Familia Regală de lângă noi

de Aurora Martin

Articol postat pe blogul Stelian Tănase.

Într-o firească îndreptare către normalitate, 2011 aduce din ce în ce mai mult în subconştientul colectiv al românilor asocierea membrilor Casei Regale cu o autoritate complementară autorităţii politice. Probabil astfel se explică faptul că multă lume s-a aşteptat ca la manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României să participe şi Regele Mihai, deşi, aşa cum a subliniat Principele Radu, în emisiunea moderată de Stelian Tănase, „3×3”, Majestatea Sa nu a participat niciodată la festivităţile de 1 Decembrie, considerând că “cea mai importantă zi din viaţa unui om este ziua lui de naştere, iar pentru o ţară cea mai importantă zi este ziua în care şi-a obţinut independenţa”, respectiv ziua de 10 mai. Cu toate acestea, Casa Regală a arătat respect pentru hotărârea decidenţilor de a sărbători data de 1 Decembrie şi, pe parcursul întregii săptămâni, Principele Radu a fost prezent pe toate canalele media.

Într-un amplu interviu la Radio France International, Alteţa Sa denunţă „ceauşismul, ce bântuie enorm lumea cârmuirii româneşti”, şi avertizează ca nu cumva, din „temperament, egoism sau iresponsabilitate”, să ne pereclităm şi poziţia dobândită în NATO sau UE.

Articolul „Astăzi, 1 Decembrie 2011”, postat pe blogul „Romania, altfel”, aduce în discuţie dilema alegerii Zilei naţionale, care, “din 1866 până în 1948, a fost o sursă de mândrie şi de confort identitar. Astăzi ea este doar un instrument, neîndemânatic folosit” şi invită la o reflecţie, prin prisma conceptelor de viziune, identitate şi continuitate, asupra “sensului cuprinzător a patru dintre însemnele statalităţii contemporane: Ziua naţională, stema, bancnota şi Imnul naţional.”

Într-un alt articol, „93 de ani de la 1 Decembrie 1918”, publicat pe blogul „De Ce News” şi preluat de Revista online „Acum”, Principele Radu ia ca reper valoric momentul Marii Uniri din 1918 şi îi pune în oglindă societatea de astăzi, care, într-un confortabil refuz al dizlocării de fond, şi nu numai de formă, din tipare comuniste, ignoră, dispreţuieşte sau instrumentalizează Statul în numele puterii: „atunci exista un respect intrinsec faţă de instituţia Statului, care era întruchipată, servită şi îmbogăţită de instituţia Casei regale, şi nu de ipoteca tranzacţiilor politice… atunci exista o diferenţă între un şef de Stat şi un şef de partid, de Parlament sau de Guvern… atunci etica însemna ceva… răspunderea şi generozitatea erau un fel de mortar aflat între cărămizile instituţiilor”.

Cele două articole merită o lectură atentă, pentru că oferă o veritabilă analiză, realistă şi lucidă totodată, a cauzelor şi consecinţelor vulnerabilităţilor generate, în societatea românească actuală, de o continuă degradare a Establishment-ului.

O parte dintre idei s-au regăsit şi în emisiunea „3×3”, moderată de Stelian Tănase la Realitatea TV, unde Principele Radu a participat alături de Principesa Margareta. Considerând elitele responsabile pentru o eventuală revenire la monarhie, Alteţa Sa constată că acestea nu sunt, totuşi, pregătite pentru o schimbare de sistem politic şi constituţional. Principesa Margareta crede că relevante sunt „nu numai elitele sau voinţa politică, ci şi voinţa poporului român” şi se bucură să simtă, din ce în ce mai mult, încrederea acordată de români Familiei Regale, dar şi curiozitatea lor de a se apropia de acţiunile Casei Regale: „Simt că oamenii vor să fie o echipă cu noi”. Întrebată cum ar fi o femeie pe tronul de la Bucureşti, răspunde, cu naturaleţe, „Ca la Londra”, dar, cu modestie, îndreaptă atenţia asupra instituţiei monarhice, şi nu asupra persoanei.

Subiectul legat de atacurile Preşedintelui a fost evitat cu eleganţă şi la RFI şi la Realitatea TV, prin precizarea că nu au avut niciun efect asupra Familiei Regale. Răspunsul demn a venit ca o subtilă lecţie de etică pentru jurnaliştii care au avut de înţelescă promovarea unei atitudini pozitive este necesară într-o societate abătută de la rosturile ei de orientarea către prea multe scandalui publice.

Este lăudabilă iniţiativa jurnaliştilor de a invita membrii Familiei Regale în faţa publicului larg, în ciuda unor stângăcii de protocol, cum ar fi adresarea cu dumneavoastră sau apelativul Principele Radu Duda, în loc de Principele Radu al României (corectată de situl Realitatea în cîteva ore de la postarea unui articol). Este de înţeles, din moment ce, deşi avem o Casă Regală şi trimişi speciali în ţări cu sisteme monarhice, nu există, la Facultăţile de Jurnalism, Comunicare sau Ştiinţe Politice un modul de instruire în protocol monarhic. O mai mare prezenţă a mesajelor Casei Regale în media ar fi necesară nu numai pentru firescul unor astfel de deprinderi, ci şi pentru nevoia vitală a societăţii româneşti de a primi şi un altfel de model şi de a decide, în deplină cunoştinţă de cauză, asupra unei alternative.

http://www.stelian-tanase.ro/zona-libera/familia-regala-de-langa-noi-de-aurora-martin/

2 comentarii

  1. Cerasela Platz - Esmyana Martisor says:

    Majestatilor Voastre Regale,
    Altetelor Voastre Regale,

    Am invatat enorm datorita blogului Inaltimilor Voastre, in primul rand am invatat despre multe realitati din trecutul tarii noastre, Va multumesc din suflet, invat cu drag in continuare, cuget si cred, cu ajutorul Domnului si a semenilor care ocrotesc Regalitatea si Monarhia.

  2. Stelian Rotaru says:

    Alteta,
    Este singurul loc unde azi, pot sa Va rog, sa transmiteti ASR Printul Nicolae, de ziua numelui, un sincer si calduros “LA MULTI ANI ! “. Nimic fara Dumnezeu ! Cu deosebita stima, fam. Rotaru.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50877626
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate