Adrian Halga

Lupeni, 29 decembrie 2008

Alteta Voastra Regala,

Cred ca nu mai are rost sa va spun ca actul din 30 decembrie 1947 a fost cel mai odios si mai mizerabil episod din istoria poporului nostru. In acel moment statul a fost deposedat de ceea ce avea el mai important – REGELE. Dupa alungarea Sa din tara, au fost ucise valorile si traditiile noastre fara nicio rusine. Bisericile nationale au fost practic nimicite. Clericii greco-catolici erau aruncati in inchisorile comuniste, iar o mare parte a preotimii si a clerului ortodox era transformata intr-un adevarat si eficient aparat al securitatii.

Ca republica este ilegitima in Romania, este un adevar ce nu mai trebuie demonstrat. Se vorbeste des despre problema justitiei. Pai ca sa mearga sistemul judecatoresc cat de cat bine, trebuie sa reparam greselile ce s-au facut in trecut. Intr-o forma de guvernamant ilegala, legile sunt din start compromise. Ele si sentintele erau date in numele Regelui, asa ca nu numai ca erau respectate dar si aplicate. Astazi legile in numele cui se dau ?  In numele nimanui, motiv pentru care nu intereseaza pe nimeni.

Democratia – sau democratura, cum bine spuneti – este si ea compromisa la noi. Astazi, prim-matelotul tarii impreuna cu politicienii, care ar trebui sa garanteze democratia, inca mai sunt membrii ai partidului comunist. In ’90 nu si-au dat demisia si nici macar nu au avut obraz sa se autosuspenda. Nu stiu in ce masura democratia la noi poate fi aparata de membrii unui partid totalitar.

De saizeci de ani incoace saraca republica este calarita de clasa politica si de prezidenti, in asa hal incat a ajuns sa devina o martoaga. Odata cu ea si saracul popor roman inghite toate prostiile pe care le fac aceia carora le dam mandatul.

Trebuie sa ne desteptam si sa luam exemplul monarhiilor constitutionale europene. In vremuri de criza economica, monarhia este singura forma de guvernare ce salveaza tara. Un singur argument, si poate cel mai solid este ca regalitatea valoreaza mai mult si costa mai putin decat republica. De pilda, in Spania, monarhie constitutionala, cheltuielile Casei Regale (inclusiv intretinerea domeniilor si salarizarea personalului) se ridica la suma de 25 milioane de euro anual, in comparatie cu suma de 90 milioane de euro anual, alocata Presedintelui Republicii Franceze. La noi, institutia Regelui ar costa mult mai putin, datorita domeniilor regale instituite de Regele Carol I, tocmai de aceea pentru a diminua lista civila alocata suveranului din bugetul de stat.

Speram ca in anii urmatorii poporul roman sa ia o decizie inteleapta si sa aleaga monarhia constitutionala ca forma de guvernamant, pentru ca Regele este deasupra tuturor ideologiilor de partid si a intereselor de grup, singura politica pe care El o face fiind bunastarea poporului. Regele este arbitru, presedintele este arbitrar.

Nihil sine DEO, nihil sine REX !

Cu lealitate,
Adrian Halga

4 comentarii

 1. MC says:

  da,se vede ca esti foarte tanar ! adica inca visezi frumos !

 2. Nicoara Ovidiu says:

  Alteta Voastra!
  Inainte de a face un scurt comentariu privind unul dintre cele mai dureroase(daca nu cel mai dureros!)eveniment din istoria Neamului Romanesc,as dori sa spun doua cuvinte D-lui MC,a carui ironie dovedeste nu numai in cazul personal al Domniei(?) sale ci,din pacate in cazul a milioane de romani ca efectul morbului numit “comunism” se manifesta si azi,ceea ce denota ca infestarea a fost ingrozitoare…Dansul nu are habar,de exemplu,ca in aceste clipe,care pe mine ma dor aproape fizic(nu sunt singurul!),nu se cuvine sa glumesti sau sa faci ironii…,ci sa meditezi profund asupra sensului istoriei Neamului.In aceste clipe in care comemoram 61 de ani de cand Statalitatea Romaneasca a fost injunghiata in mod perfid,se cuvine mai degraba sa ne intgrebam ce putem face ca energiile creatoare ale Natiunii sa se manifeste!Tot se vorbeste de “Romania profunda,Romania tacuta”…ea ar trebui scoasa la suprafata!
  Exceptional eseul Vostru “De 30 Decembrie”,cat si cel al D-lui Halga!Aceste eseuri nu sunt “visuri frumoase”,ci contin un spirit vizionar de o extraordinara profunzime!Ele nu arata decat faptul ca energiile creatoare ale Natiunii nu pot fi canalizate si valorificate decat daca exista acea institutie de valoarea unui sacerdotiu laic, capabila sa incarneze Statalitatea si sa concentreze energiile mai sus pomenite!
  Lipsa unor atari institutii duce la pervertirea instinctelor sanatoase ale oamenilor,iar viata politica(intelegand prin politica “totalitatea actiunilor menite sa promoveze binele public”),s-a transformat intr-o interminabila gargara politicianista,inlocuind Statalitatea Romaneasca cu diverse organizatii cu raspundere limitata,adica iresponsabile!
  Iata unde a dus 30 Decembrie 1947 opera continuata cu acribie si dupa 1989 de asa-zisi “democrati” ,intr-un spirit “curat constitutional!”
  Cu toata consideratia,
  Dr.Nicoara Ovidiu

 3. Adrian Halga says:

  Domnule/Doamna MC,

  Intr-adevar sunt tanar, dar nu ma consider visator. In timp ce foarte multi se complac in situatia actuala, eu nu pot sta nepasator si in niciun caz nu voi lua parte la sinuciderea vesela. Eu lupt pentru restaurarea monarhiei, adica pentru bunastarea poporului. Sunt convins ca mai devreme sau mai tarziu asta va deveni realitate. Poporul roman trebuie sa inteleaga ca monarhia este cea mai eficienta forma de oranduire politica. Avem REGE, nu ne mai trebuie decat schimbarea constitutiei.
  Comunismul si republica sunt doua notiuni abstracte, fara noima, in numele carora au murit milioane de oameni nevinovati! Trebuie sa terminam pentru totdeauna cu specimenele astea de prezidenti!

  Nihil sine DEO, nihil sine REX!

  Adrian Halga

 4. Vasili Toporel says:

  Voi sunteti de la PDLeu?

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50268960
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate