Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite la Timișoara

Astăzi, joi, 9 iunie 2016, Alteța Sa Regală Principele Radu, reprezentând pe Custodele Coroanei române, a luat parte la Timișoara, la sfânta sărbătoare a Înălțării Domnului și la comemorarea Zilei Eroilor.

Principele Radu a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, oficiată de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Ioan al Banatului. Alteța Sa Regala a asistat apoi, la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane, la o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia a depus o coroană de flori din partea Familiei Regale a României. Ulterior, Principele Radu a luat parte la ceremonia militară și religioasă de la Cimitirul Eroilor, unde a depus o coroană de flori din partea Familiei Regale a României.

Principele Radu a comemorat această importantă zi din calendarul românesc alături de Înalt Preasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, de reprezentanții autorităților locale ale municipiului Timișoara și județului Timiș, de comandantul Garnizoanei Timișoara și reprezentanții instituțiilor sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională din județul Timiș.

Alteța Sa Regală a fost, la prânz, musafirul Înalt Preasfinției Sale Mitropolitul Ioan, la Reședința Mitropolitană din Timișoara.

Ziua Eroilor coincide în mod tradiţional cu Înălţarea Domnului. Tradiţia naţională a suprapunerii memoriei Eroilor neamului nostru pe ziua Înălţării este consfinţită juridic prin art. 39 din legea nr. 379/2003, aceasta fiind una dintre puţinele zile de sărbătoare naţională fixate în funcţie de sărbători religioase (zilele Armatei, Marinei şi Aviaţiei sunt alte asemenea ocazii).

Ziua Eroilor, prin dubla sa semnificaţie istorică şi religioasă, aduce laolaltă cele două instituţii perene care au fost şi rămân „partenerii istorici” ai Coroanei Române, prin formele lor specifice de legitimitate (tradiţie, merit, organizare ierarhică). În acest context, pentru Familia Regală, Ziua Eroilor reprezintă un moment de rememorare al angajamentului peren faţă de toţi cei care, de-a lungul generaţiilor, s-au jertfit pentru Naţiunea Română.

Parafrazând cuvintele Majestăţii Sale Regelui, jertfa eroilor este simbolul sacrificiului pe care neamul l-a făcut pentru realizarea idealului naţional, preţ al înfăptuirii întregirii Patriei, a României independente, bogate, libere şi prospere. În suferinţa lor se găseşte nădejdea bucuriei de mâine, forţa poporului nostru de a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată ce i-a fost hărăzită[1].

Într-adevăr, fiecare dintre Suveranii noştri a avut o legătură specială cu Armata. Dacă primul, Carol I, a participat la lupta pentru Independenţa naţională pe front, alături de bravii săi ostaşi, cel de-al doilea, Ferdinand I, a condus cu dibăcie lupta naţională în Primul Război Mondial. Reginele noastre, Elisabeta şi Maria, au fost mereu aproape de soldaţi, prin activitatea lor sanitară şi de binefacere, organizând aşa cum puteau mijloacele de alinare a suferinţelor războiului. Iar Regele Mihai însuşi, în ceasul hotărâtor al supravieţuirii noastre naţionale, s-a bazat pe loialitatea şi profesionalismul armatei noastre pentru a realiza trecerea României alături de Naţiunile Unite şi eliberarea teritoriului de forţele inamice germane.

Prin credinţa arătată mereu de Armată, cea care s-a lăsat cel mai greu comunizată şi atrasă în mrejele delaţiunii şi distrugerii caracterului, aceasta şi-a croit un loc unic în inima Regelui, dar şi a întregii Familii Regale. Familia Regală, prin acţiunile sale publice, doreşte să continue această legătură tradiţională, clădită cu dragoste şi jertfă, dintre Eroii neamului şi Naţiune, tradiţie care este insuficient onorată de societatea zilelor noastre.

Acesta este motivul pentru care unul dintre primele proiecte ale Regelui după întoarcerea în ţară a fost să străbată jumătate de Europă, cu maşina, pe urmele soldaţilor noştri eliberatori, oprindu-se în locurile marilor bătălii la care aceştia au participat în Al Doilea Război Mondial. În răspuns, acum câţiva ani, unul dintre oraşele eliberate de Armata Regală Română, Kromeriz din Cehia, i-a acordat cetăţenia de onoare.

Alteţele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta şi Principele Radu au participat de asemenea la manifestările prilejuite de Ziua Eroilor, în locuri simbolice, dorind să atragă astfel atenţia societăţii asupra importanţei acestei zile. O importanţă nu doar Statală şi Naţională, ci şi personală, fiecare familie de români având pe cineva care a luptat, a fost rănit sau s-a jertfit într-unul dintre războaiele secolului ce a trecut. Pentru acest motiv, Familia Regală tratează Ziua Eroilor ca pe o adevărată sărbătoare naţională, care ne priveşte pe fiecare dintre noi.

În ziua de 21 mai a anului trecut, Principele Radu al României a participat la Cluj, alături de autorităţile locale şi de reprezentanţii Bisericii, la sărbătorirea Zilei Eroilor de către Divizia a 4-a de Infanterie „Gemina” a Armatei Române, subordonată Statului Major al Forţelor Terestre. Divizia Gemina este activă din august 1916, fiind înfiinţată printr-un decret al Regelui Ferdinand ca Armata de Nord. Ostaşii săi au participat la mari misiuni din Primul şi Al Doilea Război Mondial, precum Ofensiva din Transilvania din 1916, Bătălia de la Oituz şi eliberarea oraşului Praga, fiind comandată, alături de alte mari nume ale istoriei noastre militare, de chiar Mareşalul Constantin Prezan (august-noiembrie 1916).

Anul acesta, la Timișoara, Principele Radu a stat alături de militarii Brigăzii 18 Infanterie Banat, condusă de colonelul Gheorghe Cristian Dinulică. Brigada are în componență, între alte unități militare, Batalionul 32 Infanterie Mircea (Scorpionii Galbeni), cu misiuni militare în Irak, Kosovo și Afganistan, precum și Batalionul 191 Infanterie Radu Golescu Arad (cunoscut și sub numele de Batalionul Mixt Româno-Ungar).

Sperăm ca sărbătorirea de anul acesta și din anii viitori să redeschidă calea onorării aşa cum se cuvine a Eroilor noştri şi să readucă în casele românilor bucuria şi mândria redescoperirii tradiţiilor naţionale.

Ioan-Luca Vlad


[1]   Discurs al Majestăţii Sale Regelui cu prilejul pelerinajului la cimitirul Soulzmatt, unde odihnesc rămăşiţele soldaţilor români capturaţi pe teritoriile Germaniei şi Franţei în Primul Război Mondial, în Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Mihai I al României, ed. Humanitas, Bucureşti, 1991, p. 299.

9 comentarii

  1. Excelent text!
    Un pas important pentru onorarea Zilei Eroilor (care se sărbătoreşte din timpul Regelui Ferdinand alături de Înălţare) ar fi, poate, ca Înălţarea Domnului să devină zi nelucrătoare, aşa cum era în România Mare. Cu greu pot înţelege de ce, într-o inovaţie a ultimilor ani, Cincizecimea a primit două zile libere, iar Înălţarea nici una.

  2. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    OMAGIU SI RECUNOSTINTA EROILOR NEAMULUI DIN TOATE TIMPURILE SI DE PE TOATE CAMPURILE DE ONOARE !
    TRAIASCA DINASTIA ROMANA CARE A FOST INTOTDEAUNA SI VA FI APARATOAREA, IMPREUNA CU POPORUL, A FIINTEI NATIONALE SI INTEGRITATII TERITORIALE A TARII !

  3. Liliana Sora says:

    „ Neamul este etern prin Cultul Eroilor” spunea Nicolae Iorga.
    Respect şi toate florile recunoştinţei pentru eroii neamului, cunoscuţi sau anonimi, care au cunoscut lucruri mai de preţ decât viaţa şi pentru care cuvintele lui Nichita Stănescu din poezia – Nu-l uitaţi !! – trebuie să ne însoţească mereu :
    Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
    Lăsaţi-i din când în când un loc liber la masă
    Ca şi cum ar fi viu între noi,
    Ca şi cum s-ar fi întors acasă.

    Nu-l uitaţi pe cel căzut în război,
    Strigaţi-l din când în când pe nume,
    Ca şi cum el ar fi viu printre noi
    Şi-atunci el va surâde în lume.
    Stimă şi consideraţie, pentru Familia Regală a României, pentru care cunoaşterea şi iubirea trecutului înseamnă iubire de ţară, iubire de neam ! Trăiască Regele !

  4. Cristian Sandu says:

    Dl Tudor Visan Miu are dreptate, dar ce poti cere unei clase politice cu o cultura generala precara ? Cinste Familiei Regale pentru ca respecta si cultiva traditiile romanesti !

  5. Mesaje pe Facebook says:

    Costel Dici RESPECTELE MELE PENTRU MAJESTATEA SA CIT SI PENTRU FAMILIA SI CASA REGALA
    #
    Daniela Mocanu Respect. Ce nine ar fi daca oamenii din fruntea tarii ar fi implicahi in viata tarii macar pe jumatat din cat o face casa regala. Dezinteresat,fireste.
    #
    Rita Maxim Respect , TRAIASCA REGELE MIHAI !!!
    #
    Camelia Teodora Grosu Gornic Am sa il parafrazez pe domnul Visan in comentariul articolului sau si spun si eu ca ar fi bine ca ziua Inaltarii-Ziua Eroilor neamului ar trebuivdeclarata sarbatoare nationala si zi nelucratoare, asa ar putea fi onorati cum trebuie eroii care s-au sacrificat pentru tara si poporul asta.
    #
    Dragomir Gabriel Traiasca regele!
    #
    Neagu Costica ne bucuram sal avem pe linga noi si cu noi,un adevarat om de omenie
    #
    Ionut Dulgheru Romania REGAT , Traiasca Regele !!! Tarana usoara tuturor Eroilor neamului!!!

  6. M.Viorica says:

    Cu alese sentimente de pietate si recunostinta ma alatur si eu Acelora care constientizeaza sacrificiul bravilor nostri inaintasi.
    In dragoste si pace sa existe sufletele Eroilor Nostri; multi cunoscuti, dar si mai multi anonimi!
    Bunul Dumnezeu sa-i tina in Slava Sa!

  7. ionela stanescu says:

    In aceasta zi sfanta am aflat din ziarul “Libertatea”ca ,de ieri,avem o noua stema pe drapelul Romaniei!Camera Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema tarii.Dupa cum lesne se poate observa toate au o legatura.Depinde doar de noi sa punem lucrurile pe fagasul normal!

  8. Pantea Alexandru-Sorin says:

    Coroana Romaniei este plamadita din otel, acel otel ce a caracterizat istoria noastra militara in toti anii Regalitatii, cu toate jertfele eroilor nostri si implinirile ce le-au urmat acestora. Iata asadar cum cel mai important simbol al istoriei noastre moderne si contemporane nu face altceva decat sa aduca el insusi un omagiu suprem tuturor celor care s-au sacrificat pentru aceasta Tara. Nu aur, nu nestemate (asa cum vedem la alte coroane regale din aceasta lume) ci pur si simplu o impletire a destinului Regalitatii, Poporului, Armatei si Credintei Romanilor.

    Visurile si sperantele strabunilor nostri pentru o Romanie mai buna, luptele date de Armata Romana in Razboiul de Independenta si in timpul celor doua razboaie mondiale, toate se regasesc in cea ce suntem noi astazi.

  9. […] Parafrazând cuvintele Majestăţii Sale Regelui, jertfa eroilor este simbolul sacrificiului pe care neamul l-a făcut pentru realizarea idealului naţional, preţ al înfăptuirii întregirii Patriei, a României independente, bogate, libere şi prospere. În suferinţa lor se găseşte nădejdea bucuriei de mâine, forţa poporului nostru de a renaşte şi a trăi în demnitate şi bunăstare, în ţara minunată ce i-a fost hărăzită[1]. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50019276
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate