Discursul Custodelui Coroanei în Holul de Onoare

Cuvântul Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei Române

Holul de Onoare, Castelul Peleș, 24 octombrie 2021

Doamnelor și domnilor,

Cu plăcere și speranță, îi urez bun venit doctorului Colum de Sales Murphy, președinte și fondator al Școlii de Diplomație și Relații Internaționale din Geneva, și domnului Rakesh Krishnan, pentru prezența lor în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

Știu că este la modă să spui că, în această epocă a comunicării instantanee, când miniștrii și șefii de guverne vorbesc între ei prin telefon – sau prin Zoom – aproape zilnic și organizează reuniuni la nivel înalt, diplomație regală – și, de fapt, orice fel de diplomație – s-ar putea să nu mai fie necesară. Dar aceasta este cu siguranță un mit. Căci, deși funcțiile și îndatoririle diplomației s-au schimbat în mod clar și vor continua să evolueze, nu există un substitut pentru cunoștințele necesare în relațiile cu o țară și pentru legăturile și relațiile personale care trebuie stabilite între națiuni, pe care diplomația regală le creează și cultivă permanent.

Tatăl meu, Regele Mihai, la fel ca toți predecesorii mei, a prezidat multe evenimente publice în această sală, iar noi continuăm această tradiție astăzi, dar în circumstanțe foarte diferite. Căci condițiile României de pe vremea tatălui meu erau sumbre; atunci ne confruntam fie cu dominația nazismului și fascismului, fie cu dominația Uniunii Sovietice a lui Stalin. România anului 2021 se află într-o poziție incomparabil mai bună. Suntem membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice, o rețea de organizații care susțin stabilitatea noastră astăzi și ne asigură securitatea și prosperitatea în viitor.

Românii înțeleg și prețuiesc contribuțiile enorme pe care ambele organizații le aduc țării noastre. Știm cu toții că apartenența la aceste două organizații ne oferă avantaje mari, dar înseamnă și obligații mari, pe care le respectăm. În NATO, România este deja un exportator, nu doar un consumator de securitate. Și în Uniunea Europeană, conducerea noastră politică va face tot posibilul pentru a susține unitatea țelurilor noastre; oricare ar fi dezacordurile pe care le avem, știu că țara noastră nu va amenința niciodată unitatea Uniunii Europene.

Pe lângă îndatoririle noastre obișnuite în comunitățile românești și angajamentele noastre caritabile, Familia mea și cu mine contribuim continuu, alături de instituțiile Statului, la promovarea imaginii și intereselor României la nivel global. Sunt conștientă că aceasta nu este o sarcină ușoară, că ani de bună reputație pot fi șterși într-o clipă de un incident urât și că niciun efort de propagandă nu poate face ca lucrurile rele să arate bine.

Știu, de asemenea, că percepțiile greșite, stereotipurile construite de-a lungul mai multor decenii nu sunt ușor de demontat. Cu toate acestea, cred că ceea ce a realizat România de la căderea comunismului, ceea ce a realizat ea în 155 de ani de statalitate modernă și în întregul secol de când Marea Unire trebuie explicat și prezentat mai bine lumii. Nu numai pentru că trebuie să fim mândri, în mod justificat, de ceea ce s-a realizat, ci mai ales pentru că o imagine mai fidelă, mai limpede și mai modernă a țării noastre este, de asemenea, de un beneficiu direct pentru proprii cetățeni, dintre care mulți lucrează și trăiesc în afara granițelor noastre.

În timpul călătoriilor noastre, al discursurilor și al multor alte activități, dorim să subliniem rădăcinile profund europene ale țării și societății noastre și contribuția noastră durabilă la continentul european. Este o contribuție multidisciplinară, multi-religioasă și multi-etnică, care îmbogățește continentul și care este îmbogățită de acesta, o contribuție care nu este încremenită în trecut, ci se bucură, în multe privințe, de o renaștere astăzi, deoarece milioane de cetățenii noștri își stabilesc reședința în alte țări, mulți – sper – doar pentru o perioadă scurtă de timp.

Nu cred că efortul Familiei noastre este o întreprindere pur naționalistă. Sper că ceea ce intenționăm să facem va evidenția și cât de interconectată este așa-numita Europă de Vest cu așa-numitul Est. Suntem împreună acum pentru că am fost mereu împreună; doar răsucirile crude ale istoriei ne-au separat temporar. Pe urmă, efortul nostru nu trebuie să fie exclusiv european. La fel cum conducerea politică se străduiește să facă în mod constant, trebuie să subliniem și rolul esențial al celor două mari națiuni nord-americane în Alianța noastră transatlantică, precum și motivul pentru care ar trebui să rămânem uniți.

Dr. Murphy, deoarece Familia Regală va continua să își asume sarcini în interesul națiunii noastre, în anii care urmează, sperăm să ne putem baza pe sfatul înțelept și pe sprijinul dumneavoastră și să dezvoltăm noi proiecte cu Școala de Diplomație și Relații Internaționale de la Geneva.

Mâine sărbătorim o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai. De-a lungul vieții mele, farul luminos a tot ceea ce am făcut a fost tatăl meu; ori de câte ori mă întrebam ce direcție să iau, nu trebuia decât să mă uit la acel far călăuzitor și să obțin răspunsul corect. Vă mulțumesc pentru prestigiosul doctorat onorific acordat de universitatea dumneavoastră și îmi reînnoiesc angajamentul față de români că farul călăuzitor al Regelui Mihai, acea lumină a unei Românii principiale și drepte, nu se va întuneca niciodată.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50005174
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate