Harry Truman despre Regele Mihai și 23 August

Casa Albă

Washington

Citație pentru Legiunea de Merit

în grad de Chief Commander

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Națiunea sa, sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel, direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.

Semnat, Harry Truman

(al 33-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii)

 

1 comentariu

  1. Diana Lucia Zotescu

    Ca fosta angajata a Ambasadei SUA pe post de ‘cultural specialist’ (angajata direct de ambasada, si NU trimisa, precum ceilalti angajati romani prin ODCD, oficina securista a Ministerului de Externe Roman – motiv pentru care am rezistat ca angajat doar patru ani!) ar trebui sa ma simt mandra ca presedintele american Truman a recunoscut – cum ar fi putut altfel ? – in mod oficial meritele deosebite EVIDENTE ale Regelui meu. Doar ca vorbele lui H. Truman au ramas doar “lip service” – adica vorbe goale, lipsite de substanta, americanii si englezii uitand ca le fusesem aliati si abandonandu-ne fara remuscari, ‘dand-o cotita’ atunci cand stalin (literele mici fiind intentionate) si-a cerut – si a primit la Yalta – tot ce “pohtise pohta lui nesatula si criminala de bolsevic”, adica suprematia peste intreaga ‘halca’ estica a Europei, inclusiv – si mai ales ! – Romania. Iar noi am ramas cu speranta neroada ca “americanii se vor intoarce si ne vor readuce inapoi Regele si libertatea pierduta. Poate i-ati vazut dumneavoastra, ca eu sigur nu, nici macar printre diplomatii ‘cei docti si instruiti’ de la ambasada. Nu pot sa uit discutiile aprinse pe care le-am avut cu noul meu sef, atasatul cultural de origine sarba, (predecesorul sau fusese un om exceptional si cu adevarat cunoscator al istoriei Romaniei), discutii in care incercam sa-l conving ca nu exista o ‘limba moldoveneasca’, si ca in Republica Moldova se vorbeste romaneste, pentru ca a fost rupta din trupul Romaniei. Nu am avut niciun succes astfel incat, curand, americanul-sarb mi-a ‘inchis portile ambasadei’. Cu timpul, individul a ajuns ambasador al SUA prin nu stiu ce tara. Asa ca, daca va mai rezemati asteptarile pe recunostinta marilor puteri, “think again”.

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 28763382
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate