10 Mai, ziua Independenței de Stat, în cuvintele celor care au făurit-o

carol-i-si-elisabeta

 Selecţie de av. dr. Ioan-Luca Vlad

 10 Mai 2017 ne aduce cu sine aniversarea a 140 de ani de la Independenţa ţării noastre. Însemnătatea majoră a Independenţei statului nostru nu este o noutate. Din contră, este impresionant cât de clară era dorinţa de Independenţă a românilor la 1877, şi de asemenea cât de premonitiv şi încrezător era Domnul lor, chiar înainte de câştigarea Războiului pentru Independenţă. De aceea, pentru acest 10 Mai, vă propun o trecere în revistă asupra semnificaţiei zilei de 10 Mai 1877 în cuvintele lui Carol I, rostite toate chiar în ziua de 10 Mai 1877:

 1. Carol I, cuvântul către Senat, la primirea proclamării Independenţei din aceeaşi zi:

Când parcurgem paginile istoriei noastre, noi vedem în mod constant, că Românii datoresc conservarea lor mai ales unei virtuţi caracteristice a lor, aceea de a fi strâns uniţi în ora pericolului, aceea de a nu avea decât un cuget, decât o inimă, decât o voinţă, când se atinge de binele comun, de interesele Patriei.

         Unanimitatea cu care Senatul a proclamat ruperea unor legături care de mult îşi făcuseră timpul, care nu făceau decât a împiedica România în calea sa de pace şi de civilizaţiune, făcând-o solidară cu greşeli străine şi atrăgând asupra pământului nostru rele şi calamităţi neprovocate de noi; această unanimitate este o puternică dovadă, că viu este între Domniile-Voastre spiritul bătrânilor noştri, spiritul acelor mari strămoşi, care în timpurile cele mai grele n-au disperat niciodată de soarta României.

         Urmează a trăi între noi acest spirit matur şi mântuitor, urmează a se întemeia din mult în mai mult concordia între toţi fiii aceleiaşi ţări: şi am ferma convicţiune că, cu toate greutăţile ce încă ne aşteaptă, vom ajunge la limanul dorit de toţi.

         Şi dar, în prevederea acestei zile mult aşteptate, acestor zile frumoase, să zicem cu toţii:

         Să trăiască România!

         Să trăiască Senatul României!

 1. Carol I, cuvântul către Adunarea Deputaţilor:

Îmi readuc aminte cuvintele ce, sunt acum unsprezece ani, le-am rostit atunci, când pentru prima oară am pus piciorul în Palatul Naţiunii. Aceste cuvinte sunt scumpe inimii Mele; ele au fost povaţa Domniei Mele în tot şirul de ani ce am parcurs împreună.

         Şi astăzi, ca şi la 10 Mai 1866, nu Mă căiesc nici că Mi-am lăsat familia, nici că M-am depărtat de ţara naşterii Mele. Nu! Nu mă căiesc că Mi-am făcut din România ţara Mea, că Mi-am făcut din naţiunea română însăşi familia Mea.

         Dimpotrivă, astăzi, când cunosc mai bine frumuseţile acestei ţări şi destinele la care ea are drept de a aspira; astăzi, când am putut aprecia mai de aproape marile calităţi ce disting poporul român; – cu bucurie Îmi readuc aminte de ziua alegerii Mele de Domn, de ziua în care am venit în mijlocul Românilor, de ziua când m-aţi pus pe un Tron, ilustrat de atâţia mari şi glorioşi Domni, apărători ai Independenţei naţionale şi ai creştinătăţii în faţa semilunii.

         O singură umbră acoperea anii acum trecuţi, o singură umilire exista pentru România şi pentru Domnul ei; voiesc a vorbi de acele legăminte rău definite şi fără de temeiu, care se numeau în Constantinopole “Suzeranitate” şi pentru Bucureşti “Vasalitate”.

         Pentru înlăturarea acestor legăminte, nepotrivite nici cu poziţiunea, nici cu interesele, nici cu drepturile, nici chiar cu drepturile noastre ab antiquo, pentru înlocuirea lor cu legămintele secolului al nouăsprezecelea, acelea pe care State şi Popoare libere le încheie cu State şi Popoare libere, au lucrat două generaţiuni de Români, şi mai cu deosebire de la 1857 încoace.

         Şi sunt în drept de a susţine că alegerea Mea, că chemarea Mea la gurile Dunării dela sorgintele marelui fluviu, că însăşi misiunea Domniei Mele n-a însemnat decât emanciparea României de aceste legăminte.

         În mijlocul evenimentelor nedorite, neprovocate de noi, Înalta Poartă a rupt singură aceste legăminte. Nu noi le vom restatornici! Au nu Domniile-Voastre, au nu Corpurile Statului, au nu naţiunea întreagă au proclamat, au declarat, că prin ruperea acestor legăminte, România reintră în vechea sa independenţă, ca naţiune liberă, ca Stat de sine stătător, ca membru util, paşnic, civilizator, în marea familie a Statelor Europene?

         Aparţine acum energiei şi devotamentului tuturor fiilor acestei ţări, aparţine prudenţei politice a Corpurilor Statului, aparţine acum şi Mie, iertaţi-Mi această afirmaţiune, aparţine râvnei, activităţii şi neobositelor Mele stăruinţe, de a mijloci, de a ajunge, ca noua stare politică a României să primească o consacraţiune europeană.

         Când ne uităm la bunăvoinţa, la înalta solicitudine cu care Marile Puteri, cu care Auguştii Monarhi au înconjurat toate sforţările Noastre de renaştere, toate actele Noastre naţionale, fie-ne permis a spera, ba să avem ferma credinţă, că puternicul lor concurs nu va lipsi României nici în aceste momente supreme, când ea nu reclamă decât ceeace-i revine ca popor demn de a fi liber, ca ţară care n-a demeritat dela aşteptările Europei, ca Stat care are forţa şi inteligenţa de a îndeplini misiunea ce-i este trasă prin poziţiunea sa geografică.

         Aceasta să o sperăm, să o credem, să o voim, şi Independenţa României, departe de a fi o jignire pentru pacea Europei, pentru liniştea Statelor vecine, am ferma convicţiune că ea va fi nu numai o satisfacţiune dată trebuinţelor noastre naţionale, dar va îndestula totdeauna un mare interes european.

         Încă odată vă mulţumesc de binele cuvinte ce-Mi adresaţi în această zi memorabilă; şi Doamna asociindu-Se la aceste mulţumiri, împreună vă urăm:

         – Să trăiască Deputaţii României! Şi mai presus de toţi – Să trăiască România!

 1. Carol I, cuvântul către Cler:

În zilele mari ale României, clerul a fost pururea alături cu naţiunea, sau mai bine zicând, a fost însăşi naţiunea.

         Nu putea să fie altfel nici astăzi, când naţiunea română proclamă hotărârea sa de a trăi cu propria sa viaţă, de a fi stăpână destinelor sale, de a fi de sine stătătoare.

         La voturile Corpurilor Legiuitoare, Biserica aduce binecuvântările sale. Cum să nu credem în succesul cauzei noastre, cum să ne îndoim că glasul poporului nu va fi şi glasul Lui Dumnezeu?

         În numele naţiunii primesc binecuvântările Clerului şi cu toţii strigăm:

         – Să trăiască România! – Să trăiască Biserica ei!

 1. Carol I, Ordinul de Zi către Armată:

În momentele grave prin care trece ţara noastră, România întreagă are ochii ţintiţi asupra voastră; ea pune în voi toate speranţele sale.

         În ora luptei aveţi înaintea voastră faptele bătrânilor oşteni români; aduceţi-vă aminte că sunteţi urmaşii eroilor de la Rahova şi de la Călugăreni.

         Drapelul sub care luptaţi este în mijlocul vostru însăşi imaginea Patriei. Urmaţi-l dar vitejeşte şi când odată laurii Păcii vor reînverzi pe munţii şi câmpiile României, Patria cu recunoştinţă va înscrie numele bravilor ei apărători pe frontispiciul edificiului Independenţei române.

         Domnul vostru vă urmăreşte cu mândrie. El în curând va fi în mijlocul vostru, în fruntea voastră. Cauza ce vă este încredinţată este o sfântă cauză. Cu noi va fi Dumnezeu, cu noi va fi victoria!

 1. Carol I, cuvânt adresat Consiliului de Miniştri:

Vă mulţumesc pentru îndemânarea cu care aţi urmat impulsului simţământului naţional în îndeplinirea dorinţei celei mai scumpe a ţării întregi. Sper că, cu concursul şi cu sprijinul naţiunii, acest mare fapt va rămâne neşters în istoria noastră. Europa şi Marile Puteri, care au arătat întotdeauna bunăvoinţă şi solicitudine acestei ţări, vor recunoaşte, sunt sigur, în îndeplinirea dorinţelor noastre manifestate încă de la Divanul ad-hoc din 1857, un pas mai mult făcut spre a asigura în mod statornic liniştea şi pacea pe ţărmurile Dunării.

 Cuvântări selecţionate din Dimitrie A. Sturdza, Cuvântările M. S. Regelui Carol I către Academia Română (1867-1913), ediţia a 2a, Institutul de Arte Grafice Carol Gobl, Bucureşti, 1913.

12 comentarii

 1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  INALTATOARE, PLINE DE SIMTIRE SI EMOTIONANTE CUVINTE CARE ARATA ADEVARATA DRAGOSTE DE TARA SI RESPONSABILITATEA SUVERANULUI !
  CUVANTARILE SUNT ATAT DE DIFERITE DE “LIMBAJUL DE LEMN” DE AZI, CONTINUAT SI DUPA DECEMBRIE “89 !
  REGII ROMANIEI AU UNIT, NU DEZBINAT ! SUVERANII ROMANIEI CU BISERICA ALATURI AU FOST FACTORUL COAGULANT IN CELE MAI GRELE MOMENTE ALE ISTORIEI !
  SA TRAIASCA IN VECI ROMANIA, INTREAGA SI INDEPENDENTA !
  SA TRAIASCA IN VECI SARBATOAREA SFANTA DE 10 MAI CARE A FOST INCEPUTUL MARILOR UNIRI !
  TRAIASCA REGELE !

 2. Cristina-Adriana Popescu says:

  O zi mare. Familia Regala are meritul de a fi intemeiat statul roman modern. Doamne ajuta!

 3. Viorica M.V. says:

  Aprecieri!

 4. Mihaela Vintiloiu, București says:

  Nihil sine Deo, Nihil sine Rex !

 5. Comentarii pe Facebook says:

  Popovici Mihai Virgil Adevarata zi nationala a României
  #
  Angelica Stoican-Oficial Respect si Admiratie!
  #
  Ion Sicaru A fost momentul când, cu adevărat, am arătat Europei si chiar nouă însine, cine suntem! Să ne trăiți!
  #
  Adrian Leonard Toma Respect! Pur și simplu!
  #
  Marinel Mioara “TRAIASCA REGELE”
  #
  Marinel Mioara TRAIASCA ROMANIA, TRAIASCA REGELE.!!!
  #
  Eliana Covaliu Mult respect si admiratie Familiei Regale care intr-o epoca trecuta au dat demnitate acestei tari,si au aratat Europei ce tara sintem.
  #
  Eugenia Miclescu Numai Monarhia, salveaza Romania! Vive le roi!
  #
  Mărioara Moroşanu Mult respect față de înaintașii noștri
  #
  Adriana Landa Casa regala ce spune de nenorocirea asta care ne stapaneste?
  #
  Liliana Alupoaei As zice ca nenorocirea asta si-au facut-o romanii cu mana(votul) lor.
  #
  Lili Mocanu Mult respec….uitativa la diligenta….d.ai danatate Doamne regelui nostru….Regele Mihai
  #
  Iuliana Herscovici Pe 10 mai se defila si canta; Traiasca regele in cinste si onor……..Respect pentru familia regala.
  #
  Anisoara Tomsa Multi ani Romanilor si ROMANIEI in independența traiasca Regele in pace si onor de TARA iubitor si apărător de TARA
  #
  Jitariu Aurel Adevarata zi istorica a Romaniei
  #
  Ioan Secrieru ZIUA NAȚIONALĂ A ROPMÂNIEI
  #
  Rozalia Golciu Traiasca regele si tara!
  #
  Ghita Micu asta ar fi trebuit sa fie ziua nationala a Romaniei!!!
  #
  Rita Maxim Trăiască REGELE !!! Mult RESPECT !
  #
  Neculai Ciuc Ordin…Romani treceti Dunarea..si a fost…Rahova…Smardan ..si Vidin…si Osman Pasa a predat sabia Regelui Romaniei…! Si Regele Carol Intai de Romania …din teava de tun de la Plevna..si-a facut coroana…!
  #
  Breazu Ileana Ziua Regelui!
  #
  Bog Nico 10 Mai va fi de-a pururi sfântă zi căci ea ne-a dat /Domn puternic țării noastre/ Libertate și Regat!

 6. Cristian Badea says:

  La multi ani!
  Traiasca Regele!

 7. Ioan says:

  Dar oare atunci aveau pana-n 500 de parlamentari?

 8. Belcin Ioan says:

  Traiasca REGELE !! REGELE care a faurit ROMANIA,care i-a unit pe romani.ROMANIA erste PRIMUL STAT NATIONAL in aceasta regiune a Europei.

 9. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  La Mulți Ani, Ro m â n i a ! La Mulți Ani, S i r e ! Nihil Sine Deo !

 10. Radu Cioboata says:

  ROMANIA a fost si va trebui sa fie o Romanie condusa de o familie REGALA.
  MONARHIA ESTE FORMA PRIN CARE ROMANIA A DEVENIT LIBERA.
  TRAIASCA REGELE !

 11. ROMANIA a fost si va trebui sa fie o Romanie condusa de o familie REGALA.
  MONARHIA ESTE FORMA PRIN CARE ROMANIA A DEVENIT LIBERA.
  TRAIASCA REGELE !
  LA MULTI ANI!!!

 12. […] al Principatelor Române Unite; 30 iunie 1866 – promulgarea Constituției României; 10 mai 1877 –  Independența României; 10 mai 1881 – Încoronarea primului rege al Regatului […]

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 30316655
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate