Carol I și Elisabeta, mărturii de pe Coasta Dalmației

Alteta Voastra Regala,

Urmare unui voiaj recent (14-28.05) de-a lungul Coastei Dalmatiei a Croatiei, am placerea sa va pot informa despre amintirea lasata de Regina Elisabeta in frumoasa statiune (austriaca pe atunci) in cursul numeroaselor sale sejururi estivale incepand din 1896.

In acel an Regele Carol I si sotia sa au vizitat pentru prima oara Abbazia. In cursul unei partide de calarie prin padurea dominand orasul, pe o poteca slab marcata, Regele nostru s-a ratacit, ceea ce l-a iritat, iar a doua zi a mers la Guvernatorul austriac al provinciei sa reclame lipsa marcajului. Guvenatorul , siret, s-a plans de lipsa finantelor, incat Carol a si facut o donatie. Dar o adevarata binefacatoare a statiunii a devenit Regina Elisabeta, care a finantat in anii urmatori o Alee ce domina orasul si care azi  poarta numele Aleea Carmen Sylva. Se gasesc pe alee o platforma panoramica si un bust al Reginei-poeta.

Va pun la dispozitie situl de pe care veti afla mai multe detalii, anume :

http://www.adriatic-pearl.com/setalista_eng.asp

Totodata am primit si situl minoritatii de Istro-Romani (azi o comunitate de abia cateva sute de persoane, dialectul fiind considerat in lista UNESCO ca periclitat de disparitie)
si care consider ca V-ar putea interesa :

http://istro-romanian.net/

Am primit de la Oficiul de Informatii turistice al Opatijei un volum in care figureaza oaspetii celebri  ai statiunii cu semnaturile respective, intre care cele mai ilustre sunt cele ale Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, volum pe care sunt dispus sa vi-l ofer ca amintire.

Va doresc multe succese   in toate actiunile Casei Regale pe care le intreprindeti!

Cu stimă,
Ing. Constantin Laurentiu Erbiceanu

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 47258618
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate