Noul film de lung-metraj despre Regina Maria a României

REGINA MARIA COPERTA dvd English Version 2006 - Version 2

De curând a fost finalizat filmul deocumentar-artistic de lung-metraj Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă, scenariul şi regia aparținând cineastului Sorin Ilieșiu. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Durata filmului este de 52 minute. Filmul e urmat de un epilog de 12 minute cu Regele Mihai evocând personalitatea Regina Maria, bunica Majestăţii Sale.

Trailerul filmului este publicat la adresa http://www.youtube.com/watch?v=R5BdC8OKqiI

Filmul a fost prezentat în afară de concurs la Astra Film Festival de la Sibiu, în ziua de 25 octombrie 2011, unde a avut un mare succes. Varianta scurtă a filmului (intitulată “Câte ceva despre Regina Maria”) a fost distinsă la ediţia din 2006 a festivalului cu Premiul pentru cel mai bun film românesc. Astra Film Festival Sibiu este cel mai important festival de film documentar din Europa Centrală şi de Est.

REGINA MARIA COPERTA dvd English Version 2006

Ziarul Astra Film Festival Sibiu, nr.2, 25 oct. 2011

O regină cu un colosal potenţial cinematografic

Convorbire cu Sorin Ilieşiu, autorul filmului “Regina Maria – ultima romantică, prima femeie modernă”

Înainte de acest documentar aţi mai realizat două scurtmetraje, în 2002 şi 2006, despre Regina Maria. Cum vă explicaţi atracţia pe care o exercită, în ultimul deceniu, această personalitate istorică asupra dumneavoastră?

Regina Maria este o combinaţie de creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu (nu numai artistic, ci şi politic), superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Are un colosal potenţial cinematografic. De când s-a inventat fotografia şi până azi, adică în ultimii 200 de ani, nu cred că există fotografii mai frumoase cu vreo regină. Frumuseţea şi expresivitatea erau sinonime pentru chipul şi spiritulei.

În autoportretul literar secret, intitulat “Adevărata Regina Maria”, citim: “Da, Regina Maria. Regina României! Toate capetele se ridică atunci când numele ei este rostit, atâtea mituri, legende, povestiri se învârt în jurul numelui ei, iar mulţi se întreabă câte dintre ele sunt adevărate. Ei bine, eu o cunosc mai bine decât oricine şi pot să ofer un portret real al ei, un portret în care nici legenda, nici imaginaţia nu joacă vreun rol… Iată una dintre primele întrebări pe care şi le pun atât bărbaţii cât şi femeile: este ea atât de frumoasă precum se spune? Ei bine, eu presupun că nu e, deoarece dacă se spune despre ea că e una dintre cele mai frumoase femei din Europa, atunci sigur e vorba de o exagerare. Se spune că e una dintre cele mai frumoase regine!… Nu prea e un compliment, nefiind foarte multe regine, iar unele nu prea sunt frumoase… Dar ce e frumuseţea, în ce constă ea de fapt? În linie, trăsătură, expresie, culoare? În toate acestea, fără îndoială, dar adesea o femeie perfectă precum o statuie nu are nici şarm, nici succes. Nu e nimic clasic în cazul Reginei Maria. Frumuseţea ei e imperfectă. Mai mult, ea nu mai e tânără, iar timpul nu are răbdare nici măcar cu reginele. Îmbătrânesc şi e păcat. Mai am încă atâtea de făcut; e păcat pentru că fiecare an trebuie să-mi ia ceva din frumuseţea mea. Poporul meu totdeauna a fost mândru de ea. A fi frumoasă era privit întrucâtva ca una din îndatoririle mele regale. De când aveam cinci ani eram o adevărată fiică a Evei în iubirea mea pentru haine frumoase; de altfel, frumuseţea, sub orice formă, trezea în mine o dragoste înflăcărată, chiar păgână. (…) Ah! Eva! Unde s-a ajuns pornind de la frunza de viţă!”

Cum s-a născut ideea interpretării textelor reginei de către Maia Morgenstern?

Iniţial, concepusem filmul pe ideea că o voce din off interpretează textele selectate de mine din zecile de mii de pagini scrise de Regina Maria. Aveam nevoie de o voce care să sugereze o personalitate precum cea descrisă mai sus. Instantaneu, s-a impus o singură posibilitate, de fapt o certitudine: Maia Morgenstern. Sunt bun prieten cu ea de peste 25 de ani. Am sunat-o să-i propun să fie Regina Maria. Mi-a spus că da, după ce a interpretat-o pe Fecioara Maria (în 2004, în filmul “Patimile lui Cristos” de Mel Gibson), e în firea lucrurilor să o interpreteze şi pe Regina Maria. Imediat după ce am terminat conversaţia telefonică cu Maia, mi-am dat seama că filmul are nevoie nu doar de vocea Maiei Morgenstern, ci mai ales de chipul ei, chipul Fecioarei Maria, chipul Reginei Maria. După ce în 2006 Maia a văzut filmul – realizat atunci în versiune scurtă, mi-a spus că e unul dintre cele mai bune roluri ale ei. Acum, versiunea lungă a filmului redă şi mai multe ipostaze ale personalităţii reginei. Câteva, fiind nebănuite. Ca de exemplu ipostaza anticomunistă a reginei. Este atât de complexă personalitatea ei încât ar încăpea doar într-un film serial.

(…)

Vă consideraţi un nostalgic?

Da, am nostalgia a ceea ce înseamnă creativitate, vrajă, feminitate, forţă, geniu, superbitate, delicateţe, credinţă, sfinţenie, optimism, religiozitate, fair-play, romantism şi modernism, maternitate, naturaleţe, umanitate, nonconformism, seducţie, tenacitate, raţionalism şi visare. Nu am întâlnit o asemenea combinaţie la “reginele” republicane, comuniste şi postcomuniste, cu care am fost şi sunt contemporan: nici la Elena Ceasuşescu, nici la Nina Iliescu, nici la Nadia Constantinescu şi nici la Maria Băsescu – tiza reginei. Probabil că voi rămâne un nostalgic.

Interviu realizat de Mihai Fulger

Regina Maria - ultima romantica, prima femeie moderna 2011

9 comentarii

  1. Andrei says:

    Este posibil ca acest film sa fie pus pe youtube ? astfel incat sa fie urmarit de toata lumea. M-ar mai interesa sa vizionez si filmul Maria, regina noastra, realizat de Marian Baciu. Doresc sa stiu daca se poate face ceva in sensul asta, poate reusiti sa le puneti pe youtube, dar in varianta completa, nu numai trailere sau franturi din film.

  2. stiopei ileana says:

    cum putem viziona acest film?
    as vrea tare mult sa-l vad mai ales ca am si citit cele trei volume dupa care este facut filmul, si nu numai atat.

  3. Excelent… de impartasit in retelele de socializare. Merita stiut de unde poate fi achizitionat, este cu siguranta un film de colectie. Toate cele bune, Maiestate!

  4. BUCUR GABRIELA says:

    ALTETA , ma alatur celor din fata mea,intrebandu’va cum pot viziona intreg filmul. VA MULTUMIM pt. grija pe care o aveti infor mandu’ne despre astfel de evenimente, care sunt o buna sursa de cunoastere a istoriei noastre,pt.cei nascuti dupa 1947.Cu scuze pt.faptul ca ma repet inca o data MULTUMIM .Cu adanca stima si profund respect pt.FAMILIA REGALA A ROMANIEI.bucur

  5. Valeria Heres says:

    Mi-ar placea nespus sa vad acest film in totalitate!

  6. Adriana Mihaela Macsut si Stefan Grosu says:

    Regina Maria este o legenda. In pustiul moral in care ne zbatem avem insa nevoie de model adevarat de viata iar Regina Maria este un model in acest sens. Noi am avut sansa de a avea in familie persoane care au cunoscut-o. In copilarie ascultam povesti despre Regina Maria si … invatam sa facem reverente. Aceste povesti ne provocau insa si tristete pentru ca traiam intr-o lume comunista cumplita in care regalitatea era denigrata. Adriana Macsut si Stefan Grosu

  7. Vasile Gogea says:

    Alteţă,
    cu mare bucurie am preluat şi pe blogul meu această ştire. Este o mică, dar cu atît mai preţioasă, compensaţie acum, în ajunul comemorării uneia dintre cele mai nefaste zile din istoria României.
    ( http://vasilegogea.wordpress.com/2011/12/29/un-nou-film-documentar-de-lung-metraj-despre-regina-maria-a-romaniei/ )
    Trăiască Regele
    În pace şi onor!

  8. […] post preluat – la semnalarea dlui Sorin Iliesiu – de pe blogul Pricipelui Radu de Romania. ++++++++++++++++++++++ De curând a fost finalizat filmul deocumentar-artistic de lung-metraj […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50012081
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate