Cronică eveniment

Vizita ASR Principele Radu al României la Liceul Miguel de Cervantes 21.02.2011

_DSC0153 copy

În cadrul proiectului  internațional ,,Mândri de clasa noastră, de școala noastră, de țara noastră, NOI AM ÎNCEPUT SĂ CONSTRUIM!,, aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României

Coordonatorul proiectului,  Andrei Bădin

“Ceea ce m-a frapat încă de la început a fost atmosfera. Ceva nou, un altfel de freamăt decât la numeroasele alte întâlniri la care am participat în sala de festivităti. Căci, dacă invitați din alte sfere am mai văzut, membri ai Familiei Regale, de atât de aproape nu, iar această stare de fapt, ea insăși, genera emotie.

Așteptările ne-au fost confirmate pe deplin. Alteța Sa Regală Principele Radu a avut un discurs impecabil, elegant, deschis, a captat “sala” care i-a fost alaturi, cu simpatie și interes, până la final. A convins. A convins că instituția Sa, Casa Regală, are viată organică, dincolo de etichete, prejudecăți (unele inoculate sau conservate precis, în diacronie). Că știe și se preocupă de viața elevilor la al căror orizont pragmatic de așteptare s-a raportat cu tact, dezinvoltură și, o spun din nou, cu eleganță, într-un context actual, în care termenul e împins de “elite” în desuetudine.
Au fost câteva momente în care Principele a intrat în jocul democratic  al “interpelărilor”: Inițial cu emoție, apoi mai curajos, elevii au “provocat”. S-au primit răspunsuri, bine documentate, precise. Au fost încurajați să meargă pe un drum al construcției de sine, de instituții, de țară, să nu se lase angrenați în “ruleta” superficială ce pare uneori, a fi singura șansă: iar elevii, profesorii, invitații au crezut, din nou, că se poate și altfel. Iar alții, se pare, au început să creadă.”

(Prof. Ciocaniu Cristian – Limba și literatura română

***

,,Într-o lume în care totul pare să se destrame, un grup de elevi cu suflet mare, dintr-un liceu bucureştean, sub coordonarea unui tânăr plin de entuziasm au început să construiască pentru ei şi pentru cei ce vor urma o lume mai bună şi mai frumoasă, în care vor fi recunoscute adevăratele valori umane şi spirituale.,,

Prof. Univ. Dr. Anca Tuţu,
A.S.E. Bucureşti
Catedra de Contabilitate Audit şi Control de gestiune

***

,,Cele mai frumoase valori umane sunt iubirea si binele.
Dacă iubirea este simultan unică dar si versatilă, putem identifica patru feluri de “bine”.
Există un bine logic, identificat cu corectitudinea logică, cu validitatea, ca acord între regulile logice si actul rațional al individului. Acest bine, aici, nu se confundă cu adevărul; el exprimă doar calificarea valorică a căii de ajungere la adevăr.
Există un bine general-uman, ca acord între determinațiile reale ale lucrurilor, situațiilor, însusirilor, faptelor si aprecierilor si comandamentele umane corespondente.  Exista un bine filosofic-ontologic, înteles ca determinant absolut al existenței, ca fundament al oricărei filosofii.
Exista, în fine, un bine moral, care exprimă moralitatea dezirabilă, ceea ce corespunde valorilor și normelor specifice unei morale sociale determinate. Este accepția binelui care face obiectul de preocupări al eticii și pe care am regăsit-o în Proiectul “Mândri de clasa noastră, de școala nostră, de țara noastră! Noi am început sa construim.”
Tot ce pot să spun este ca un elev de 17 ani mi-a reconsiderat opinia preconcepută despre această generație. Și asa cum îndeamnă și motto -ul acestui curajos proiect, am certitudinea nu doar că îndrăzneala acestui tânăr va fi răsplătită, ci și că noi toți avem mult de invățat din munca și din dăruirea sa.
Oportunitatea, sau mai bine spus binecuvântarea de a avea sprijinul Casei Regale de România, reprezentată de Alteța Sa Principele Radu sporește șansele de reusită a  acestui proiect.
Îi aduc sincere mulțumiri lui Andrei pentru invitația la evenimentul cu totul unic din ziua de 21 februarie 2011 și nu pot decât sa îi doresc drum drept și încununat de succes nu doar în sensul acestui proiect ci și în multe alte planuri marețe,,.
Lect. Univ. Dr. ANDREEA Ponorîcă

***

“În ziua de astăzi, noi tinerii suntem priviți fie cu indiferență, fie cu dispreț, ceea ce, in mod evident, face greu accesibilă apropierea între persoane diferențiate de vârstă.
Cu toate acestea, se pare că nu toată lumea ne întoarce spatele. Întâlnirea din 21 februarie din sala de festivități a liceului nostru a combătut această aparență. Iar Majestatea Sa, Principele Radu, a fost acela care a spulberat-o.
De-a lungul discursului a demonstrat nu numai capacitatea de a dialoga cu adolescenții, ci și pe aceea de a-i influența, de a-i lăsa pe gânduri.
Printr-o adresare pe “limba noastră”, ne-a învațat că schimbarea se află în fiecare persoană și că momentul cel mai bun de a acționa este “acum”. Ne-a educat interesul pentru trecut și a accentuat valoarea celor de dinaintea noastră, pe care, adesea, din nepăsare, îi uităm.
Iar toată această lecție ne-a oferit-o într-o singură oră, printr-o singură cuvântare, prin dorința Sa de a comunica în mod direct cu noi, de a ne cunoaște și de a ne încuraja. Prin dorința sa de a ne împartăși “o lecție regală“.”

(Elev Gabriela-Rodica Constantin-Dureci – clasa a XI-a)

***

,,Ideea  acestui proiect m-a prins din prima! Ceva cu totul și cu totul nou, inedit, deosebit de actual și în totală contradicție cu ce se întâmplă cu societatea românească acum. Foarte tare! uite… mi-am zis: că încep să construiască copiii…..și pentru noi….cei care vom fi intrebați la un moment dat ce moștenire am lăsat în urmă pentru ei……
Este într-adevăr un fericit început și la prima chemare m-am alăturat lor fără să stau pe gânduri!
Sunt sigur de succesul acestui proiect, mai ales că și-a găsit parteneri pe aceeași lungime de undă și în străinătate în țări ca: Spania, Italia, Franța, Turcia, Polonia….nici nu se poate altfel, dacă ne gândim că în orice societate din lumea asta există clasă, școală, țară….
Sper și doresc ca acest proiect gândit și realizat de un elev de liceu care se află în pragul majoratului, Andrei Bădin să primească din social un  feed-back pe măsura îndrăznelii, speranței, viziunii pozitive și profund constructive – frumos și sublim vis al adolescenței!
Și așa cum spuneam și cu altă ocazie referindu-mă la acest proiect, sprijinul Casei Regale  prin acordarea Înaltului Patronaj al ASR Principele Radu al României nu face decât să dea un plus de seriozitate, noblețe, avânt și speranță de mai bine  în construcția unei societăți bazate pe etică și  valori si nu pot sa închei cu riscul de a mă repeta: ,,Bine că au tinerii noștri Înaltul Patronaj al Casei Regale, ca noi…….,,
Florin CHILIAN
Muzician și jurnalist

***

“Întâlnirea cu Alteța Sa Regală, Principele Radu m-a făcut să-mi creez o altă viziune despre viitor.
În primul rând m-a impresionat faptul că Alteța Sa ne-a vorbit de la același nivel și ne-a deschis o poartă către o lume mai buna.
Cu toate că discursul a fost lung, a fost spus într-un mod plăcut și nu cred că a existat vreo persoană care să se fi plictisit.
Ne-a făcut să ințelegem că a fi la modă și să porți haine de firmă nu înseamnă totul. Contează cum gândești și ce lucruri înmagazinezi zilnic.
În al doilea rând ne-a deschis ochii în privința statutului pe care îl deținem la vârsta aceasta. Noi putem schimba lumea, noi putem lupta pentru o viață stralucită.
În concluzie întâlnirea cu Alteța Sa, Principele Radu, a fost o adevarată onoare.”

(Elev  Vochin Teodora – clasa a IX-a)

***

“Conform opiniei mele, prezența Alteței Sale Regale în proiectul liceului nostru a fost un moment important, informațiile primite de la Alteța Sa Regală fiind un punct de pornire important pentru planurile noastre de viitor.
În primult rând, coborârea sa la nivelul gândirii noastre, a elevilor, a rezultat că feedback-ul să fie nonconformist.
În al doilea rând,  evidențierea  importanței  tehnologiei  în  viața  noastră    (telefoane mobile, site-uri de socializare etc ) ne-a determinat pe noi, elevii, să recepționăm într-un mod mai simplu idea de bază, faptul că “nimic nu este imposibil, indiferent de vârstă“.
În concluzie, acestea fiind spuse, totul depinde de noi!”

(Elev  Besli Hamide – clasa a IX-a)

***

“Vizita Principelui Radu m-a impresionat mult, în sensul că m-a făcut să-mi dau seama de puterea ce stă în mâinile tinerei generații și cât de usor ne putem remarca prin studiu si muncă în această lume. Nu credeam că, cineva de la Casa Regală ne poate menține atenția asupra discursului său, unul natural, spus cu mult suflet.”

(Elev  Alexandra Mircea – clasa a X-a)

***

“O prezență care dă un plus de prestigiu liceului, care a innobilat nu numai o clasă, ci și gândirea și simțirea unei generații însetate de valori.
În spatele unei rigori regale s-a simțit o personalitate preocupată de construcția României bazată pe valoare. Un model de elocvență, de ținută morală, un ghid pentru cei dezorientați de astăzi.”

(Profesor diriginte –  Liliana Damoc –  Chimie – clasa a XI-a B)

***

“O dupa-amiază regală la Liceul Cervantes

Tema discuției dintre Alteța Sa Regală Principele Radu și liceeni purtată în după-amiaza zilei de 21 februarie 2011, a fost extrem de serioasă: valorile tinerilor români.
Argumentele aduse de Alteța Sa i-au incântat pe tinerii noștri elevi pentru că în discuție a fost adusă România interbelică, Facebook, savanți de renume mondial, nunti regale.
Adolescenții nostri nu l-au crutat pe Principe de întrebări incommode (“Care este rolul Casei Regale în România anului 2011?”). Răspunsurile Alteței Sale au fost prompte, cu o bogată exemplificare ce au denotat un umor princiar.
Alteța Sa Regală Principele Radu a oferit tinerilor liceeni în după-amiaza zilei de 21 februarie 2011, o oră de meditație asupra valorilor morale îmbrăcată într-o eleganță princiară.”

(Profesor  Eugenia Hila – Geografie)

***

,,Cu adevărat……,,regal,,

Elevi, mulți elevi,  cu profesorii lor alături. Mass media e prezentă și ea. De asemeni, câțiva părinți, electrizați și ei de vestea că, în seara asta, aici în aulă la  Cervantes, ca invitat al unuia dintre cei mai inimoși adolescenți ai săi, va veni o personalitate înaltă –  de aceea i se spune ,,Alteță,, – Este însuși Principele Radu de România. Cum de s-a întâmplat minunea…. Asta e o altă frumoasă poveste, pe care o sa v-o spună chiar ,,vinovatul,, Andrei Bădin –  căci despre el este vorba.
Eu, ca dascăl, am să vă apun altceva:
Le tot vorbim elevilor, în efortul nostru de a adăuga instrucției de zi cu zi, cognitivului adică, și valențe educative, le vorbim deci, despre valori. Uneori strict didacticist, excesiv teoretic, de aceea, uneori, ARID.
Prezența acestei personalități aici, în mijlocul nostru, sparge tipare și automatisme, crează breșe în răceala interumană a vremii, deci…încălzește. A fost totul peste așteptări: elegant, calm, echilibrat, sigur pe el, bine documentat și, mai ales, pregătit să vorbească unei săli adolescente. A răspuns cu argumente aproape exhaustive la întrebările, uneori năzdrăvane, ale elevilor, manifestându-se, el însuși surprins de vocația constructivă a acestora. Excepția confirmă regula, dar o și lărgește, o modelează, până la acea stare de grație, numită generic CREAȚIE. În urma dialogului, am înțeles toți, și elevii, dar și Alteța sa, că nu mai avem voie să creăm iluzii, himere, oameni artificiali, ci unii reali, concreți, adevărați; că în drumul său spre ,,homo valens,, ,,homo sapiens,, trece  prin ,,homo faber,,! Semnul distinctiv al omului modern nu este nici fizic, nici metafizic, este opera sa! De  aceea, în efortul său de definire și autodefinire  axiologică, omul poate fi ,,creație divină,, este cu siguranță ,,creator,, dar niciodată ,,creatură,, – poate fi o concluzie  a întâlnirii.
Umanizarea prin cultură! Ca tezaur al tuturor ideilor și gândurilor și sentimentelor noastre! Dincolo de timp și de stele. Iar la final….tăcerea, cu vibranta sa PACE! Un adevărat … REGAL,,
(Profesor  Tatiana Popescu – Socio-umane)

***

,,Am avut plăcerea să particip la un eveniment ce m-a făcut să mă simt mândră de tinerii nostri liceeni, să redescopăr un sentiment care era amorţit undeva în adâncul sufletului meu, sentimentul de mândrie naţională. Datorez acest lucru unui adolescent, Andrei Bădin, elev la liceul Cervantes.
Mulţumesc Andrei, mult susces mai departe!,,
Ec. drd. Doina CRISAN
Director general economico-administrativ A.S.E.

5 comentarii

  1. Stelian Rotaru says:

    Ce comentariu? Sunt Uluit ! E suficient sa te uiti la fotografia de mai sus. Ochii lor vorbesc ! Arata atentia, admiratia, interesul, surpriza, fata de cel ce vorbeste. Inteleg ce sa intamplat in aceasta sala ! Cuvintele profesorilor, elevilor, mi-au mers la suflet! Romania Altfel, se construieste!
    Alteta,
    Va doresc tot binele din lume, noi succese! Intregii Familii Regale, Multa Sanatate ! Nimic fara Dumnezeu!
    Cu stima, Stelian R.

  2. Corina says:

    Si totusi, ROMANIA simte, traieste, vibreaza, creste, invata, iubeste!
    Avem copii valorosi, oameni cu adevarat dedicati, cu suflet nobil si frumos, inimi uriase…..
    Superb!
    Felicitari tanarului Andrei!
    Toata stima si consideratia pentru Alteta Sa Regala Principele Radu al Romaniei pentru daruire si aplecare asupra problemelor tinerei generatii! (si nu numai!)
    Doamne ajuta!
    Corina D

  3. Iulia Andrei says:

    Maiestatea sa, Principele Radu, stie extrem de bine “sa trateze” cauza, nu efectul.
    Pentru a avea o natiune puternica, trebuie sa avem modele integre pentru adolescenti. Pacat innsa ca integritatea( privita in ansamblul ei) nu este promovata si apreciata macar in aceeasi masura ca masinile de lux, vile …………………………
    Un tineret educat in adevaratul sens poate salva o natiune.

    Felicitari Maiestate!

    PS : Pe cand o vizita si la Buzau!?

  4. Costea Ana says:

    Va multumesc din suflet pt. intreaga dvs. activitate.Mi -as dori din suflet sa se trezeasca demnitatea poporului roman si asta cred ca s-ar putea numai daca avem monarhie,clasa actuala politica fiind total dezinteresata de soarta acestui neam si de valorile lui.Va doresc sincer numai bine si realizarea tuturor planurilor dvs,cu mult respect-Ana Costea.

  5. Răspuns pentru Iulia Andrei (comentariul nr. 3) says:

    Vă mulțumesc pentru mesaj. Voi veni la Buzău pe data de 25 martie 2011, adică vinerea viitoare. Voi lansa cartea “Provizoratul istoric’. Cu bine, Radu al României

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50500400
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate