiale construite de către anumiţi reprezentanţi ai autorităţilor pe scuza că nu se încadrează colaborarea în “cadrul legislativ”. Majestatea Sa Regele a slujit România în demersul de accedere în structurile NATO şi nu republica, pentru a mă opri doar la acest exemplu, neavând dorinţa de a polemiza inutil cu cei care ard de nerăbdare a târî în mocirlă un simbol sfânt al românilor.

  Realitatea impune ca statul român să primească suportul Casei Regale într-un moment de derută a instituţiilor şi a politicienilor, iar recunoaşterea rolului istoric şi de viitor al monarhiei constituţilonale pentru România trebuie primit cu încredere şi implicare în slujirea Ţării. În slujba Ţării. O misiune asumată de 150 de ani de către Casa Regală a României.
  http://firica.blogspot.ro/2016/06/in-slujba-tarii-o-misiune-asumata-de.html

 11. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  DINASTIA ROMANA SI FAMILIA REGALA AU FOST INSTITUTIONALIZATE IN PRIMUL RAND DE ISTORIA NOASTRA !
  FIE CA, IN CONTINUARE, LEGISLATIA SA FIE SPRE BINELE DINASTIEI SI RESPECTIV AL TARII !
  TRAIASCA REGELE !

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 28764123
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate