Arthur Suciu

Ziarul Financiar, 11 mai 2007:

Intre Ion Iliescu si Regele Mihai

Radu Principe de Hohenzollern-Veringen semneaza, in numarul de ieri al ZF, un articol, prilejuit de Ziua Regalitatii, in care expune cateva dintre cele mai importante realizari ale regilor Romaniei, cu accent pe Carol I si Mihai I.

Principele Radu aminteste ca anul acesta se implinesc 80 de ani de la primirea coroanei de catre Regele Mihai si 60 de ani de cand comunistii l-au obligat sa abdice. In ceea ce priveste acest ultim eveniment, mostenitorul tronului afirma: “La 30 decembrie 1947 a fost smulsa din radacini statalitatea romaneasca.” De asemenea, in urma cu doua zile, co-presedintele Ligii Pro-Europa, Smaranda Enache, i-a invitat pe romani sa se gandeasca la posibilitatea restabilirii monarhiei si a intoarcerii Regelui ca alternativa la dezbaterile despre republica (parlamentara sau prezidentiala).

Nu as vrea sa intreprind o pledoarie pentru monarhie, motivul principal si suficient fiind ca nu sunt monarhist. As vrea insa sa atrag atentia asupra unei probleme, pe care o consider a fi de o deosebita importanta. Faptul ca ea nu este dezbatuta public apare ca o dovada in acest sens. Problemele noastre cele mai dificile sunt ascunse. Trebuie sa depunem eforturi serioase nu atat pentru a le rezolva, cat pentru a le constientiza. Fara acest efort insa, nu vom sti niciodata cine suntem cu adevarat; vom pluti mereu la suprafata fiintei.

Fireste ca putem discuta si chiar este necesar sa discutam despre optiunile noastre fundamentale: monarhie sau republica. Numai ca, daca vom pune problema doar in termeni teoretici, avem toate sansele sa esuam in tentativa de a remarca originea si semnificatia acestei discutii. Cand vorbim despre monarhie, noi, romanii, nu avem in vedere un concept abstract, ci o istorie; de asemenea, cand vorbim despre republica, ne gandim la republica noastra, la republica de acum si la cea de dinainte de 1989. Asadar, trebuie sa vedem in ce masura aceasta alegere reprezinta o posibilitate rezultata din trecut si din noi insine.

Criza politica din ultimii doi ani ne-a stimulat sa cautam tot felul de explicatii si solutii. Pana acum, nu am gasit o cale rezonabila de iesire la lumina. De aceea, ma intreb: nu cumva ne punem gresit problema? In cele mai multe cazuri, perspectiva gresita asupra prezentului si viitorului nostru arata ca ceva din trecut ne impiedica sa vedem bine lucrurile. Trebuie, atunci, sa rezolvam mai intai acea problema din trecut pentru a putea reveni la prezent si a ne proiecta un viitor autentic.

Problema noastra, pe care eu o consider, asa cum am spus, deosebit de importanta, este de fapt aceea a raportarii la Regele Mihai. Acest om a condus Romania in epoca extrem de dificila a celui de-al Doilea Razboi Mondial si, la 30 decembrie 1947, a fost obligat sa abdice si sa plece din tara. Ceea ce s-a intamplat atunci n-a fost normal, cum n-a fost normal nici ceea ce a urmat timp de 45 de ani. Insa, dupa 1989, cand, printr-o revolutie, Romania a renuntat la comunism, problema regelui a fost tinuta ascunsa. Principalul vinovat este, dupa cum se stie, Ion Iliescu, cel care a transformat ideea republicii intr-o axioma. Ceea ce vreau sa spun este ca acea abdicare a regelui a ramas pentru noi o problema nerezolvata, iar republica de astazi este o republica impusa, si nu aleasa liber. Retrocedarea proprietatilor Regelui, initiata de Iliescu insusi, nu doar ca nu a rezolvat problema, ci a ocultat-o in continuare. Principele Radu are dreptate sa spuna ca “la 30 decembrie 1947 a fost smulsa din radacini statalitatea romaneasca”. Despre asta este vorba. Noi nu am facut nimic de atunci incoace pentru a ne intoarce la aceste radacini. Regele a ramas in aer; dar regele este un om. Problema este ca am ramas in aer noi insine.

In ultima perioada, vorbim tot mai des despre modificarea Constitutiei, despre votul uninominal etc. Dar nu ne intoarcem la problema fundamentala. Suntem pusi sa alegem intre un sistem “ticalosit”, reprezentat la limita de Iliescu, si un alt sistem, curat, promis de Basescu. Adevarata alegere nu a fost si nu este insa aceea intre Iliescu si alt presedinte. Adevarata alegere este aceea intre Iliescu si Regele Mihai.

Arthur Suciu este analist politic in cadrul Institutului PRO

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50499673
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate