Discursul Regelui Mihai I la București, 30 decembrie 1997

În seara de 30 decembrie 1997, după ce a petrecut primul Crăciun cu întreaga familie în țară, Regele Mihai I s-a adresat reprezentanților Guvernului și Parlamentului României, în finalul unui dineu oficial, la București.

În acea zi se împlineau 50 de ani de la abdicarea forțată a Regelui, la 30 decembrie 1947.

Era pentru prima oară când Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei (pe atunci Principesa Margareta) și Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, alături de Regele Mihai și Regina Ana, împreună cu soții și copiii lor, stăteau în jurul bradului de Crăciun, în țara lor.

Discursul, care a declanșat multă agitație în lumea politică, rămâne unul memorabil. Din păcate, în anii aceia, prezența Familiei Regale în mass-media era atent controlată, iar cuvântul Regelui Mihai I a rămas puțin cunoscut societății românești.

Discursul Regelui Mihai I la București, în seara de 30 decembrie 1997

Doamnelor și domnilor,

În 1887, acum aproape o sută zece ani, România era confruntată cu primele sale serioase crize politice interne. Putem recunoaște ușor astăzi o parte din motive: Guvernul lui Brătianu era paralizat de diviziuni interne. Era o nevoie urgentă de a reforma agricultura. Liderii politici erau suspectați de corupție și nepotism, opoziția amenința cu retragerea din Parlament și existau acuzații că unii politicieni și jurnaliști lucrau pentru puterile străine, în particular pentru Rusia. Unii dizidenți tineri spuneau că Regele Carol I susține guvernul lui Brătianu. Ei s-au grupat și împreună au lansat un slogan: “Capul statului va trebui să SE plece, sau SĂ plece”! Regele Carol I a refuzat ambele variante, iar România s-a consolidat, economia ei a prosperat și sub domnia bunicului meu, Ferdinand, Națiunea s-a unit într-un singur stat. Exemplul iluștrilor mei predecesori a fost întotdeauna în același timp un motto pentru mine:  Când e vorba de interesele și principiile naționale, nu-mi plec capul. Și, în măsura în care depinde de mine, nu plec din Țară.

Vă mulțumesc tuturor că ați venit aici, pentru a fi împreună cu Familia mea, deși aceasta a însemnat să plecați de lângă familiile voastre. Aniversarea din această seară este departe de a fi fericită.  Acum cincizeci de ani, comuniștii au făcut uz de forță pentru a mă face să abdic și mi-au exilat Familia. A fost ultima pagină a ocupației României:  un partid politic ce nu avea mai mult de o mie de membri în 1944, și care altfel nu ar fi avut nicio șansă să câștige alegerile, a impus o dictatură ce a durat mai bine de patru decenii în Țara noastră.  Prima datorie în această seară este să ne gândim la semnificația zilei de acum cincizeci de ani.

Unii susțin că, dacă nu l-aș fi înlăturat pe Antonescu în 1944, România ar fi semnat un tratat de pace cu Aliații și ar fi putut evita ororile care au urmat. Putem oare susține în mod serios că Uniunea Sovietică, care a câștigat războiul în est împotriva trupelor germane, ar fi putut fi oprită să controleze statele din sudul Europei, în fața armatei noastre, oricât de bravi ar fi fost soldații români?  Actul de la 23 august a avut loc pentru că am înțeles că este singurul pas esențial pentru a opri întreaga distrugere a Țării și anihilarea noastră, ca stat.  S-au salvat zeci de mii de vieți de români de la o moarte inutilă.  Nu am putut opri România de la căderea în mâinile sovieticilor.  Dar același lucru s-a întâmplat cu Ungaria, care a luptat până a fost înfrântă, cu Polonia și cu Cehoslovacia care erau considerate aliați ai Uniunii Sovietice și chiar cu Bulgaria, care a rămas neutră cea mai mare parte a războiului. Adevărul tragic este că am pierdut controlul asupra propriei noastre independențe din 1933, când Hitler a venit la putere.  Noi nu am vrut nici fascism, nici război, nici comunism.  Dar a trebuit să suferim toate aceste boli, una dupa alta.  Ca șef al statului, rolul meu era să ameliorez efectele acestor boli și să câștig timp, în speranța că o nouă Europă va veni în ajutorul nostru. Imediat după război, toate țările mari europene, inclusiv Franța și Italia, au avut guverne de uniune națională, în care comuniștii au găsit loc și s-au grăbit să facă noi constituții. În România, primul meu pas a fost să evit o astfel de soluție. Constituția din 1923 a fost repusă în funcțiune, ca bază legală de funcționare a statului nostru, și un guvern a fost numit cu singurul scop de a asigura alegeri libere. Nu a fost o naivitate. Știam că promisiunile sovietice, cuprinse în armistițiul semnat cu noi, nu puteau fi crezute.  Dar merita orice efort de a întârzia stabilirea dictaturii comunismului.  România a fost ultima țară din centrul Europei unde sovietele și-au consolidat controlul, mult după ce independența Poloniei sau Cehoslovaciei s-a spulberat.  După discuțiile pe care le-am avut la Londra, în noiembrie 1947, mi-a fost limpede că nici Marea Britanie, nici Statele Unite nu erau gata să ridice un deget ca să ne salveze.  Am hotărât să mă întorc pentru a fi cu poporul meu cât mai mult posibil.  Nu am un merit pentru aceste acțiuni:  Am făcut numai ceea ce am crezut că poate fi bun pentru Țară.

Milioane de români au suferit din greu în anii aceia. Dar poate cel mai dureros eveniment pentru mine a fost sistematica distrugere a trecutului nostru și falsificarea voită a Istoriei.  Indiferent de opțiunile pe care le avem pentru prezent și viitor, trebuie sa ne păstrăm Memoria. Independența Țării și Unirea noastră s-au petrecut în monarhie.  Carol I și Ferdinand s-au născut în afara României,  dar s-au dovedit buni patrioți. Carol I a plătit cu banii lui proprii construirea casei Sale și nu s-a mutat în “locuințe naționalizate”. Republica populară a fost impusă nouă de către o sumă de criminali susținuți cu baionetele sovietice. România a renăscut acum. Și, natural, fiecare este îndreptățit să aibă preferințe despre viitor. Dar nu vom avea viitor dacă nu avem curajul să privim trecutul. Știu că aceasta va lua timp, dar notez un paradox: Oamenii tineri, cei care au fost cei mai expuși tehnicilor de spălare a creierului, tocmai ei m-au întâmpinat în țară cu cea mai mare căldură.

Alegerile de anul trecut au fost un credit pentru țară și un mare pas înainte pentru consolidarea democrației în România. Este o plăcere să întâmpin astăzi miniștri din guvern printre invitați. Sunt sigur că nu toți împărtășesc vederile mele despre trecut, prezent sau viitor. Dar faptul că au acceptat să fie prezenți este o dovadă că ne-am întors la normalitate, la o modalitate civilizată de a ne comporta. Nu trebuie să vă spun că anul care trece a fost greu. Deși nu mă pronunț în materie de politică, vă rog să-mi permiteți să subliniez pentru toți românii trei împliniri ale acestui an: Ultimele alegeri au arătat că atunci când românii au devenit democrați, ei nu au mai vrut să fie și “originali”. Ei au vrut să fie normali, ca ceilalți europeni. A doua împlinire a fost aceea că, pentru prima dată după atâtea decenii, s-a produs o alternanță politică. Transferul de putere care a avut loc anul trecut, a dat opoziției șansa de a guverna. Și, în sfârșit, fundamentul reformei economice este acum la locul lui.  Știu că sunt diferențe privind și viteza și detaliile reformei. Dar fiecare din guvern e de acord că proprietatea privată este baza acestui proces, că rolul statului în activitatea economică trebuie redus și că restituirea proprietăților furate de comuniști rămâne o chestiune urgentă.

Cum am spus foarte des, democrația nu e un sistem de guvernare, ci un mod de a trăi.  Ea nu depinde numai de alegeri libere, de o mass-media și de o justiție libere, oricât de necesare ar fi toate acestea. Cel mai important în democrație este legitimitatea istorică și un sens al toleranței. Din aceste motive am decis, imediat după alegeri, să dedic toată energia promovării intereselor țării noastre.  Dupa cum spunea un mare politician de la sfârșitul secolului trecut, “când e vorba să-ți împlinești datoria, nu începi cu socoteli.  Îți scrutezi mintea și inima – și pornești”! De-a lungul anului, am încercat să duc mesajul de speranță în fiecare capitală occidentală. Am putea argumenta că România a eșuat;  ea n-a fost acceptată în primul val al lărgirii NATO și nu este printre primii candidați la Uniunea Europeană. Refuz această interpretare. Să ne gândim la anii din urmă: ideea că România ar avea șansa de a fi membră a acestor două instutuții era nerealistă. Astăzi avem promisiunea că următorul val al Alianței va începe cu noi și Slovenia, și că discuțiiile despre apartenența la Uniunea Europeană ne vor include. Există o anumită punere de acord a guvernului cu opoziția la aceste puncte. Aș vrea să spun liderilor altor țări: Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România.  Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții.  Supraviețuirea lor este în interesul nostru.  Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influiență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit.  Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm repede.  Anul care vine trebuie să reînceapă negocierile pentru intrarea României și Sloveniei în NATO.  Acest proces va fi cea mai bună dovadă că Europa nu se va diviza din nou.  Va fi și o încurajare pentru celelalte țări – poate chiar statele neutre ale Europei – de a participa și ele.  Aceasta va fi încă speranță pentru viitor.  Același lucru ar trebui să se întâmple cu Uniunea Europeană.  Situația noastră economică nu ne permite să aspirăm la statutul de membru deplin prea curând.  Dar trebuie să avem termeni și obiective clare, iar ele trebuie să fie împlinite.  Procesul de a deveni membru al Uniunii Europene depinde de împlinirea noastră și nu de negocieri politice. În anul care vine, eu și Familia mea vom dedica toate energiile acestui scop.

Integrarea în structurile europene și trans-atlantice necesită schimbări în România.  Dar statul-națiune trebuie respectat cu loialitate.  Totuși iubirea de Țară, tradițiile și Istoria ei nu trebuie să fie transformate într-un naționalism primitiv.  Aceasta poate face Țării cel mai mare deserviciu.  Sunt diferite puncte de vedere despre viitorul României.  Dar toți suntem buni români și vrem Țara prosperă.  Să nu interpretăm greșit procesul de integrare care se desfășoară acum pe continentul nostru.  Pe de altă parte, minoritățile etnice sunt investite cu drepturi speciale.  Dar aceasta aduce cu sine și obligații.  Existența minorităților noastre etnice este legată de cea a majorității românilor.  Sunt optimist:  violența între grupurile etnice este o realitate la Belfast și Bilbao, nu în București sau în alt oraș românesc.  Guvernul Ungariei  a reacționat în ultimii ani cu responsabilitate și noi am răspuns cu cooperare.  Cele mai bune relații militare în Europa centrală sunt astăzi între Ungaria și noi, și ele vor continua.  Integrarea europeană va consolida acest proces.  Cum economia noastră s-a privatizat, autoritățile centrale vor fi mai puțin implicate în viața oamenilor, indiferent dacă ei sunt o minoritate sau o majoritate.  Mișcarea în Europa unită va face frontierele mai puțin importante.  Iar NATO poate transforma vechi adversari în noi aliați.  Trebuie prețuită identitatea minorităților și respectată propria noastră istorie.  Nu trebuie să punem la îndoială identitatea  și unitatea noastră, mai ales când milioane de români locuiesc în afara frontierelor propriului nostru stat.

Ar fi fost mai ușor să privesc către trecut, să vă relatez despre cum a fost România la sfârșitul războiului sau să vorbesc despre ce-am fi devenit dacă n-am fi suferit plaga comunismului.  Dar sunt aici cu voi astăzi pentru că am convingerea că aceasta este datoria mea, vocația și misiunea mea.  Am intenția să fac tot ce pot să ajut la vindecarea vechilor răni și să promovez România noastră de astăzi în lume, să contribui la consolidarea statului nostru.  Cum am spus și în 1989, nu am altă misiune și nu cer nimic din ce nu este al meu, inclusiv naționalitatea mea română.  Aș vrea să vă anunț astăzi, într-o manieră mai mult formală, că exilul a luat sfârșit.  În afară de răspunderile pe care le va avea în lume, Familia mea va încerca să fie în România cât de mult posibil. Privesc acest act ca pe un simbol, nu numai pentru mine, dar pentru întreaga Națiune. Așa cum plecarea mea acum cincizeci de ani a marcat începutul unei dictaturi oribile, tot așa întoarcerea mea de astăzi trebuie să confirme sfârșitul acestui calvar. Chem pe toți românii care trăiesc astăzi departe să urmeze exemplul meu. Într-o patrie liberă și democratică nu există exil.  Înțeleg că mulți români au trebuit să-și organizeze viața departe de casă și nu le-ar fi prea ușor să se întoarcă. Ca tată, m-am confruntat cu aceeași problemă, în greaua încercare de a face educație copiilor mei ca români, deși ei nu au avut norocul să-și vadă țara și nici să se integreze în patria în care trebuiau să trăiască. Chiar dacă mulți români nu se vor mai întoarce, ei pot să sprijine interesele României. Imaginea României, apărarea intereselor ei fundamentale este o datorie a fiecăruia dintre noi. Ieri am vizitat studiourile Televiziunii Române și am vorbit cu oamenii care au început transmisiile televiziunii peste hotarele țării, către diasporă. Avantajele tehnologiei au micșorat diferențele geografice. Democrația țării noastre trebuie să șteargă ultima urmă a exilului. Sunt hotărât să contribui la procesul acesta, pe cât posibil, în anul care vine.

Privind către viitor, simt că trebuie să vă împărtășesc astăzi o decizie pe care am luat-o recent. Când a fost scrisă Constituția din 1923, pe care am repus-o în drepturi la sfârșitul războiului și pe care comuniștii au înlăturat-o acum cincizeci de ani, femeile nu aveau foarte multe drepturi și erau excluse de la succesiunea la Tron. De atunci multe s-au schimbat. Femeile acum votează și sunt alese în poziții de mare responsabilitate peste tot. Cele mai multe democrații europene au făcut de mult aceste schimbări. Constituțiile monarhiilor moderne au fost și ele modificate, nu numai pentru a permite femeilor dreptul la succesiune, dar și pentru a permite primului născut, indiferent de sex, să succeadă la tron. Nu am sugerat niciodată că tradițiile noastre ar trebui păstrate împotriva realităților prezente.  În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. Nu am crezut niciodată că Românii au nevoie de zeci de ani ca să revină la normalitate, cum unii sociologi au sugerat. Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana. Statutul Familiei va fi amendat în consecință în viitorul apropiat. Conștient de responsabilitățile mele constituționale, pun soarta ei și a mea, ca întotdeauna, în mâinile poporului român. Finalmente, poporul va decide ceea ce eu doresc astăzi. Dar cred că înțelegeți de ce acum, și nu în altă zi, am dorit să vă împărtășesc punctul meu de vedere.

Doamnelor și Domnilor,

Nu vreau să sfârșesc această seară împovărat de tristețea trecutului.  Ziua aceasta nu e tristă. Acum cincizeci de ani, când îndepărtarea mea forțată a fost făcută cu amenințarea că vor fi uciși o mie de studenți și că va începe un război civil, comunismul apărea ca o forță a viitorului.  A fost la modă și în vest și a promis un viitor strălucitor.  După cinci decenii, toți cei care m-au îndepărtat pe mine și au aruncat pagini nobile la “lada de gunoi a Istoriei” sunt ei înșiși acolo.  Este un miracol, iar noi datorăm acest miracol copiilor noștri, ai tuturor.  Este deci datoria noastră să împlinim ceea ce ei au început.  Vă amintesc ce a spus Take Ionescu, marele nostru om politic:  “Să năzuim a ajunge mai sus decât ceea ce suntem, dar să nu uităm ceea ce am fost și să nu calomniem ceea ce suntem”.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

47 comentarii

 1. Gabriela Bucur says:

  Multumim foarte mult pentru publicarea acestui discurs.Cine are ochi sa’l citeasca,cine are urechi sa ‘l asculte, iar cine are in el simtire romaneasca,sa mediteze indelung.Cu mult respect,Gabriela Bucur.

 2. Răspunsuri pe Facebook (I) says:

  Nicolaie Silviu Monarhia salveaza Romania !
  #
  Doina Maria Mican Traiasca Regele !!
  #
  Gavril Claudia Traiasca regele romanilor monarhisti !!!
  #
  Zah Sorin Cosmin TRAIASCA REGELE!
  #
  Gina Aliman Multă sănătate MAJESTATE !
  #
  Mariana Petre Sanatate multa!
  #
  Lospa Larissa
  #
  Liliana Sora Cuvinte simple, idei profunde, gânduri măreţe…Vă deresc multă sănătate, pace sufletească şi puterea de a clădi împreună o ” Românie altfel “. Speranța și credința că această criză generală precum și cea a bunului simț va fi depășită ne mobilizează și ne face să credem într-un altfel de viitor cu și alături Familia Regală. Felicitări și numai realizări !
  #
  Alex Heath Crowson on the throne!
  #
  Nina Raureanu Multa sanatate MAJESTATE!!!
  #
  Mariana Horja Multa sanatate familiei regale a Romaniei !
  #
  Poenariu Serafin Emilia Multa sanatate doresc acestui EVEREST al ROMANIEI !
  #
  Greta Doman MULTA SANATATE FAMILIEI REGALE A ROMANIEI !
  #
  Doina Vlad
  #
  Nela Martin Traiasca Regele Mihai I! Traiasca Familia Regala a Romaniei! Traiasca Monarhia!
  #
  En Joy am un profund sentiment de neputina. nu stiu incotro sa indrept strigatul meu de ajutor…. Catre ce asfintit sau catre ce zori sa imi indrept speranta … daca n-o fi ea, toata puterea, in mainile noastre…
  #
  Raducanu Atena Toata stima si tot respectul pentru Majestatea sa regele Mihai I al Romaniei…Romanii nu stiu sa aleaga un condicator bun..Majestete,Dumnezeu sa va dea viata cat mai lunga …Va doresc sanatate si numai bine,la toata familia regala….Daca ar depinde de mine chiar in aceasta clipa as proclama Romania Regat.

 3. Dr Daniel Petre says:

  Traiasca Regele!!

 4. Ardelean says:

  Romanii au nevoie de stabilitate de valori de identitate ca si natiune, avem nevoie de aceste valori de identitate, iar regele Mihai I si familia regala cu experienta si devotamentul fata de tara in exil fiind au capacitatea de a repune aceste valori nationale in inimile oamenilor.
  Romanii sunt in deriva de identitate nationala, (se vede cum ne comportam intre noi cand suntem in strainatate, oamenii se feresc unii de altii, se inseala intre ei) de la inceputul comunismului din tara pana in prezent,
  Avem nevoie de valoare autentica, trainica si nu una trecatoare cum ar fii un presedinte, care in 4-8 ani devine dat la o parte pentru alt personaj, care nu va rezista mai mult decat precedentul. Valorile autentice le reprezinta regele care din afara tarii a facut o imagine buna Romaniei prin prezenta si valorile sale.
  Avem nevoie de Rege la conducerea tarii pentru valori nationale , pentru stabilitate politica, imagine pozitiva in strainatate.

 5. Cosmin Magyar says:

  “Să năzuim a ajunge mai sus decât ceea ce suntem, dar să nu uităm ceea ce am fost și să nu calomniem ceea ce suntem”. SĂ TRĂIASCĂ REGELE NOSTRU!!! SĂ DĂINUIASCĂ PESTE VEACURI FAMILIA REGALĂ A ROMÂNIEI!!!

 6. stelian r. says:

  Traiasca Regele ! Nimic fara Dumnezeu !

 7. muntean says:

  ce este asa de greu sa revenim la Monarhie daca poporul o cere…poporul vrea..chiar nu conteaza parerea noastra??Monarhia salveaza Romania

 8. mihaela vladut says:

  Multumim pentru reluarea acestui discurs sunt lucruri adevarate si este bine ca si cei care sunt la putere acum sa le stie . Traiasca Regele Mihai !

 9. Cristian Badea says:

  Ce discurs frumos!

  Traiasca Regele!

 10. Roxana Gabriela Mateescu says:

  Cuvintele MAJESTATII SALE, REGELE MIHAI, imi vor ramane puternic sadite in inima; acestea sunt expresia adevarului istoric! Discursul MAJESTATII SALE, reliefeaza o personalitate puternica, unica, pe care o admir si respect din tot sufletul! TRAIASCA REGELE MIHAI I – al Romaniei!

 11. Răspunsuri pe Facebook (II) says:

  Zah Sorin Cosmin REGELE SI PATRIA!
  #
  Carmen Balan Minunat discurs al Maiestatii Sale Regele Mihai. Viata lunga si multa sanatate Regelui nostru. Va multumim pentru tot ceea ce faceti pentru aceasta tara
  #
  Gabriela Gxg Multumim Majestate!
  #
  Sorin Naoum DEMNITATE SI INTELEPTCIUNE ! DISCURSUL UNUI MARE LIDER MONDIAL: MAJESTATEA SA MIHAI I REGELE ROMANILOR…GLORIE ETERNA ! TRAIASCA REGELE ,TRAIASCA ROMANIA ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !
  #
  Oana Elena Traiasca Regele !
  #
  Rodi Andreescu Multumim Majestate!
  #
  Velciu Doriana Regele si patria!
  #
  Florian Mitrea Sa ne traiti, Majestate!
  #
  Maria Coste W Regele Mihai! Sa ne traiesti Majestatea ta si sa ne ajute Bunul Dumnezeu, sa te tina cu noi si printre noi pana cand iti vei implini visele si pana cand soarta te va razbuna pentru tot ceea ce ai suferit alaturi de familia Regala.
  #
  Roxana M. Gabriela RESPECT SI ADMIRATIE ! TRAIASCA MINUNATUL NOSTRU REGE MIHAI I al Romaniei!

 12. Adânci cuvinte! Doamne, ajută! De noi depinde ca lucrurile să se așeze definitiv și rapid pe făgașul arătat de Regele nostru. Repet, RAPID, pentru că timpul și-a pierdut de multă vreme răbdarea. NIHIL SINE DEO!

 13. Stefan Liviu says:

  Regele Mihai ar trebui si acum sa domneasca !

 14. israel nocham says:

  AM CITIT CU MULTA ATENTIE FIECARE CUVANT.

  EU DIN DEPARTARE AM AVUT O MARE PLACERE.

  VOI CEI APROPIATI DE MIRAJUL PAMANTULUI ROMANESC – TREZITI-VA SI INVATATI ACEST DISCURS CA PE O POEZIE.

  SI IN CONTINUARE – PRIETENI – LA LUCRU.

  SANATATE-BUCURIE SI REALIZAREA DORINTELOR.

  ISRAEL NOCHAM
  KFAR SABA

  ISRAEL 16.08.2013

 15. Răspunsuri pe Facebook (III) says:

  Mihai LM Vrem Regele inapoi sincer fara el tara asta nu ar supravietuii si multi nu inteleg faptul ca actul de tradare a fost facut de comunisti care l-au obligat sa abdice
  #
  Badici Maria Asa e
  #
  Mariana Filer Adevarat ,dar cei ce nu inteleg ,sunt basisti ,pontisti ,nesemnificativi .Ei nu vor accepta niciodata Adevarul si Regalitatea.
  #
  Mihaela Simionescu Respect,CASEI REGALE,LA MULTI ANI,multa sanatate REGELUI MIHAI, viata lunga.
  #
  Aurelia Mihut multa sanatate, La multi ani!
  #
  Florina Lungu Multă sănătate majestății sale și multă înțelepciune poporului roman de pretutindenea.
  #
  Florica Vilcea Coman La multi, multi ani Majestate ,dumneavoastra si familiei !Avem nevoie de rege ,eu una o spun raspicat, avem nevoie de monarhie.Cunosc istoria poporului roman si stiu de ce a fost ALUNGAT regele din tara. bunicii mei, care nu mai sunt, mi-au vorbit ffff frumos despre regele MIHAI. Ani multi cu sanatate va doresc!
  #
  Florica Vilcea Coman Numai cine nu cunoaste istorie nu va apreciaza si apreciaza nulitati ca basescu si altii ca el.
  #
  Antohi Marta Ce pacat ca poporul nu a inteles ca Dumnezeu i-a harazit viata sa ne fie o lumina in bezna minciunilor a imoralitatii, hotiei. Am pierdut ultima sansa.
  #
  Emil Manea nu am pierdut nici o sansa ca nu am avuto concret dar daca ne uitam in istorie ca tara asta sa dainuie ca stat suveran numai monarhia o va scoate din inpas numai sa se doreasca.

 16. Pantea Alexandru-Sorin says:

  Poporul Roman a fost de-a lungul Istoriei precum Dunarea. Un fluviu… Din pacate in ultimul sfert de veac si mai bine acest fluviu al Istoriei cauta sa revina la vechea lui albie din care a fost smuls de comunisti. Se vede insa treaba ca politicienilor care au asistat la tinerea discursului de catre Majestatea Sa Regele precum si celor de dupa, care au avut posibilitatea sa-l citeasca, le-a intrat totul pe o ureche si le-a iesit pe cealalta. Cat de actual este acest discurs si cat de putin a invatat clasa politica – daca ii putem numi asa pe cei ce ne conduc – sa se comporte in relatia cu Natiunea si cu valorile traditionale ale acesteia.

 17. Cristian Sandu says:

  Monarhia va fi reinstaurata curind in Romania, indiferent decite piedici ii pun diversionisti de profesie sau diverse persoane frustrate! Principesa Margareta va fi o mare Regina iar Dinastia, solida, indiferent care dintre nepoatele Majestatii Sale va purta, cindva, Coroana de Otel!

 18. Răspunsuri pe Facebook (IV) says:

  Rodica Stoican Respect!!!
  #
  Enescu Mircea ISTORIE SI TRADITIE ASTA REPREZINTA MONARHIA,nu presedinti corupti alesi din 5 in 5 ani alesi pe principiul care minte mai frumos (ex: ne-am luat tara inapoi).
  #
  Thor Nysveen Acesta e purul adevar. Intr-adevar, e modul de a trai -.Legile sunt, dar aplicarea lor nu e democratica, e vizibil fanariota ,feudalista si ….comunista Mult respect pt MS Rege Mihai I si pt tarile Europene cu Monarhie Moderna care sunt ( toate )In UE (chiar si capitala UE este in tara Monarhica )ce au intr-adevar un mod de a trai DEMOCRAT (si Japonia). Nu se ex destul ce inseamna Monarhie Moderna (constitutionala a fost de aprox. 2 secole ). Mentalitatea se schimba prin propaganda si nivel de trai. La Multi Ani! Pt Familia Regala. TOATE CELE BUNE !
  #
  Maria Seflea ASA-I.
  #
  Mihail Tudorache Tarzie revenire.Trebuia sa ramana in primavara lui 1990 ! Cand l-am aclamat cu totii in balconul de la hotelul Central, de peste drum de Palatul telefoanelor.
  #
  Eugen Mirea Anul 2018 ar fi anul cand va fi reinstaurata monarhia in Romania.
  #
  Ecaterina Trifan UN AN NOU FERICIT SI CU SANATATE!
  #
  Mariana Moise Monarhia salveaza Romania
  #
  Radu-Mihail Braguta La mulți şi binecuvântați ani !
  #
  Eliseliza Rus TRAIASCA REGELE !!!!

 19. Răspunsuri pe Facebook (V) says:

  Tatiana-claudia Spindler Cine are urechi sa auda , sa invete si sa aprecieze
  #
  Marinica Mihalache Respecte Majestate.A trebuit sa vina hoardele bolsevice sa tina Romania jumatate de secol departe de lumea civilizata.
  #
  Anays Antonia Dumitrescu Respecte Majestate LA MULTI ANI
  #
  Cornelia Ciutacu La multi ani si sanatate multa!
  #
  Dorina Gergely Multa sanatate si bucurii familiei Regale!!!!
  #
  Augustin Streza LA MULTI ANI FAMILIEI REGALE !!!!
  #
  Rita Maxim Respect CASEI RGALE ,LA MULTI ANI MAJESTATE ! va iubim
  #
  Alina Secara UN AN NOU PLIN DE SANATATE, MAJESTATE! LA MULTI ANI!
  #
  Georgeta Popescu-Mares UN AN NOU CU SANATATE! LA MULTI ANI!
  #
  Scacir Traian
  Scacir Traian Cu respect Majestatea Voastra, drept spuneti doar ca la noi democratia la fel ca mai toate are o forma originala iar guvernarea e dupa modul de a trai al guvernantilor, in esenta acelasi dar diferit ca manifestare de la un mandat la altul, fapt ce nu ne da motiv de plictiseala datorita efectelor sociale. Va doresc din suflet un nou an linistit si prosper si multa sanatate !

 20. Răspunsuri pe Facebook (VI) says:

  Nicoleta Felicia Jitariu Ce înseamnă să fii educat şi cu bun simţ! Respect deplin pentru acest om! LA MULŢI ANI !
  #
  Cristian Ciurdar Trăiască Regele Singurul Suveran Legitim al României !
  #
  Bus Cristian mai tre si un pic de educatie…cu manele si cum e Romania acum…e departe de asa ceva din pacate
  #
  Marilena Neagu Happy New Year!
  #
  Jenö Gyergyai Îmi place!
  #
  Elvira Mutescu Îmi place
  #
  János Vas Forma de guvernare in care suprematia apartine poporului!!!!!!! Din pacate politicienii nostrii,nu vor sa inteleaga acest lucru!!!!!!!
  #
  Maria Popa Majestate,”La multi ani!”
  #
  Győrgy Lungulescu ,,AN NOU FERICIT SI LA MULTII ANII,,
  #
  Lucia Stanciulescu Aveti dreptate va respect si va stimez La multi ani

 21. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  MULTUMESC PENTRU RELUAREA INTEGRALA A DISCURSULUI CARE FACE PARTE DIN ISTORIA TARII SI NU TREBUIE UITAT !
  DISCURSUL MAJESTATII SALE REGELUI VA TREBUI INSCRIS IN TOATE CARTILE DE LICEU SI NU NUMAI !
  TRAIASCA REGELE !

 22. Truscan Toni Nicolae says:

  Cu sinceritate,va doresc sanatate multa,Majestatilor Voastre.Vorba din trecut,cine are ochi sa vada,cine are urechi sa asculte iar cine are minte sa invete numai fapte bune!Eu am ascultat parte din istoria dumneavoastra si a Romaniei,de la bunicii mei.Cu trecerea anilor,am observat ca se adevereste.O mare realizare ar fi sa dau mana cu MS Regele Mihai I . Pana una alta, sper sa-mi fie citit mesajul si de stiut ca un om ce se straduie sa faca ceva bun pentru tara asta , se gandeste si la familia regala.NIHIL SINE DEO.

 23. Viorica M. says:

  Sire, IUBITI NATIUNEA ROMANA SI UMANITATEA.

 24. Răspunsuri pe Facebook (VII) says:

  Mihaela Bucerzan Democratie: da! Hotie: ba!
  #
  Camelia Iordache Regele…ehe…ca prosti am mai fost cu totii. Puteam sa alegem atunci
  #
  Mihai Opris In acel gup eram si eu.
  #
  Lucian Otava Suntem Republica încă nu credeti?
  #
  Alfred Kellner REGELE, OMUL PERFECT DE CARE AVEM MARE TREBUINȚĂ !! ACUM !!!
  #
  Martha Tercler Păcat ca drumul istoriei a fost schimbat de comuniști!
  #
  Irina Copceac Cit adevar Majestate !! Problema e ca in comunism ne-or timpit pe multi.Doamne ajuta sa ne revenim.
  #
  Vasile Dobrin Un discurs demn de a fi pus in manualele de istorie.

 25. Luci Florescu says:

  Nobletea nu este data de rang, este data de atitudine iar Familia Regala atesta cu prisosinta acest adevar.

 26. Paula Ruse says:

  Asa este d-na Luci Florescu, corect si frumos spus!

 27. Closan Elena says:

  Ma alatur Dnei Luci Florescu care a enuntat f corect ceea ce inseamna nobletea iar Familia Regala a Romaniei a dovedit-o si o dovedeste cu prisosinta aceasta noblete si in zilele noastre.
  Traiasca Regele Mihai I al Romaniei impreuna cu intraga Sa Familie.
  Asa sa ne ajute Dumnezeu. Amin!

 28. Maria Elena says:

  Un discurs demn care ar trebui citit, citit si iar citit de ficare dintre noi.
  Traiasca Regele Mihai I al Romaniei!

 29. Iovanescu constanța says:

  Un discurs demn de un Rege ! Sănătate Majestate!

 30. Emilian T.Vandenboer says:

  DEMOCRATIA ar fi necesar sa se introduca in scolile gimnaziale ca obiect de studiu obligatoriu in Romania.
  Traiasca Regele Mihai al Romaniei
  Cu adanca stima
  Emilian T.Vandenboer

 31. Ce bine ar Majestate!!Daca si romanii ar putea avea candva sa traiasca democratic!!!!

 32. Adrian Voloc says:

  TRĂIASCĂ REGELE! MONARHIA SALVEAZĂ ȘI SERVEȘTE ROMÂNIA!

 33. Radulescu Dan says:

  Traiasca REGELE NOSTRU DRAG MIHAI l al tuturor ROMANILOR. Fara comentarii !

 34. Radu R. says:

  Un discurs care păstrează în el frumoase simțăminte ca dragostea, prețuirea și respectul Majestatii Sale fata de tara, dar și pentru noi. Simți căldură unui părinte, simți grija ce ți o poarta un dascăl pentru viitorul tău.

  Și toate atent argumentate. Întocmai ca un filosof. Toate au egida rationalitatii, care străbate trei timpuri puse în paralel spre comparatie: trecutul bunicilor Majestatii Sale, regele Carol I și Ferdinand, prezentul Majestatii Sale, regele Mihai I, ce începe din anii ’20 și viitorul tarii noastre dragi.

  Ii mulțumim pentru ca exista și naște zi de zi în inima romanilor dorul de patrie. Ne rugam pentru Majestatea Sa.

  Nu poți zice România fără regele Mihai, la fel cum nu poți zice regele Mihai fără Romania.

 35. […] adresat reprezentanților Guvernului și Parlamentului României, în finalul unui dineu oficial. Discursul, care a trezit multă agitație în lumea politică, este memorabil. Din păcate, în anii 1990, prezența Familiei Regale în mass-media era atent controlată, iar […]

 36. Emanuel Ulubeanu says:

  Este o datorie să revenim la echilibru!

 37. Subscriu dnei Gabriela Bucur. Citez din memorie din jurnalul Reginei Maria la jubileul nuntii de argint…..al Majestatii Sale…….sa se dovedeasca…..schimbare prin ordine si loialitate!” Acest lucru doresc schimbare prin Monarhia Constitutionala pentru-ordine si loialitate-.Asa sa ne ajute Dumnezeu!.

 38. Asa un om, mai bine zis asa un rege cu un caracter foarte bun si pretios se gäseste mai rar.
  Romänia, monarhia europeanä, a pierdut foarte mult.
  Dumnezeu sä-l odihneascä linistit la Alba Iulea (Kralsburg-Siebenbürgen).
  Ruhe sanft in Frieden, Majestät.

 39. Anastasie says:

  Does a translation into English of this speech exist ? Unfortunately my basic knowledge of Romanian does not unable me to fully understand its contents. It would be great if it could either sent to me or posted on this site. Multumesc foarte mult !

 40. Catinca Iordache, Botoșani says:

  Cita.Distinctie.Respect.

 41. […] 30 decembrie 1997 – princeradublog.ro 6911 Facebook interactions 4 Twitter trackbacks 2569 Twitter followers […]

 42. Alice Bocancea says:

  30 Decembrie Este zi de doliu pentru Romani si Romania! Republica a fost proclamata printr-Un act de tradare de catre comunisti si sub amenintarea tancurilor sovietice ale lui Stalin, fara consultarea Poporului Roman! Este Un act ILEGAL si NUL ! Traiasca Majestatea Sa Margareta Regina Romaniei! Regina si Patria!

 43. […] mine și au aruncat pagini nobile la „lada de gunoi a istoriei” sunt ei înșiși acolo.” Din cuvântul adresat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României reprezentanților Guvernului și Parlamentului […]

 44. […] are loc la 72 de ani de la lovitura de stat din 30 decembrie 1947, la 22 de ani de la anunţarea succesiunii Regelui la 30 decembrie 1997 şi la 12 ani de la promulgarea Normelor Fundamentale ale Familiei Regale a […]

 45. Diana Lucia Zotescu says:

  Nu pot sa cred ca, in toti acesti ani, desi parcurg zilnic (e drept, cu cateva intreruperi din motive tehnice) blogul – acum devenit Jurnalul – Familiei Regale, nu am ciitit niciodata acest absolut EXCEPTIONAL discurs al Majestatii Sale Regelui Mihai. L-am citit acum pe indelete, pentru a cuprinde pe deplin tot continutul sau atat de succint si de intelept formulat de inbitul nostru Rege Mihai. Voi face o copie a discursului si o voi tine la indemana pentru a il reciti spre aducere aminte. Daca evenimentul regal in cadrul caruia Regele a citit acest discurs a fost transmis in cadrul vreunui episod al emisiunii “Ora Regelui”, solicit insistent reluarea sa REPETATA, pentru ca importanta istorica a acestui discurs este covarsitoare.

  NIHIL SINE DEO !

 46. Tot respectul Casei Regale! Cred ca este singura “institutie” care mai inspira onoare, bun simt, lucruri care intr-o lume ideala (sa nu zic normala) ar fi fost calitati standard.
  Poate daca s-ar promova mai mult cultura, am fi o societate mai dezvoltata.. din toate punctele de vedere!

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 43034271
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate