Vizită în Republica Cehă

DSC_0005

Luni, 29 noiembrie 2010

 

Principesa Moștenitoare și cu mine am început luni, 29 noiembrie, o vizită de trei zile în Republica Cehă. Este a paisprezecea și ultima vizită externă a Familiei Regale, în anul 2010.

Vizita a continuat marți 30 noiembrie și miercuri 1 decembrie și a cuprins orașele Praga și Brno. Am mai vizitat Republica Cehă în septembrie 2004, mai 2005 și februarie 2007. Vizita din mai 2005 a fost efectuată de Majestățile Lor Regele Mihai și Regina Ana, pe care am avut onoarea de a-i însoți.

Anul acesta, România și Republica Cehă aniversează 90 de ani de relații diplomatice. În anul 1920, Regele Ferdinand și Președintele Cehoslovaciei Tomas Masaryk consfințeau o legătură între cele două state ce avea să se dovedească durabilă și generoasă, chiar în timpurile mai puțin fericite ale acestor decenii. Regele Carol al II-lea a continuat legătura cu Cehoslovacia, prin relația cordială pe care a avut-o cu președintele Beneș. Regele Mihai, pe atunci Principe Moștenitor, a însoțit pe Regele Carol al II-lea în vizita din 1936, la Praga și Brno. Vizita de Stat a rămas în memoria instituțională și chiar în memoria oamenilor. O aripă a celebrului Palat Regal praghez (Hrad), poartă numele Regelui Carol al II-lea.

Luni 29 noiembrie am început prima zi a vizitei la Praga, prin întâlnirea de la Arhiepiscopia ortodoxă a Cehiei. Aici, în catedrala ortodoxă Chiril și Metodiu, Principesa Moștenitoare și cu mine am primit o lecție de istorie și de credință. Deși statisticile actuale indică un procentaj de 59% de cetățeni cehi fără afiliere la vreuna dintre credințele lumii, deși ortodocșii din Republica Cehă și Slovacia sunt destul de puțin numeroși, catedrala stă mărturie unor fapte eroice care merg dincolo de libertatea religioasă ori bogăția spirituală și se așază în istorie, în prestigiosul efort al generațiilor de a consolida statul și națiunea. Un număr de șapte ofițeri și subofițeri cehi, în timpul celui de-al doilea război mondial, au opus rezistență eroică trupelor naziste de ocupație și au murit până la ultimul, adăpostiți în catedrala ortodoxă, în ziua de 18 iunie 1942. Desigur, decanul catedralei, precum și celilalți membri ai parohiei, își aduc aminte cu emoție de acest episod înălțător. Sunt sigur că generațiile viitoare de cehi și sud-est europeni vor exersa virtuțile memorii păstrând vii exemplele de rezistență atât în fața dictaturii fasciste, cât și în fața celei comuniste. De altfel, Praga, ca și Bratislava, sunt spații socio-culturale cu un ascuțit simț civic.

În continuarea dimineții de luni am fost oaspeții Ambasadei României la Praga, găzduită într-unul dintre cele mai frumoase reședințe ale aristocrației cehe, Palatul Morzin, în vecinătatea Palatului Regal (Hrad), astăzi reședința Președinției Republicii.

Ambasadorul României la Praga, Excelența Sa doamna Daniela Gîtman, a organizat o amplă reuniune economică, dedicată relațiilor bilaterale româno-cehe în domeniul agriculturii și comerțului, îndeosebi în domeniile silviculturii, pisciculturii și vânătorii. Au luat parte secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii Jiri Novak, reprezentanți ai Camerei de Comerț Româno-Cehe, oameni de afaceri cehi, reprezentanți diplomatici, ziariști. Am discutat, timp de mai bine de două ore, modalități de a apropia cele două economii europene, de a încerca să sprijinim regiunile economice și investitorii privați în anul 2011. Am invitat o misiune economică cehă la București și în comunități locare din România, anul viitor.

Toată audiența a fost plăcut impresionată să cunoască pe elevii unei școli din comuna arădeană Vinga, veniți la Praga pentru a prezenta spectacole de dansuri și muzică populară românească.

În prima parte a după-amiezii am vizitat Arhiepiscopia catolică, la splendida reședință medievală a Primatului Cehiei. Clădirea a fost construită cu 450 de ani în urmă și are o inestimabilă valoare culturală, religioasă și istorică. De asemenea, în multe epoci, printre care și cea comunistă, cardinalul ceh a reprezentat un simbol al națiunii. În anul 2010, Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea a numit arhiepiscop al Pragăi și Primat al Cehiei pe Excelența Sa Arhiepiscopul Dominic. Arhiepiscopul a fost gazda noastră la reședința sa, susținând cu Principesa și cu mine un dialog pe teme de confluență religioasă. Am discutat despre prezența pe continent a diferitelor confesiuni creștine și despre pașii importanți făcuți în ultimii ani pe calea apropierii bisericilor catolică și ortodoxă. Un rol important pe această temă l-au avut întâlnirile dintre Sanctitățile Lor Papa și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, ca și acțiunile Lor separate, pe continent și în lumea creștină. Am discutat cu Excelența Sa Arhiepiscopul Primat despre comunitatea catolică românească și despre legăturile noastre cu lumea catolică din țară, la Iași, Oradea, București sau Alba, unde am avut în mod frecvent întâlniri cu enoriașii și reprezentanții credinței.

După-amiaza de luni a fost consacrată vizitării noilor studiouri ale televiziunii cehe Nova, lider de piață în mass-media din Republica Cehă, deținătoare a recordului absolut de audiență la știrile de seară (69%). Liderul european al concernului mediatic prezent în Bulgaria, Croația, Cehia, România, Slovenia și Slovacia este dl Adrian Sârbu.

În seara zilei de luni 29 noiembrie 2010, Principesa Moștenitoare și cu mine l-am întâlnit pe Prim-ministrul Republicii Cehe, dl Petr Necas. Excelența Sa și cu noi am fost invitați la o masă rotundă organizată de Prague Society for International Co-operation și organizația Global Panel. Întâlnirea a fost moderată de dl Marc Ellenbogen, președintele celor două organizații, în prezența ambasadorilor Chinei, Indiei, Australiei, Coreei de Sud, Poloniei, României, Franței, Marocului și în prezența unui număr de importanți oameni de afaceri cehi. Dialogul a avut două părți, una privitoare la situația politico-economică a Cehiei și perspectivele noului guvern, iar alta privitoare la realitățile din România de astăzi. Țara noastră a fost, pentru o seară, în prim-planul atenției societății civile cehe, în prezența unui număr de influenți oameni politici, diplomați și oameni de afaceri, grație celor două organizații și iscusinței ambasadorului român, un diplomat cu o eminentă zestre profesională și intelectuală.

Diplomația românească trăiește astăzi una dintre cele mai umilitoare clipe din existența ei postbelică. Criza economică agravează, desigur, situația. Dar ambasadele României, precum și diplomații dinăuntrul și dinafara țării trăiesc o serie de umilințe fără rost, care nu au legătură cu austeritatea economică, ci cu disprețul la adresa profesiei lor. Ca și ofițerii și subofițerii din Armata României, diplomații (de toate gradele) sunt, prin definiție, specialiști. Mai mult sau mai puțin competitivi, mai mult sau mai puțin talentați, ei fac parte dintr-o ierarhie bazată pe competență și profesionalism. Deși subordonate politicului, diplomația și apărarea sunt domenii ale excelenței, ale carierei, ale dedicației și răbdării, ale neutralității înțelepte. Alături de Academie, Biserică și Casa Regală sau, bunăoară, Banca Națională, instituțiile diplomației și apărării au noblețe și rang. Acest lucru deranjează nespus de mult diletantismul încurajat politic. Ageamiul se va simți mereu ofensat, jignit de cel care știe mai mult. Diplomația noastră a suferit în ultima vreme afronturi (unele publice, altele nevăzute), atât din partea puterii politice cât și din partea societății civile, nepăsătoare la performața instituțională. Este teribil de trist. Fiindcă reprezentarea statală, atât diplomatică, politică, militară, cât și culturală sau educațională, nu au legătură cu politica sau cu bunul plac, ci cu interesul național. Drumul politic (ales o dată la patru ani) este un instrument de făcut bine, nu un scop în sine. Scopul unic și fundamental este acela de a servi România, de a o face durabilă, pentru generațiile viitoare.

Principesa Moștenitoare și cu mine am fost mândri să ne reprezentăm țara la Praga, în ceas de sărbătoare: cei 90 de ani de relații diplomatice cu Republica Cehă și ziua de 1 Decembrie 1918. În seara de luni, la întâlnirea organizată de Global Panel și Prague Society, am fost de asemenea mândri de aprecierile unanime ale influenților participanți la eveniment. În prezența Prim-ministrului ceh, a diplomaților și oamenilor de afaceri din elita pragheză, am prezentat o Românie demnă și responsabilă, respectabilă și cu simțul istoriei și al continuității. Noi ne-am făcut datoria.

DSC_0003

DSC_0019

DSC_0035

DSC_0039

DSC_0042

DSC_0063

DSC_0107

DSC_0125

DSC_0142

DSC_0152

DSC_0174

DSC_0191

DSC_0201

DSC_0207

DSC_0214

DSC_0222

Vă invit să citiți mai jos, în primele cinci comentarii, agenda celor cinci acțiuni exerne pe care Casa Regală le-a susținut în legătură cu Republica Cehă în ultimii șase ani.

7 comentarii

  1. Buletin de presa - 22 septembrie 2004 says:

    
La Praga, Principele Radu s-a intalnit cu ministrul de externe ceh
    Aflat in vizita in Republica Ceha (20-22 septembrie), Alteta Sa Principele Radu de Hohenzollern-Veringen s-a intalnit cu ministrul de externe ceh, ES dl Cyril Svoboda. Intalnirea are loc la sediul Parlamentului ceh. De asemenea, Principele Radu s-a intalnit cu Seful Statului Major General al Armatei Cehe, Generalul-locotenent Pavel Stefka, la sediul Statului Major General.

    Principele Radu a mai avut intalniri cu Directorul Departamentului pentru Politica de Aparare si Strategie din Ministerul Apararii, generalul Rotislav Kotil si cu Comitetul Executiv al Asociatiei BOSS pentru Securitate, Aparare si Protectia Statului, dnii Karel Pezl, Jaroslav Vitek si Milos Balaban.

Pe parcursul vizitei la Praga, Principele Radu s-a intalnit cu ziaristi de la publicatiile Horspodarske Noviny si Prague Club Magazine.

  2. Palatul Elisabeta, 6 mai 2005
 says:

    Regele Mihia in Republica Ceha (5-7 mai 2005)

    In Republica Ceha, Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana, insotiti de AS Principele Radu, au vizitat joi 5 mai orasul Kromeriz, la exact 60 de ani de la eliberarea localitatii de catre armata regala romana, la 5 mai 1945. La Monumentul Ostasilor Romani din centrul orasului, in prezenta primarului orasului si a autoritatilor locale, a ambasadorului Romaniei si a reprezentantilor armatei cehe, a veteranilor si a unei delegatii din Ramnicu-Valcea, Regele a depus o coroana de flori, in sunetele imnurilor de Stat ale tarilor noastre. Familia Regala a vizitat apoi Castelul Arhiepiscopal, constructie istorica salvata de la distrugere de armata romana.
     

    In aceeasi zi, la Cimitirul Central din Brno a avut loc o ceremonie militara, in fata Memorialului ridicat, de curand, in cinstea soldatilor romamni, cu concursul direct al Ministerului ceh al Apararii Nationale. Ceremonia militara a fost urmata de o sfintire oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Serafim, Mitropolitul ortodox roman al Europei Centrale si de Nord, care a avut alaturi pe arhiepiscopul Krystof al Boemiei si pe arhiepiscopul Simeon al Moraviei. A luat parte Seful Statului Major General al armatei cehe, generalul-locotent Pavel Stefka. Au mai fost prezenti dl Stanislav Juranek, guvernatorul Regiunii Moravia de Sud si consulul general al Federatiei Ruse, precum si diplomatii romani condusi de ES dl ambasador Gheorghe Tinca, impreuna cu dl Cosmin Dobran, purtator de cuvant al Ministerului roman al Afacerilor Externe.

    In seara aceleiasi zile a avut loc, la ambasada Romaniei din Praga, o intalnire cu personalul ambasadei si cu membri ai Asociatiei Cehia-Romania.

    Vineri 6 mai, Familia Regala s-a intalnit la resedinta prezidentiala de la Hrad cu doamna Livia Klausova, sotia presedintelui Republicii Cehe.

    La Ministerul Apararii Nationale, domnul Karel Kuhnl, ministrul Apararii Nationale, a oferit Regelui Mihai, in cadrul unei ceremonii militare, cea mai inalta distinctie a armatei cehe, Crucea de Merit clasa I, multumind lui si armatei romane pentru sacrificiul din 1945 si trecand in revista meritele personale ale Regelui, de-a lungul anilor Razboiului Rece si dupa 1989.

    La Ministerul Afacerilor Externe, Majestatile Lor au fost oaspetii ministrului ceh de Externe, Excelenta Sa domnul Cyril Svoboda. In timpul vizitei la Praga, Regele Mihai s-a intalnit cu membrii asociatiei The Prague Society for International Co-operation, cu reprezentantii romanilor din Praga si cu un mare numar de ziaristi cehi si straini.
    
In incheierea vizitei, Regele Mihai va vizita maine, 7 mai, orasul Karlovy Vary si se va intalni cu primarul orasului. De asemenea, Majestatile Lor vor vizita orasul Plzen si vor depune o coroana de flori la monumentul soldatilor americani.
    
De la Praga, Majestatile Lor Regele Mihai si Regina Ana vor pleca la Moscova.

  3. Palatul Elisabeta, 8 februarie 2007 says:

    Biroul Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei

    Principele Radu in Republica Ceha

    La invitatia Guvernatorului Regiunii Boemia Centrala si a Prague Society for international Co-operation, parte a reputatei organizatii Global Panel, in perioada 5-6 februarie 2007, Alteta Sa Regală Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, a efectuat o vizita in Republica Ceha.

    Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a avut o intrevedere cu Guvernatorul regiunii Boemia Centrala, domnul Petr Bendl. Discutiile au prilejuit un schimb de experienta pe tema integrarii europene si a modalitatilor de accesare a fondurilor structurale. De asemenea, s-au luat in discutie posibilitatile de incheiere a unor parteneriate intre universitatile, institutiile si patronatele din cele doua tari. Domnul Petr Bendl a declarat ca sprijina ideea dezvoltarii unor relatii inter-regionale intre regiunea de Nord-Est a Romaniei si Boemia Centrala.

    Principele Radu s-a intalnit cu membrii Prague Society for international Co-operation, parte a reputatei organizatii Global Panel. La intalnire au participat, printre altii, prof. Dr. Vojtech Cepl, fost presedinte al Curtii Constitutionale si autor al Constitutiei Republicii Cehe, generalul Dieter Stockmann, seful delegatiei germane la discutiile bilaterale de securitate germano-chineze, fost comandant adjunct al SHAPE si domnul Roman Mentlick, Director General al Global Payment Europa. In cadrul acestei intalniri s-a discutat despre China si Rusia, despre procesul de transformare a societatilor fost comuniste, despre justitia din Romania si reforma ei, despre economie si administratie locala, precum si despre potentialul exceptional reprezentat de tinerii romani.

    Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei s-a intalnit de asemenea cu un grup de oameni de afaceri cehi, reprezentanti ai unor companii care activeaza in domeniile industriei alimentare, constructiilor, consultantei economice, bancar si agriculturii. Intalnirea s-a desfasurat in prezenta reprezentantilor ambasadei Romaniei, Guvernatoratului Boemiei Centrale si guvernului ceh. Discutiile s-au purtat in jurul identificarii oportunitatilor de afaceri pe care le poate oferi Romania in vederea cresterii investitiilor companiilor cehe in tara noastra. Principele Radu i-a invitat pe oamenii de afaceri cehi si pe oficialitatile Regiunii Boemia Centrala sa participe, in luna martie, la un eveniment public la Palatul Elisabeta, numit ”Seara Boemiei Centrale”, in cadrul serilor regionale de la Palatul Elisabeta, si sa viziteze judetele Romaniei, in cursul anului acesta.

  4. Palatul Elisabeta, 13 iulie 2006 

 says:

    Livia Klausova, sotia Presedintelui Cehiei, in vizita la Palatul Elisabeta, 11 iulie

    Marti, 11 iulie 2006, la Palatul Elisabeta, ASR Principesa Margareta a Romaniei si AS Principele Radu au primit in vizita pe E.S. doamna Livia Klausova, Prima Doamna a Republicii Cehia.

    E.S. domnul Vaclav Klaus, Presedintele Republicii Cehia, impreuna cu domana Livia Klausova s-au aflat in vizita de stat in Romania in zilele de 10 si11 iulie.

  5. Palatul Elisabeta, 11 aprilie 2008 says:

    Ministrul ceh Cyril Svoboda in Romania

          

     
    La invitatia Altetei Sale Regale Principele Radu al Romaniei, Reprezentant Special al Guvernului, in perioada 10 – 13 aprilie 2008, E.S. domnul Cyril Svoboda, ministrul Afacerilor Legislative din Guvernul Republicii Cehia, a efectuat o vizita oficiala in Romania.
    Domnul ministru Cyril Svoboda a fost oaspetele Familiei Regale a Romaniei si a avut in program intalniri bilaterale cu domnul Valer Dorneanu, vice-presedintele Camerei Deputatilor si cu domnul Dragos Iliescu, presedintele Consiliului Legislativ.

    In cadrul vizitei oficiale in Romania domnul ministru Cyril Svoboda a vizitat Sinaia si Azuga si a participat la o slujba religioasa oficiata la catedrala Sfantul Iosif din capitala.

  6. Alin Horj says:

    Alteta,

    As dori sa stiu, daca in pozitia pe care o aveti acuma puteti sa faceti invitatii oficiale unde invitatii sa se intalneasca cu reprezentanti ai Guvernului?

  7. Răspuns dlui Horj (comentariul nr. 6) says:

    Mulțumesc pentru întrebare. Pot face doar invitații din partea Casei Regale, cu acordul Regelui. Invitații vizați pot fi persoane oficiale străine, regale, politice, militare, culturale sau economice. Odată veniți la București, ei pot să se întâlnească aici cu oficiali români, dar Casa Regală poate doar recomanda acest lucru, nu-l poate impune.

    Radu al României

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50462861
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate