Vizita Principelui Radu la Neuwied, în Germania

Aflat într-o vizită de trei zile în Republica Federală Germania, Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat miercuri, 6 septembrie 2016, orașul Neuwied și a fost oaspetele Familiei Princiare de Wied.

La Muzeul Röntgen, Principele Radu a vizitat expoziția dedicată Reginei Elisabeta a României, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a suveranei.

La muzeu, Principele Radu a fost întâmpinat de Alteța Sa Serenisimă Principesa Isabelle de Wied, însoțită de Altețele Lor Imperiale și Regale Principele Georg Friedrich și Principesa Sophie ai Prusiei.

În a doua parte a șederii la Neuwied, Principele Radu a vizitat castelul princiar, unde s-a întâlnit cu membrii Familiei de Wied.

Vernisajul expoziției “Carmen Sylva – O regină din Neuwied” a avut loc sâmbătă, 3 septembrie 2016. Evenimentul de la Muzeul Röntgen s-a bucurat de prezența dlui Rainer Kaul, prefectul Districtului Neuwied, și a Principesei Isabelle de Wied. Au fost interpretate compoziții de George Enescu și de August Bungert de către muzicienii Christine Staebel (soprană), Elvira People (pian) și Maud Schreiber-May (pian).

Suprapunerea celor două evenimente, aniversarea de 150 de ai Coroanei Române și centenarul morții Reginei Elisabeta, este un frumos simbol. Cei 50 de ani dintre cele două momente din istoria României reprezintă cele cinci decenii pe care Regina Elisabeta a României le-a petrecut în țara sa de adopție.

La 2 martie 1916, în mijlocul Primului Război Mondial, a murit la București, în vârstă de 72 de ani, Regina Elisabeta, născută principesă de Wied. Pentru a comemora 100 de ani de la moartea acestei remarcabile și celebre personalități, Muzeul Röntgen din Neuwied dorește să ilustreze, prin actuala expoziție, etapele vieții Reginei Elisabeta.

Muzeul pune alături numeroase picturi, fotografii, bijuterii, cărți, obiecte și documente care au aparținut lui Carmen Sylva, așa cum era numită regina ca scriitor și poet. Aceste comori culturale, dintre care unele sunt prezentate pentru prima dată, oferă o perspectivă asupra vieții și operei reginei, în special în timpul vizitelor ei în patria renană.

Născută în anul 1843 ca fiică a Principelui Hermann și a Principesei Maria de Wied, în orașul Neuwied, ea a crescut într-un mediu cultural elevat și liberal, din punct de vedere politic. La Neuwied și în timpul sejururilor de familie la Bonn, ea a cunoscut personalități ale epocii precum Ernst Moritz Arndt, scriitor, militant pentru libertate și profesor de istorie la Universitatea din Bonn, pictorul Carl Ferdinand Sohn sau Principele Imperial Frederick William.

La București, Carmen Sylva a avut un puternic angajament social și cultural, devenind un fel de ambasador al tânărului stat Romania. Ea s-a dedicat îmbunătățirii educației, în special pentru tinerele fete, și a promovat artiști precum George Enescu, cel mai mare muzician român. Regina Elisabeta a fondat așezarea “Vatra Luminoasă”, dedicată îngrijirii nevăzătorilor și integrării lor în societate.

După moartea timpurie a fiicei sale, Principesa Maria, Regina Elisabeta a găsit consolare în literatură și artă. Carmen Sylva a publicat poezii, povestiri, basme, romane, eseuri și aforisme. Numeroase cărți semnate de Regina Elisabeta au fost retipărite, uneori până la a șasea ediție. Încasările tuturor lucrărilor au fost donate proiectelor sociale.

Obiectele din expoziție au fost împrumutate de la Casa Princiară de Wied, Arhivele Princiare Wiedische din Neuwied, Muzeul Municipal din Bonn și de la colecționari particulari.

Comorile culturale expuse la Muzeul Röntgen doresc să reamintească impresionanta viață a personalității extraordinarei Carmen Sylva și să arate vizitatorilor de astăzi ai expoziției ce rol a jucat și continuă să joace Regina Elisabeta, pentru România și pentru Neuwied.

Fotografii de Daniel Angelescu

13 comentarii

  1. Valy Pilat says:

    Respect, admirație, îmi doresc ca si la noi sa aibe loc un astfel de vernisaj,tinerii noștri au nevoie de as cunoaște valorile istorice.

  2. Diana Lucia Zotescu says:

    Prima noastra Suverana, Elisabeta a Romaniei, a fost o deschizatoare de drum pentru toate Reginele ce I-au urmat in privinta implicarii atente si asidue in viata tarii si a poporului sau pe care l-a servit cu toata daruirea, dragostea si energia.

    Recunostinta noastra eterna va incerca, la comemorarea celor 100 de ani de la intrarea Sa in vesnicie, dupa o viata de inalta contopire cu interesele tarii, sa-I onoreze memoria intr-o masura cat mai apropiata de marile Sale merite.

    Expozitia din Neuwied este cat se poate de nimerita pentru slavirea memoriei Augustei sale reprezentante, Principesa Zu Wied, cea care a devenit sotia Regelui Carol I si prima noastra Suverana.

    Slavita si vesnica fie-I memoria in sufletele si constiinta romanilor, acum si peste veacuri !

    Diana Lucia Zotescu

  3. Danke für die wunderbaren Bilder von der Ausstellung. Neuwied ist unbedingt eine Reise wert. Es war auch schön, SKH Prinz Georg Friedrich von Preußen und seine Frau IKH Prinzessin Sophie in der Ausstellung zu sehen. Das kaiserliche Paar ist immer sehr gerne für die Hohenzollernfamilie unterwegs.

  4. Toate cele bune Principelui Radu! Multumim pt reprezentare cu onoare!!

  5. Cristian Sandu says:

    Felicitări ASR Principelui Radu pentru acest eveniment ! La multi ani ASR Principesei Maria si ES Domnișoarei Elisabeta-Maria cu ocazia zilei onomastice!

  6. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

    ADMIRATIE, RESPECT SI RECUNOSTINTA PRIMILIR NOSTRI SUVERANI DIN DINASTIE, DESCHIZATORI DE DRUMURI SPRE NOI ORIZONTURI !

  7. Inima Reginei Romaniei Mari! says:

    Superb gest pentru comemorarea MS Regina Elisabeta a Romaniei!Multumesc din suflet!

  8. Liana Faber says:

    Am participat la vernisajul expozitiei dedicate Reginei Elisabeta a României.”Carmen Sylva” la Neuwied. A fost foarte multâ lume, concertul foarte frumos si exponatele minunate. Am fost impresionatâ. O Reginâ inteligentâ si foarte talentatâ. Nu m-am asteptat, ca aici in Germania sâ aflu atât de multe lucruri despre Regina României. Directorul muzeului a publicat o carte despre viata Reginei. Este superbâ. Am fost foarte fericitâ, câ am putut participa la acest vernisaj!

  9. Danke für diese wunderbaren Bilder des Königshauses von Rumänien und der königlichen Stammfamilie von Neuwied und von Hohenzollern-Sigmaringen (schwäbische und preußische Linie) in dieser Ausstellung. Neuwied ist unbedingt eine Reise wert. Es war auch schön, SKH Prinz Georg Friedrich von Preußen und seine Frau IKH Prinzessin Sophie, SKH Prinz Radu von Rumänien, Mitglieder des Hauses von Neuwied in der Ausstellung zu sehen. Das kaiserlich-königliche deutsche Kronprinzenpaar ist immer sehr gerne für die Hohenzollernfamilie dauernd unterwegs.
    Herzlichst,
    Ihr, Dietmar Melzer
    -Baden-Württemberg/Deutschland-Germania-

  10. Diana Lucia Zotescu says:

    Desi nu este in obisnuinta mea sa amestec comemorarile cu aniversarile, viata isi urmeaza totusi cursul sau firesc si da peste noi cu evenimente diverse ce se cer tratate in consecinta. Marea sarbatoare religioasa a Sfintei Maria ne aduce in suflet nu doar pioase amintiri despre Marea Regina Maria a carei memorie o cinstim cu multa dragoste, respect si veneratie ci, in acelasi timp, dorim sa exprimam deasemenea cele mai sincere urari de “La Multi Ani” Altetei Sale Regale Principesei Maria a Romaniei si fiicei Altetei Sale Regale Principesei Elena, Excelenta Sa Elisabeta Maria.

    Cu cele mai profunde sentimente de dragoste si loialitate pentru Rege si Coroana,

    Diana Lucia Zotescu
    Robert Eugen Zotescu

  11. Cristina Popescu says:

    Felicitari! Fotografiile sunt foarte reusite. Ca si expozitia!

  12. Eveniment foarte special, admirabil omagiat de Casa Regală a României și Casa Princiară de Wied! Trebuie știut că Regina Elisabeta a României – adică excelenta scriitoare Carmen Sylva – este prima traducătoare din versurile genialului Mihai Eminescu. Volumul Rumänische Dichtungen, apărut la editura Wilhelm Friederick din Leipzig, în 1881, conține 36 de poezii eminesciene traduse de către Regină și 27 de poezii tălăcite în germană de către Mite Kremnitz. Minunate sunt portretele tinerilor Suverani ai României, Regina fiind îmbrăcată într-un splendid costul popular românesc. Respect și gratitudine Alteței Sale Principelui Radu al României pentru devotamentul exemplar dovedit, și cu ocazia aceasta!

  13. […] Despre vizita la Neuwied se poate citi aici. […]

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50399085
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate