Mesajul Președintelui României la repatrierea Reginei-Mamă Elena

Președintele României, Excelența Sa domnul Klaus Werner Iohannis, a transmis vineri, 18 octombrie a.c., un mesaj cu ocazia repatrierii Reginei-Mamă Elena a României.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, apreciază demersul Casei Regale de a repatria osemintele Reginei-Mamă Elena a României (1896-1982) ca fiind un act de dreptate istorică, un gest de recuperare identitară și de patriotism civic. Președintele Klaus Iohannis consideră că organizarea acestui eveniment național arată că poporul român își respectă istoria și pe cei care au contribuit la devenirea României de astăzi.

Regina-Mamă Elena reprezintă un puternic simbol de demnitate, onoare și curaj și un reper deosebit de conduită morală în întunecatul secol XX. După 71 de ani, ea se întoarce acasă, în pământurile Patriei pe care a iubit-o și apărat-o în vremuri de restriște, unde se va odihni la loc de cinste, în panteonul Regilor și Reginelor României.

Aducerea acasă, lângă fiul ei, Regele Mihai I, este nu doar un act de dreptate istorică și demnitate, ci un demers necesar pentru recuperarea și întregirea valorilor României contemporane.

În perioade tulburi și crude pe care le-a traversat țara noastră, Regina-Mamă a dat dovadă de tărie de caracter și claritate morală. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regina-Mamă s-a implicat cu hotărâre pentru salvarea evreilor și romilor persecutați, suferinzi și chinuiți. Pentru rolul său direct și abnegația cu care i-a ocrotit pe cei asupriți, Regina-Mamă Elena a primit postum titlul de „Drept între popoare”.

Perioadele exilului pe care le-a traversat nu au reușit să o îndepărteze sufletește de România, rămânând alături de fiul ei, Regele Mihai I, și de poporul român.

Alături de Mihai I, Regina-Mamă Elena s-a opus atât abuzurilor regimului de inspirație fascistă, cât și celui de inspirație sovietică  și a susținut ferm principiile democrației autentice.

Martoră a unor vremuri frământate, Regina a rămas fidelă valorilor europene înrădăcinate puternic astăzi în societatea românească, condusă de credința că eforturile de a se opune acțiunilor extremiste și iraționale nu vor fi în zadar.

Societatea românească trebuie să aibă grijă ca moștenirea Reginei-Mamă Elena, simbol al României europene, să nu se piardă, să fie cinstită și onorată cum se cuvine, prezervată și transmisă generațiilor viitoare, mai ales de acum înainte, când Regina a revenit acasă.

4 comentarii

 1. Cruceru viorel

  Frumos gest merita Regina mult mai mult

 2. Ivan Viorel

  Intoarcerea la origine !!!
  Romania s-a creat si sa dezvoltat datorita familiei regale care au pus aceasta tara pe harta celor mai tari Natiuni. Reintregirea familiei regale face parte din identitatea noastra …Multumim domnule presedinte !

 3. Diana Lucia Zotescu

  Mesajul E.S. Domnului Presedinte al Romaniei Klaus Werner Iohannis transmis Casei Regale a Romaniei cu ocazia repatrierii sicriului cu osemintele Reginei-Mama Elena este o dovada ca Domnul Presedinte nu ignora astfel de evenimente direct legate de actul de dreptate al restituirii demnitatii si valorii istorice reprezentate de Regii si Reginele noastre de la inceputul Dinastiei Regale si pana astazi.

  Pentru acest gest firesc, va multumim, Domnule Presedinte !

  Ma asteptam insa ca acest Mesaj Prezidential sa fi fost scris in stilul direct, la persoana I-a, si nu relatat, la persoana a III-a si, de asemenea, sa fi fost semnat de Presedinte. Dupa parerea mea – recunosc, fara a fi un expert in materie de protocol prezidential – evenimentul Regal caruia i-a fost destinat acest Mesaj este de cea mai inalta demnitate si valoare pentru noi. De aici, nedumerirea mea privitoare la stilul indirect.

 4. Alexandru Ioan Caba

  Restructurarea identitatii nationale este un necesar iminent in pragul acestui declin religios-moral si al reintregirii unei viziuni comuniste la nivel european, cancer care nu a disparut in ‘89 ci doar si-a luat un ragaz pentru a-si schimba aparenta.
  Este importanta reintregirea indentitatii Romaniei actuale dar este de o importanta vitala conectarea Romaniei la trecutul ei de la Cucuteni incoace.
  Asa cum Vaticanul a facut un pas spre a prezenta Europei si intregii lumi cultura Cucutenilor, pasaj ingropat de viziunea conducatorilor din trecut, viziune infestata de grandomanie si dorinta de conducere prin asuprire cu informatii eronate livrate prin sistemul educational, eu sper sa vad si Casa Regala a Romaniei ca va face demersuri spre intregirea identitatii reale a acestui popor de la Cucuteni incoace.
  Romania va ilumina poporul doar conectata la istoria ei reala si poate cea mai lunga dintre statele europene.
  Doamne ajuta!

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 27100976
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate