“Povestea vieții mele”, cartea Reginei Maria, publicată din nou la Paris

Cartea în trei volume intitulată “Povestea vieții mele” rămâne una dintre operele literare ale Reginei Maria a României cele mai cunoscute, îndrăgite și publicate în lume. Multe ediții, în diferite limbi străine, au apărut în ultimele opt decenii.

Cele trei volume au fost tipărite pentru prima oară în intervalul anilor 1934-1936. Volumul original a fost scris în limba engleză.

În România, cartea a fost publicată în multe ediții, în anii 1936-1947 și după 1989. Ultima dintre ele a apărut la Editura RAO, în anul 2013.

Editura Lacurne din Paris aduce din nou cartea în atenția cititorilor de limbă franceză ai lumii. Versiunea Editurii Lacurne a fost îngrijită de Gabriel Badea-Păun, istoric de artă, și prefațată de Alteța Sa Regală Principesa Maria a României.

În anul 1938, celebra editură Plon publica prima ediție a cărții, la Paris.

*******

« Aucune autobiographie n’est aussi étrange, ni, à certains égards, aussi intéressante que l’Histoire de ma vie de Marie, reine de Roumanie » écrit Virginia Woolf en 1934 dans un hebdomadaire anglais.

Fille du duc d’Édimbourg et de la princesse Maria Alexandrovna de Russie, petite-fille de la reine Victoria et du tsar Alexandre II, Marie épouse en 1893 le prince héritier de Roumanie. Elle devient reine de Roumanie en 1914 et s’engage aussitôt comme infirmière de la Croix-Rouge.

Dans Histoire de ma vie, la reine Marie raconte son enfance et sa jeunesse à la cour d’Angleterre et à la cour de Russie, son projet de fiançailles avec le futur George V d’Angleterre et son mariage avec l’héritier du trône de Roumanie. Vie de famille, vie mondaine et vie politique se mêlent alors dans un tourbillon assourdissant que la première guerre mondiale vient balayer.

En 1919, elle représente la Roumanie lors de la signature du traité de Versailles.

Veuve en 1927, Marie se consacre alors à l’écriture et à la rédaction de ses mémoires. Elle meurt en 1938.
Préface de S.A.R. la princesse Marie de Roumanie, arrière-petite-fille­ de l’auteur et dernière fille du roi Michel.

Introduction, notes et index de Gabriel Badea-Päun, historien de l’art français d’origine roumaine.
Paris, Lacurne, 2014. In-8, 17 x 24 cm, broché, 600 pages.

2 comentarii

  1. Lucia says:

    Nu stiam mai nimic despre regalitate. Mergeam la Peles si imi puneam intrebari. Asa am inceput sa caut raspunsuri iar norocul meu a fost sa citesc cartile Majestatii Sale Regina Maria! Am inceput cu “Povestea vietii mele”. Am continuat cu tot ce am gasit scris de membrii Casei Regale a Romaniei! Pana si cartea de bucate scrisa de MS Principesa Margareta! Pentru cineva care cauta raspunsuri legate de istoria noastra, cartea “Povestea vietii mele” este o lectura obligatorie, inaltatoare!

  2. Anton Patrichi says:

    Cred ca e o diferenta,totusi,intre cei care au fost regi si cei care nu au fost,de fapt. Pentru mine cei care nu au fost nu au valoare. Inseamna ca Dumnezeu NU I-A VRUT PE TRON.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50024259
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate