Prima Doamna a Republicii Senegal

Ieri, la invitatia Altetei Sale Regale Principesa mostenitoare, Excelenta Sa doamna Viviane Wade, Prima Doamna a Senegalului, a sosit in Romania pentru patru zile, intr-o sedere care va cuprinde orasele Bucuresti si Sinaia.

39.jpg

Doamna Wade se va afla pentru a treia oara in tara noastra, dupa vizitele din 1974 si 2006. Cu aproape un an in urma, in decembrie 2007, am efectuat o vizita in Republica Senegal, unul dintre cele mai bogate si mai interesante momente din agenda mea publica a acelui an. A fost o vizita de o saptamana, in care am luat contact cu aproape toate segmentele importante ale vietii de astazi a Republicii Senegal, de la mediul politic si cel militar pana la cel economic, cultural si educational.

2007-senegal-first-lady.jpg

Doamna Wade a avut amabilitatea de a ma primi la Palatul Prezidential din Dakar, unde am pus in discutie unele aspecte ale colaborarii dintre tarile noastre in domeniul universitar si liceal, al artelor si meseriilor, al agriculturii, arhitecturii si protectiei patrimoniului construit.

49.jpg

In plus, Romania tocmai gazduise intalnirea la nivel inalt a Francofoniei mondiale, iar cei care se ocupasera cu daruire si convingere de efortul Romaniei de a ocupa un loc semnificativ in Africa si in partea ei de limba franceza, cum este cazul profesorului Cristian Preda, Consilier Prezidential, au dorit ca mesajul romanesc sa fie continuu si variat.

2007-senegal-first-lady-2.jpg

Doamna ambasador Simona Corlan Ioan, distins cunoscator al istoriei si culturii africane, este actualmente reprezentantul Statului roman in Senegal. Ea a jucat un rol important in aducerea la lumina a acestor doua vizite si pentru aceasta merita admiratia noastra.

Doamna Wade deschide astfel seria unor vizite pe care le dorim cat mai numeroase si mai fructuoase. Programul sau in Romania va fi facut public in detaliu. Familia Regala, mai ales Alteta Sa Regala Principesa Margareta, este bucuroasa ca poate contribui la readucerea in prim-plan a unei legaturi traditionale politice, culturale, educative si economice cu lumea tarilor africane.
66.jpg

Poate ca, prin aceasta vizita, legaturile Romaniei cu continentul african se vor insufleti. Traditia si bunele rezultate ale ultimelor decenii, precum si configuratia lumii viitorului ar cere-o.

2 comentarii

  1. Agerpres, 7 noiembrie 2008 says:

    17:16 Prima doamnă a Senegalului vizitează România la invitaţia Familiei Regale

    Bucureşti, 7 nov /Agerpres/ – Prima doamnă a Senegalului, Viviane Wade, va vizita pentru prima oară România, în perioada 9-12 noiembrie, la invitaţia Principesei Margareta şi a Principelui Radu, a informat, vineri, biroul de presă al Regelui Mihai.

    Înaltul oaspete senegalez va fi găzduit de Familia Regală la Palatul Elisabeta din Bucureşti şi va fi însoţit de Simona Corlan-Ioan, ambasadorul României în Senegal.

    Invitaţia de a veni la Bucureşti i-a fost adresată Vivianei Wade cu ocazia unei vizite pe care Principele Radu a efectuat-o în Senegal, în decembrie 2007.

    Cu acest prilej, prima doamnă a Senegalului se va întâlni cu personalităţi de seamă din România, va vizita domeniul regal de la Sinaia, instituţii culturale din Bucureşti, va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’ din Bucureşti şi ai comunităţii senegaleze din Bucureşti şi va participa la evenimente culturale.

    Astfel, duminică, 9 noiembrie, Familia Regală a României, Viviane Wade, ambasadorul Simona Corlan-Ioan şi invitaţii lor, vor asista la spectacolul ‘MacBeth’, la Opera Română.

    Luni, 10 noiembrie, aceasta va avea o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe şi cu conducerea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’ din Bucureşti (UAUIM). Aici vor avea loc discuţii cu studenţi şi profesori despre dezvoltarea acordului de cooperare stabilit în anul 2007 între UAUIM şi Fondation pour le Patrimoine – Senegal, organizaţie patronată de Viviane Wade, în vederea organizării schimburilor de experienţă între specialiştii în conservarea patrimoniului celor două ţări.

    De asemenea, Principesa Margareta şi prima doamnă a Senegalului vor avea o întâlnire cu reprezentanţii Fundaţiei Principesa Margareta a României (FPMR) şi vor vizita Centrul comunitar ‘Generaţii’, susţinut de FPMR.

    Marţi, 11 noiembrie, Viviane Wade va vizita, la Sinaia, Domeniul Regal şi Castelul Pelişor, urmând ca în aceeaşi zi, după întoarcerea în Bucureşti, să viziteze Muzeul Ţăranului Român.

    Miercuri, 12 noiembrie, Viviane Wade va vizita Muzeul Naţional de Artă al României şi va avea o întâlnire cu comunitatea senegaleză din Bucureşti.

    Vizita primei doamne a Senegalului la Bucureşti face parte din iniţiativele Familiei Regale a României destinate promovării culturii şi imaginii României în rândul elitelor internaţionale. Astfel, proiectul ‘Călătoriilor regale’ a adus în România membri ai Familiilor Regale din Europa şi Orientul Mijlociu şi personalităţi diplomatice marcante ale lumii contemporane.

    Prima doamnă a Senegalului, Viviane Wade, este de origine franceză şi s-a născut la Besancon. Este licenţiată în drept civil şi are specializări în sociologie şi psihologie. În timpul studiilor universitare l-a întâlnit pe viitorul său soţ, avocatul senegalez Abdoulaye Wade, căruia i-a fost alături de la crearea partidului pe care acesta l-a înfiinţat acum 26 de ani, până la alegerile democratice din anul 2000 când a fost ales preşedinte al Republicii Senegal.

    Viviane Wade este o susţinătoare activă a drepturilor omului şi a valorilor democraţiei. A înfiinţat numeroase organizaţii şi a sprijinit proiecte destinate promovării artei şi culturii senegaleze, dezvoltării societăţii civile, protejării drepturilor femeii, conservării patrimoniului şi ameliorării serviciilor de sănătate publică.

    Fundaţia Internaţională pentru Promovarea Artelor Africane (FIPAA), Fundaţia ‘Acţiune pentru Educaţie şi Sănătate’ (AES), Colegiul Artiştilor Consilieri ai Preşedinţiei Republicii, Ferma Şcoală de la Ninefecha, conceptul Şcoala Comunitară Elementară Rurală, sunt numai câteva organisme create, prezidate sau sprijinite de doamna Wade. Angajamentul pe care şi l-a asumat faţă de aceste cauze s-a concretizat şi prin vizite în toate colţurile lumii, întâlniri de înalt nivel, luări de cuvânt în cadrul unor conferinţe şi organizaţii internaţionale.

    Viviane Wade a pus bazele unui parteneriat între Fundaţia pentru Patrimoniu – Senegal şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ‘Ion Mincu’ din Bucureşti (UAUIM) care s-a concretizat, până în momentul de faţă, cu deplasarea la Dakar a unui grup de tineri arhitecţi din cadrul UAUIM şi organizarea expoziţiei ‘Atitudini’ (Attitudes) conţinând proiecte din domeniul conservării patrimoniului întocmite de aceştia, în Dakar. AGERPRES(AS)

  2. Vizita Principelui Radu in Senegal, 2007 says:

    Vizita in Republica Senegal
    Dakar, Saint-Louis, Thies, Insula Goree

    In perioada 9-13 decembrie 2007, Alteta Sa Principele Radu, Reprezentant Special al Guvernului Romaniei, a efectuat o vizita in Republica Senegal. Principele Radu a vizitat capitala Dakar, orasele Saint-Louis si Thies, precum si insula Goree, cunoscuta si sub denumirea de “Insula Sclavilor”.

    La Palatul Prezidential din Dakar, Principele Radu s-a intalnit cu doamna Viviane Wade, Prima Doamna a Republicii Senegal. In cadrul intalnirii, Principele Radu a propus organizarea unei “Saptamani Senegaleze” in Romania, intr-una dintre provinciile istorice romanesti. Delegatia ar urma sa fie formata din 50-100 de oameni de afaceri, precum si reprezentanti ai autoritatilor locale si centrale si ai societatatii civile. Acest eveniment ar conduce la o mai buna cunoastere a lumii senegaleze in Europa centrala si de sud-est si ar fi o oportunitate excelenta pentru realizarea unor proiecte comune de investitii. Doamna Wade s-a aratat incantata de aceasta idee si si-a afirmat intregul suport pentru punerea in practica a acestui proiect.

    Tot la Dakar, Principele Radu s-a intalnit cu Ministrul Fortelor Armate din Senegal, domnul Becaye Diop. Principele Radu, colonel in Armata Romana, i-a prezentat ministrului senegalez situatia actuala a sistemului de invatamant militar din Romania si a insistat pe intarirea colaborarii la acest nivel, in special prin marirea numarului de tineri ofiteri senegalezi trimisi pentru a studia in institutiile de invatamant militar romanesc.

    La sediul Ministerului Culturii, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei s-a intalnit cu Ministrul Mame Birame Diouf. In cadrul intalnirii au fost discutate proiectele culturale comune dintre cele doua tari si s-a insistat pe cresterea colaborarii dintre cele doua tari membre ale Francofoniei.

    La intalnirea cu domnul Diane Sinyate, Ministrul pentru invatamantul tehnic, s-a discutat in principal despre posibilitatea schimburilor culturale si educationale ale Senegalului cu tari europene. Principele Radu s-a aratat interesat de o prezenta a unui numar de 5-10 tineri elevi senegalezi, care sa studieze pentru cateva luni intr-un liceu din Romania, fapt care ar fi benefic atat pentru formarea lor profesionala cat si pentru cresterea schimburilor culturale dintre cele doua tari.

    Schimburile culturale si educationale dintre cele doua tari au fost principalele teme de discutie si in intalnirea cu doamna Fatou Gaye Sarr, Ministrul delegat pentru dezvoltare rurala. Doamna Sarr, fosta studenta in cadrul sistemului de invatamant romanesc si buna vorbitoare a limbii romane, s-a aratat extrem de impresionata de vizita Principelui Radu si a insistat pentru gasirea celor mai bune solutii pentru cresterea numarului de studenti senegalezi in Romania.

    Despre organizarea vizitei senegaleze in Romania s-a discutat si in cadrul intalnirii Altetei Sale cu Guvernatorul Provinciei Dakar, domnul Amadou Sy. In opinia Guvernatorului, punerea in comun a culturii traditionale senegaleze si a traditiilor romanesti dintr-una dintre provinciile istorice va constitui un simbol important pentru lumea africana si pentru Romania.

    Tot in orasul Dakar, Principele Radu a avut o intalnire cu conducerea Patronatului senegalez. Domnii Amadou Ndiaye, Papa Nalla Fall si Aime Sene, vice-presedintii acestei organizatii, s-au aratat deosebit de interesati in colaborarea cu Patronatul din Romania si in cresterea numarului de investitori romani in Senegal.

    In cadrul intalnirii cu doamna Fatime Gueye, Reprezentantul Special pentru Francofonie al Presedintelui Republicii Senegal, Principele Radu si-a aratat disponibilitatea de a sprijini proiectele Francofoniei atat in Romania cat si prin participarea la proiectele acestei organizatii.

    Principele Radu, colonel in Armata Romana, s-a intalnit cu loctiitorul Sefului Statului Major al Armatei Senegaleze, generalul de divizie Abdel Kader Gueye. Principele Radu si Generalul Gueye au facut cate o scurta prezentare a situatiei Armatei romane, respectiv senegaleze.

    In orasul Saint-Louis, Principele Radu s-a intalnit cu Guvernatorul Provinciei, domnul Mohamadou Moustapha Ndiao. Alteta Sa a prezentat proiectul “Saptamanii senegaleze” in Romania, extinzand astfel invitatia si catre comunitatea din Saint-Louis.

    Tot in orasul Saint-Louis, Principele Radu a vizitat Universitatea Gaston Berger unde, in fata a peste 100 de studenti si profesori, a sustinut conferinta cu titlul “La Roumanie, mon pays”. Tot aici, Principele Radu s-a intalnit cu Rectorul universitatii, domnul Mary Teuw Niane si a vizitat campusul.

    De asemenea, Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei a vizitat Liceul Militar din Saint-Louis, o prestigioasa institutie de invatamant militar.

    In orasul Thies, Principele Radu a vizitat Scoala Nationala de Ofiteri Activi, cea mai importanta institutie de invatamant militar din Senegal. Principele Radu, colonel in Armata Romana, a fost primit cu onoruri militare de catre Garda de Onoare a Scolii de Ofiteri Activi din Thies. Insotit de Comandantul Scolii, colonelul Mamadau Samb, Principele Radu a vizitat laboratoarele si campusul si a semnat in “Cartea de Aur” a scolii.

    Tot in orasul Thies, Principele Radu a vizitat Fabrica de carpete si Catedrala Catolica.

    In cadrul vizitei in Senegal, Principele Radu a vizitat si insula Goree, cunoscuta si sub numele de “Insula Sclavilor”. Reprezentantul Special al Guvernului Romaniei s-a intalnit cu primarul comunitatii, domnul Augustin Senghor si a vizitat “Casa Sclavilor”, precum si alte zone ale insulei, care pastreaza vie amintirea acestor momente dureroase din istoria Senegalului.

    La Receptia Oficiala, organizata de Ambasada Romaniei in cinstea vizitei Reprezentantului Special al Guvernului Romaniei au participat peste 200 de invitati. Evenimentul s-a desfasurat in prezenta ambasadorului Romaniei in Senegal, ES doamna Simona Corlan-Ioan, precum si a personalului diplomatic din cadrul institutiei ambasadei. Printre invitati s-au regasit ministri ai guvernului senegalez, Guvernatorul provinciei Dakar si ambasadorii unor tari precum Portugalia, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda, Austria, Suedia, Marea Britanie, Polonia, Elvetia, Rusia, Israel, Egipt, Mauritania, Coasta de Fildes, Capul Verde, Ghana, Mali, Guineea, Tunisia si Coreea. De asemenea, la eveniment au participat Ambasadorul Delegatiei UE in Senegal, Seful Delegatiei Valonie-Brussels, Reprezentantul Special pentru Francofonie al Presedintelui Republicii Senegal, seful patronatului senegalez, vice-presedintele Camerei de Comert, vicepresedinte Ordinului arhitectilor, precum si numerosi oameni de afaceri.

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50400635
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate