Adrian Buga, Bucuresti

27 februarie 2007
Alteţă,

Numele meu este Adrian Buga si pe data de 30 noiembrie 2006 am avut onoarea de a Va intalni la palatul Elisabeta pentru a discuta despre proiectele mele : “Desene de pe Linia Frontului” si “Raoul Lebel. Revenit in ţară, dupa o perioadă de cautări, cu bucurie si daruire, am placerea sa Vă destăinui ca am mai descoperit următoarele obiecte : două tablouri reprezentându-i pe Regele Carol I si Regina Elisabeta, ulei pe panză, dimensiuni 2 x 1 m; o scrisoare a Reginei Elisabeta datată 1870; o icoană (diptic) argint si lemn incizat datat 1711 apartinând se pare tot Reginei Elisabeta; cateva fotografii cu regina Maria din Primul Razboi Mondial; decoraţiile Crucea Regina Maria si Ordinul Coroana de Fier 1815.

O data cu obiectele cumpărate am primit si visele, povestirile si idealurile oamenilor care au salvat aceste obiecte, gandindu-se ca sunt tanar si o se le transmit mai departe. Am cunoscut si oameni ca: Paul Tomiţa, profesor de golf si Constantin Ciocoiu, instructor de schi, amandoi cunoscându-L foarte bine pe Regele Mihai si povestind lucruri extraordinare pentru mine. Am continuat cercetarile si pentru viitorul album de artă al pictorului Raoul Lebel Egon in care am mai adaugat 20 tablouri, descoperite recent, si un articol captivant despre pictor si familia sa scris de criticul de artă Barbu Brezianu. Dupa cautari prin Franta, adaugând peripeţiile de rigoare, am descoperit ca pictorul Raoul Lebel s-a mutat din Rossillon-Vaucluse tocmai in Ile de Reunion unde, recasatorit la varsta de 86 de ani, a trait si a pictat pana la 99 de ani. Invitat de rudele pictorului, in Reunion, voi pleca cu speranta ca pot aduce date si fotografii inedite pe care doresc sa le public in viitorul album. Având in vedere viata tumultoasa a artistului si intamplarile prin care pictorul a trecut, am reusit sa gasesc si un sponsor interesat de catalogul Lebel. In al doilea proiect “Desene de pe Linia Frontului” având in vedere caracterul sau militar-artistic, doresc sa implic, cu ajutorul Alteţei voastre, Editura Militară si un istoric militar interesat sa scrie articolul despre pictorii militari. Consider ca, fara implicarea instituţiilor militare si a istoricilor avizaţi, acest proiect nu poate sa releve importanta pictorilor din cel de-Al Doilea Razboi Mondial. Pe langă valoarea artistică a lucrărilor, acest proiect trebuie să evidenţieze si semnificaţia istorică a acelor vremuri de razboi.

In Muzeul Cristian, din Ungaria, este expus un bust al lui Napoleon Bonaparte, reprezentându-l ca prim-consul al Republicii, lucrare din porţelan ( biscuit de Sèvres), h 28 cm, realizat la inceputul Sec.al XIX-lea . Prin amabilitatea custodelui secţiei am mai văzut un dosar al unui alt bust, reprezentându-l ca Imparat al francezilor pe Napoleon I, expus in Muzeul de Artă din San Francisco, marcat Sèvres, tehnica; biscuit de Sèvres, realizat la sf. sec.al XIX-lea. Aceste busturi au fost comandate in numar foarte mic, fabricii Sèvres, de guvernul francez si au servit ca obiecte de protocol, fiind oferite in vizitele externe de oficialii francezi din 1810 pana in prezent.

Cred ca, bustul ce se află pe biroul Alteţei voastre, a fost primit in perioada A.S.R. Carol I sau, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Incerc sa daruiesc munca mea oamenilor care asază recuperarea istoriei, mereu evocată si asumată cu demnitate, alaturi de efortul reconstrucţiei moderne a României. Regele Carol I spunea in cuvântarile Sale: “Popoarele care ingrijesc monumentele lor se ridica pe ele insele, caci pretutindenea monumentele sunt povestea vie a istoriei, oglinda trecutului, semnele adevarate pentru generaţiile viitoare”.

Va rog sa primiţi, Alteţă, expresia inaltei mele consideraţii.

Adrian Buga

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50499666
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate