Mesajul de Crăciun 2011 al Regelui Mihai

PHOTO M. BARAGAN 2006 014

© Marius Bărăgan

Români,

Pentru câteva minute, vă spun bun găsit din liniștea căminului nostru de la Săvârșin. Am trecut cu toții printr-un an greu, cu destule suferințe și nemulțumiri. Dar, în viața multora dintre noi au existat și motive de bucurie și speranță.

Felicit pe cei care au reușit performanțe economice, mai ales micii întreprinzători și companiile mijlocii. Felicit pe tineri și pe profesorii din universități, licee și școli, care au continuat munca lor importantă, în ciuda greutăților. Felicitări celor din agricultură, care au reușit să meargă mai departe, deși rămași fără resurse și încurajare. Felicit funcționarii publici, diplomații, militarii, oamenii de artă, pentru stăruința lor de a-și face datoria, deși puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional.

Sunt mâhnit pentru toate momentele prin care mamele, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă.

România are nevoie de infrastructură și de instituții respectate. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este o piatră de temelie a societății. Universitățile răspund administrativ față de guvernare, dar au nevoie să fie libere din punct de vedere organizatoric și științific.

Regina și cu mine, alături de Familia noastră, am mers în orașele și comunele țării, încurajând profesii, inițiative, organizații și instituții. Am făcut în anul care se încheie multe vizite internaționale, în care am susținut interesele fundamentale ale României.

Suntem cu gândul la militarii români din teatrele de operații. Sunt mândru de sutele de mii de români aflați la lucru în străinătate, pentru o viață mai bună și mai demnă. Ei ajută mult familiile lor și România.

Toate guvernele europene au acum greutăți. Criza economică obligă la măsuri impopulare. Totuși, există multe feluri de a micșora asprimea consecințelor pentru populație. 2011 va fi poate ceva mai bun, dar vor exista dificultăți, drept pentru care țara trebuie să fie protejată.

Sper ca anul viitor să aducă respect și etică în instituții, simț al datoriei și altruism în viața publică. Valorile și competența ar trebui să fie criteriile noastre. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor publice și în regulile lor!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

3 comentarii

 1. REGELE MIHAI 90 says:

  Trimiteți mesajul dumneavoastră de felicitare Regelui la adresa http://www.familiaregala.ro/ro/regele-mihai-90/

 2. FP says:

  Extrem de percutant,plin de umanism si intelegere si datator de sperante chiar si celor care le-au pierdut.Este evident ca aceasta este tinuta normala a unui conducator;
  Cand am vazut ieri pozitiile dlor.Berceanu si Toader am crezut ca vad pe Gheorghe Pintilie,general- maior,cel care spunea:”Cea mai mare problema a Securitatii,tovarasi,este lipsurile noastre”(si eu nu l-am apucat!).
  Oare unde ne aflam?.Nu-i mai putin adevarat ca nici gratitudinea PSD-ului sau a dlui.Antonescu, nu sunt pornite din respectul impus de personalitatea deosebita a MS Regele!.
  Acest lucru se vede si din atitudinea celor trei partide,care aflate mai mult sau mai putin in fata unei incercari,nu stimuleaza deloc contactul cu oamenii de rand pentru a extrage invataminte si concluzii,nu incurajeaza deloc patrunderea in partide a unor oameni obisnuiti,au format un cerc inchis(noi si ai nostri) la fel ca la “Lucrul cu agentura”!.Speranta si increderea insuflate de MS Regele,ma fac sa nu devin definitiv fatalist.
  La buna vedere.

 3. horia cremene says:

  „Aveţi încredere în democraţie, în rostul instituţiilor publice şi în regulile lor!”

  Pentru asta îl iubesc pe Rege, pentru asta îl respect, pentru asta am nevoie de El. Pentru că orice s-ar întâmpla nu se abate de la CREZUL LUI: DEMOCRAŢIE, INSTITUŢII, REGULI.
  Regele este ca o carte cu filele deschise pe care o poţi citi şi reciti de sute de ori, mereu cu acelaşi înţeles – existenţa noastră înseamnă România, Demnitate, Unitate. Fără Ele suntem nimeni şi nimic!
  Fără Ele suntem cerşetorii Europei,
  Fără Ele Bucureştiul este „coşul de gunoi”, ridiculizat de umoriştii francezi,
  Fără Ele suntem nevrednici de Schengen, nedemni de moneda unică europeană,
  Fără Ele suntem oaia neagră a Europei.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51797639
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate