Singurătatea și sărăcia oamenilor în vârstă

  • Singurătatea și lipsa resurselor au fost cele mai grave probleme ale vârstnicilor în anul 2021
  • 20 000 de vârstnici pot primi ajutor prin proiectele Fundației Regale Margareta a României
  • Companiile pot contribui cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot înscrie o donație lunară pe website-ul www.frmr.ro

Populația României numără astăzi peste 3.8 milioane de vârstnici, iar mulți dintre ei sunt afectați de singurătate și de lipsa resurselor pentru un trai decent. Accesul limitat la informația digitală, imobilitatea fizică, bolile cronice sau lipsurile materiale aduc adeseori persoanele vârstnice în stare de izolare socială și în imposibilitatea de a-și rezolva nevoile de bază. Pe fondul crizei pandemice, Fundația Regală Margareta a României a înregistrat cele mai numeroase solicitări de sprijin și își propune să extindă serviciile sociale și aria proiectelor dedicate seniorilor, pentru a ajuta până la 20 000 vârstnici aflați în dificultate. Companiile și persoanele fizice pot contribui în susținerea nevoilor urgente ale vârstnicilor.

1 milion de vârstnici trăiesc singuri, iar 900 000 de pensionari în vârstă au pensia sub 1 000 de lei – aceasta este realitatea statistică a anului 2021, un an marcat de provocări care au afectat profund viața persoanelor vârstnice. Distanțarea socială impusă de condițiile sanitare a însemnat pentru mulți vârstnici lipsa unui ajutor esențial, cum ar fi cel pentru îngrijirea personală, procurarea alimentelor și a medicamentelor, amânarea unor tratamente medicale sau chiar absența unui interlocutor. Mulți dintre vârstnici au experimentat stări de anxietate, depresie sau stres generate de pierderea unor persoane apropiate, teama de infectare sau îngrijorarea privind sănătatea proprie sau a celor dragi.

Pentru că numărul celor care sunt în dificultate și caută ajutor este în continuă creştere, Fundația Regală Margareta a României își propune să ajute până la 20 000 de seniori, prin proiecte sociale proprii și prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundația susține o rețea de servicii sociale activă în diverse comunități, mobilizează zeci de voluntari și vizează extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice și lansarea unor noi servicii în anul 2022. Persoanele vârstnice pot beneficia astfel de ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială și îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar și de susținere emoțională, prin servicii de alinare a singurătății sau consiliere psihologică gratuită.

1 comentariu

  1. Liliana Sora says:

    „Umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul” spunea Mihai Eminescu. Toată admirația și prețuirea pentru Majestatea Sa Margareta care, ”cu o inimă iubitoare şi o minte echilibrată, bogată în gânduri frumoase şi înălţătoare’’, pătrunsă de sentimentul datoriei, își dedică viața și priceperea scopului suprem ale existenţei: ajutarea și protejarea celor nevoiași, indiferent de vârstă, prin fapte nobile demne de urmat . La mulți ani, cu sănătate și frumoase împliniri !

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 44502017
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate