Lansare de carte regală la Ateneul Român

Daniel Popescu, Agerpres

Peleșul este templul statalității noastre, cea mai vie expresie a acestor 150 de ani din viața noastră ca națiune, dar povestea lui e mai importantă decât Castelul, a afirmat, marți, Principele Radu al României la lansarea cărții-album Povestea Castelului Peleș, în foaierul Ateneului Român.

Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu

“Peleșul este templul statalității noastre, cea mai vie expresie a acestor 150 de ani din viața noastră ca națiune, (…) dar povestea Castelului este mai importantă decât Castelul, tot așa cum cartea noastră este mai importantă pentru cei care nu s-au născut încă, decât pentru cei care sunt în sală astăzi”, a spus principele.

În opinia acestuia “nu există nimic în spațiul românesc care să simbolizeze mai puternic destinul nostru ca stat suveran, independent și ca națiune modernă, europeană decât această clădire la care au contribuit cel puțin 14 naționalități”.

El a mărturisit că atmosfera de la Peleș este una “frumos apăsătoare”.

“Atunci când noi mergem la Peleș pentru diverse angajamente publice, trebuie să știți că nu simțim aceeași ocrotire, aceeași relaxare, același calm pe care îl simțim când mergem la Săvârșin. Peleșul este o clădire care obligă, care-ți aduce în fiecare secundă aminte că ai o datorie și am înțeles de ce este atât de frumos apăsătoare această frumoasă, minunată durare de piatră și de lemn. Pentru că pereții ei, am descoperit, nu sunt acoperiți cu lambriuri, așa cum se vede. Camerele sunt grele de toate durerile care s-au impregnat în acele ziduri. Toate bucuriile, tristețile, dezamăgirile, trădările, deciziile greu de luat, bucuriile obișnuite, simple, de familie — cum ar fi faptul că se îmbrăcau în costume copiii și jucau o piesă de teatru în sala de spectacole — toate acestea sunt în fibra pereților camerelor de acolo și scriu împreună nu cultura României, ci statalitatea ei”, a spus principele Radu.

Istoricul Georgeta Filitti a caracterizat volumul, apărut la Curtea Veche Publishing, drept “o carte excepțională”, accentuând că, din 1873 și până astăzi, Castelul Peleș a rămas o emblemă.

“Avem prilejul să vorbim despre România Modernă care a însemnat și înseamnă România Regală, (…) care și-a avut și câteva simboluri. Între ele, Castelul Peleș a rămas, din 1873 și până astăzi, o emblemă a statalității noastre regale pe care l-am folosit, ne-am mândrit cu el și despre care s-a scris foarte mult”, a spus Filliti.

În opinia istoricului, lucrarea reprezintă “o prezentare de suflet”.

“Dincolo de prezentare științifică, dincolo de prezentare artistică, cum spunea și Alteța Sa, este vorba de un element în plus, este vorba de o prezentare de suflet, pe care nu putea s-o facă decât un membru al Familiei Regale. Cu alte cuvinte, această prezentare caldă, această prezentare care coboară de la Familia Regală către noi, către poporul român, își are o virtute unică, și anume stabilește o dată în plus această legătură sufletească între Coroana României și poporul român”, a mai spus Georgeta Filitti.

Ea a sugerat editurii să grăbească ediția în limba engleză a lucrării, “o carte de vizită absolut excepțională, deopotrivă pentru români și pentru străini”.

Arhitectul Augustin Ioan a afirmat că lucrarea, pe care a citit-o “ca pe un roman polițist”, “este încheiată la toți nasturii academici”, remarcând că “textul cu totul desăvârșit” are 300 de note de subsol, “cel puțin la fel de interesante ca și textul propriu-zis”.

Despre cartea lansată au mai vorbit directorul general al Filarmonicii “George Enescu”, Andrei Dimitriu, amfitrionul evenimentului, care a afirmat că sprijină activitățile pe care Casa Regală le întreprinde în sprijinul creșterii prestigiului României, și Iren Arsene, directorul Curtea Veche Publishing.

Evenimentul a avut loc în prezența Principesei Moștenitoare Margareta a României și a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, prezentarea cărții fiind urmată de o sesiune de autografe.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu

Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu

Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu Lansarea albumului Povestea Castelului Peles la Ateneul Roman, 13 iunie 2017, Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu ©Daniel Angelescu

Fotografii de Daniel Angelescu

19 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu

  Albumul este de mare interes pentru noi, cei ce iubim cartea in general si cartea regala in special. Prezenta Altetelor Lor Regale Principes-EI Mostenitoare Margareta si Principel-UI Radu va da evenimentului editorial un mare plus de prestigiu si valoare. Voi fi cu siguranta acolo, alaturi de un substantial grup de prieteni ce imi impartasesc dragostea de carte regala.

 2. Imi pare nespus de rau,ca nu pot fi!!Eu tocmai ,urmatoarea zi voi fi in Bucuresti!!Oricum am sa cumpar cartea!!TOATE CELE BUNE,Altetele Voastre Regale!!Mult succes!!!

 3. Norica și Sorin Vasilian

  Mulțumim pentru invitație ! Vom veni cu plăcere și dragoste de Rege .

 4. Cacovean Adrian

  Castelul Peles poate fi brandul de tara, impreuna cu Stema Regala si Drapelul Regal!
  Traiasca Regele!

 5. Liliana şi Călin Buzea

  Suntem onoraţi să participăm la acest eveniment deosebit.

 6. Pantea Alexandru-Sorin

  In mod sigur voi participa la eveniment!

 7. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Felicitări ! Mulțumiri pentru invitație.Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 8. MARIN GABRIELA GELSOMINA

  BUNA ZIUA SUNT DIN MEDIAS JUDETUL SIBIU NU POT SA VIN IN BUCURESTI DAR AS DORI SA COMAND ACEST SUPERB ALBUM CU PLATA RAMBURS

 9. Răspuns pentru Gabriela Gelsomina Marin

  Stimată doamnă,

  Aveți mai jos detalii despre posibilitatea de a cumpăra albumul direct de la editură:

  http://www.curteaveche.ro/cum-cumpar

  Secretariatul Regal

 10. Sanda Florentina Popa

  Sunt incântata sa stiu despre aceasta inedita aparitie, FELICITARI din inima. Se vor putea obtine si autografe ? Daca da, acestea vor putea fi acordate printr-o interactiune intelectuala directa, fireasca, prin intermediul unui reprezentant al editurii sau prin ce alta forma de protocol?

 11. Răspuns doamnei Sanda Florentina Popa

  Doamnă Popa, se vor putea obține autografe direct de la Altețele Lor Regală, după recitalul Corului Regal și luările de cuvânt.

  Weekend plăcut!

  Secretariatul Regal

 12. Sanda Florentina Popa

  🙂 Va multumesc din inima. Ma preocupa sa cunosc amanunte in legatura cu eticheta deoarece aceasta s-a dovedit de multe ori destul de impovaratoare prin caracteristica ei neasteptata si intrucatva dificila, atat de dificila incat comunicarea a devenit practic imposibila…In general, cand sunt enorm de multe activitati in viata fiecaruia, tind sa apreciez ca sunt de preferat lucrurile facute direct, rapid si simplu .
  LA MULTI ANI FERICITI ALETETEI SALE REGALE PRINCIPELE RADU AL ROMANIEI cu ocazia zilei de nastere (7 iunie )!

 13. Comentarii pe Facebook

  Luminița Horobet Minunat!Tot respectul!
  #
  Corcota Marius İnteresant
  #
  Corcota Marius Multumesc ptr invitatie
  #
  Rodica Dania Groza Va admir,va ador!!! Dumnezeu sa va dea multa,multa sanatate!
  #
  Cacovean Adrian Castelul Peles poate fi brandul de tara, impreuna cu Stema Regala si Drapelul Regal!
  Traiasca Regele!
  #
  Georgiana Stan Super!!! Sper sa ajung!!! Ar fi o mare bucurie pt mine!!!

 14. Ioana Rusu

  De abia astept sa sa Va vad in Targu Mures! Traiasca Familia Regala !

 15. Liliana Sora

  “Sunt două lucruri esenţiale care te vor face înţelept – cărţile pe care le citeşti şi oamenii pe care-i întâlneşti.”
  Admiraţie şi preţuire, consideraţie şi respect pentru întreaga Familie Regală care întotdeauna , într-o ambianţă distinsă şi rafinată , iniţiază, se implică în proiecte şi participă la evenimente de suflet şi pentru suflet, pentru iubitorii de istorie şi adevăr, de artă şi cultură , de civilizaţie… şi de frumos ! Trăiască Regele !

 16. Viorica V. Mwais

  “Peleșul este templul statalității noastre, cea mai vie expresie a acestor 150 de ani din viața noastră ca națiune, dar povestea lui e mai importantă decât Castelul … .”
  Principele Radu al României

 17. Ionescu Marius Theodor

  Am avut onoarea ca intr-o caniculara zi de vara sa partip la o lansare de exceptie despre minunatul castel Peles la care pana de exceptie a ALTETEI SALE REGALE PRINCIPELE RADU AL ROMANIEI si comentarile complecte si pertinente ale domniei sale si-au adus contributia din plin.Locatia a fost f inspirat aleasa alta ctitorie monumentala a marelui nostru rege CAROL I .Pentru mine acesta lansare a fost ca un basalm dupa ce o perioada de timp nu am mai putut participa la lansarile casei regale va multumesc
  al coroanei supus credincios
  Marius Theodor Ionescu

 18. Diana Lucia Zotescu

  Ca si domnul Adrian Cacovean, consider ca imaginea Castelului Peles si Stema Regala pot fi un excelent brand de tara.

 19. Va multumesc din inima, cu drag, Majestate…..
  Casteluriile Peles, Pelisor si Foisor sänt un ansamblu regal in tara adoptatä Romänia, rädäciniile sänt in Germania la castelul din Sigmaringen si castelul Hohenzollern al casei regale germane de Hohenzollern-Sigmaringen. Linia sväbeascä a fost de importantä foarte mare, dar linia prusacä a avut o importantä istoricä mare a Germaniei. Casteluriile acestea au asemänäri foarte multe si importante.
  LA MULTI ANI FERICITI ALETETEI SALE REGALE PRINCIPELE RADU AL ROMANIEI cu ocazia zilei de nastere (7 iunie )! si MULTUMESC, pentru cartea aceasta minunatä. Tare as fi vrut o carte cu autograma principelui Radu de Romänia… Nu stiu dacä ar fi posibil, dar imi doresc acest vis….
  Multe felicitäri de bine si sänätate, cu drag,
  Dietmar Melzer
  -Deutschland/Germania-

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 20643109
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook