Colocviu Regal la Iași

În zilele de 29 și 30 noiembrie 2018, a avut loc la Iași al patrulea Colocviu Regal, cu tema: “Românii: de la distopie la postistorie”.

Colocviile Regale se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu. Ele au loc de două ori pe an, o dată la Sinaia și o dată într-un oraș din România.

La al patrulea Colocviu Regal, desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară din Iași, au luat parte Sorin Antohi, Sorin Bocancea, Georgeta Condur, Andrei Corbea-Hoișie, Igor Cașu, Florin Cîntic și Daniel Șandru.

Colocviile Regale sunt o continuare a evenimentelor științifice anuale susținute de Institutul Cantemir la Universitatea din Oxford în anii 2010 (Conferința “Umanismul intercultural”), 2011 (Conferința “Crafting Humans: From Genesis to Eugenics and Beyond”) și 2012 (Conferința “Mapping Humans. From Body to Cosmos”).

Institutul Cantemir a funcționat pentru trei ani la Universitatea din Oxford și a avut Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

În România, Primul Colocviu Regal a avut loc la Sinaia în 23-25 iunie 2017 și a avut tema “Utopie și Revoluție”. La lucrările colocviului au luat cuvântul Sorin Antohi (București), Artur Blaim (Gdańsk), Ștefan Borbély (Cluj-Napoca, Gregory Claeys (Londra), Jean Harris (Drăghici, Argeș), Moshe Idel (Ierusalim), Mariano Martín Rodríguez (Bruxelles), Eduardo Nolla (Madrid), Tilo Schabert (München), Michael Shafir (Cluj-Napoca) și Stelian Tănase (București).

În perioada 27-29 octombrie 2017, la Muzeul Memorial “Mihail Kogălniceanu” din Iași, a avut loc Al II-lea Colocviu Regal, cu tema “România și Republica Moldova: disoluție, război, dictaturi”. Colocviul a prezentat studii referitoare la perioada cuprinsă între anii 1939 și 1989/1991. Au luat parte Sorin Antohi (București), Sorin Bocancea (Iași), Igor Cașu (Chișinău), Moshe Idel (Ierusalim), Lucian Nastasă-Kovács (Cluj-Napoca), Petru Negură (Chișinău), Michael Shafir (Cluj-Napoca), Stelian Tănase (București) și William Totok (Berlin).

În 22-24 iunie 2018, la Sala Maură a Castelului Peleș a avut loc Al III-lea Colocviu Regal, cu tema “1968: Contracultură, ideologie, utopie”. Au participat Sorin Antohi, Ștefan Borbély, Corin Braga, Gregory Claeys, Artur Blaim, Isy Morgensztern, Michael Shafir, Irina Petrescu, Jan Mervart, Andrei Țărnea, Gheorghe Ștefan.

Premiile anuale Cantemir

Premiile anuale Cantemir se află, de asemenea, sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu. Ele se acordă din anul 2010. Până în anul 2018 au fost acordate cinci premii.

În anul 2010, Întâiul Premiu Cantemir a fost decernat istoricului român Ștefan Lemny, de la Biblioteca Națională a Franței, pentru volumul “Les Cantemirs – l’aventure européene d’une famille princière au XVIII-ème siècle”; în anul 2011, al II-lea Premiu Cantemir a fost acordat profesoarelor Alison Bashford și Philippa Levine pentru volumul “Oxford Handbook of the History of Eugenics”; în anul 2012, al III-lea Premiu Cantemir a fost decernat oamenilor de știință Martin Dodge, Chris Perkins și Rob Kitchin pentru lucrarea “The Map Reader: Theories of Mapping Practice and Cartograhic Representation”; în anul 2017, al IV-lea Premiu Cantemir a fost decernat savantului israelian născut în România Moshe Idel, profesor la Universitatea Ebraică din Ierusalim, pentru eminenta sa activitate științifică. În anul 2018, al V-lea Premiu Cantemir a fost primit de istoricul Gregory Claeys, de la Universitatea din Londra.

 

3 comentarii

  1. Liliana Sora says:

    Iaşul, prin trecutul şi prezentul lui, aparţine tuturor românilor, fiind locul în care s-au petrecut şi se petrec multe dintre evenimentele înălţătoare ale isoriei, culturii şi ştiinţei româneşti.
    “Iaşul este o mare istorie a poporului român…, o vatră de lumină românească ” spunea Lucian Blaga. Toată consideraţia pentru Familia Regală care întotdeauna , a fost şi este alături de adevăratele valori ale artei, culturii, ştiinţei şi civilizaţiei !

  2. […] colocviu regal cu tema Românii: de la distopie la postistorie a avut loc la Iași, în noiembrie 2018, având un alt grup de invitați, din lumea științifică […]

  3. […] colocviu regal cu tema Românii: de la distopie la postistorie a avut loc la Iași, în noiembrie 2018, având un alt grup de invitați, din lumea […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 51798069
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate