Căsătorie regală la Luxemburg

Vineri 19 și sâmbătă 20 octombrie 2012, Principesa Moștenitoare și cu mine am efectuat o vizită în Marele Ducat de Luxemburg, la invitația Suveranilor, Altețele Lor Regale Marele Duce și Marea Ducesă.

A fost a opta vizită externă a Familiei Regale a României în anul 2012.

În ianuarie, la Roma, Majestatea Sa Regele s-a întâlnit cu Suveranul Ordinului de Malta, în februarie, la Bruges, în Belgia, am reprezentat Familia Regală la Colegiul Europei, într-o manifestare dedicată României și Republicii Moldova, în martie am vizitat Principatul Monaco. În aprilie, Principesa Moștenitoare și cu mine am reprezentat Familia Regală a României la căsătoria Principelui Rudolf de Liechtenstein la Istanbul, iar în mai, Regele Mihai, Principesa Moștenitoare și cu mine am participat la evenimentele de la Palatul Buckingham, Castelul Windsor și Ascot dedicate Jubileului de Diamant. În iunie, Principesa Moștenitoare și cu mine am vizitat din nou Londra, cu ocazia ceremoniilor publice ale Jubileului de Diamant al Reginei Marii Britanii și Irlandei de Nord.

De asemenea, în luna septembrie, am fost primiți la Patriarhia Ecumenică de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, la Istanbul, în cadrul unei vizite private.

Legăturile dintre Casa Regală a României și Casa Mare Ducală de Luxemburg au fost continue, de la începuturile istoriei celor două state europene. În timpul și după Al Doilea Război Mondial, strânsa relație de rudenie a fost dublată de o trainică și continuă prietenie.

Marea Ducesă Charlotte, considerată de națiunea luxemburgheză drept salvatoare a țării în conflagrația mondială, a fost foarte apropiată de Regina Elena și, mai ales, de Principesa Margareta a Danemarcei, mama Reginei Ana.

Regele Mihai și Regina Ana au petrecut, de-a lungul ultimelor decenii, multe momente la Luxemburg, în compania Marelui Duce Jean și a Marii Ducese Josephine Charlotte. În timpul noii domnii a Marelui Duce Henri și a Marii Ducese Maria Tereza, Principesa Moștenitoare și cu mine am vizitat Marele Ducat de Luxemburg în anii 2003, 2004, 2006 și 2011, promovând economia, învățământul, cultura României de astăzi și dezvoltarea regională. La rândul lor, Marele Duce și Marea Ducesă au vizitat România în anul 2003, iar Marele Duce a participat anul trecut, în octombrie, la Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai, la București.

În cele două zile, în capitala Marelui Ducat, au avut loc trei evenimente oficiale, cu ocazia căsătoriei Marelui Duce Moștenitor Guillaume cu contesa Stéphanie de Lannoy. Ceremoniile au fost organizate de Casa Mare Ducală, cu concursul guvernului luxemburghez și al primăriei municipiului.

Vineri seara, la Palatul Mare Ducal din Luxemburg, a avut loc un dineu oficial, la care au participat personalități politice, economice, culturale, militare și diplomatice din Marele Ducat, familiile mirelui și miresei, precum și reprezentanți ai Caselor Regale din Belgia, Bulgaria, Danemarca, Grecia, Iordania, Japonia, Marea Britanie, Maroc, Monaco, Norvegia, Olanda, România, Serbia, Spania și Suedia.

Sâmbătă, a avut loc în catedrala mare a orașului slujba de căsătorie, urmată de o recepție la Palatul Mare Ducal.

În seara de sâmbătă, 20 octombrie 2012, luxemburghezii au avut parte de un excepțional spectacol de artificii, alături de alte evenimente publice derulate în cursul sfârșitului de săptămână.

Principesa Moștenitoare și cu mine am oferit Altețelor Lor Regale Marele Duce Moștenitor și Marea Ducesă Moștenitoare un dar de nuntă cu iz românesc. El este compus din două piese create de Dan Coma, o cutie din piele și o ramă dublă de fotografii, tot din piele, ambele cu cifrul regal comun al celor doi și realizate în culorile steagului național luxemburghez.

15 comentarii

 1. Cerasela Platz ( Esmyana Martisor )

  Inaltimile Lor Regale sunt o pereche frumoasa !
  Calduroase Reverente si Felicitari !

 2. M

  Efectuati ? 😮
  Oricum, distractie placuta !

 3. Felicitări pe Facebook (I):

  #
  Iuliana-Cristina Paduraru Foarte frumos. Casa de piatra si numai ganduri bune.
  #
  Elisabeta Laposi Le dorim CASA DE PIATRA !
  #
  Catalina Asandei CASA DE PIATRA !!!
  #
  Adelina Udrea superb cuplul! Casa de piatra si numai bine!
  #
  Padurean George casa de piatra numai bucurie si sanatate va doresc din Australia
  #
  Tiberiu Chiriloaia DA ! Sper sa prind un loc prin apropiere si voi imortaliza cateva poze ! Se simte,Luxemburg vibreaza ! Casa de piatra !
  #
  Aura Topala Casa de piatra si multa iubire! heart
  #
  Nicolaie Silviu O geana de lumina se arata la Orizont si pentru Romania !
  #
  Oana Catinas Va doresc mult noroc si casa de piatra !!!!!
  #
  Radu Puspana Multa sanatate, noroc si fericire !
  #
  Gabriella Di Sant’Angelo Ce frumoasa pereche ! Va multumesc ! Nihil sine Deo ! smile
  #
  Ionescu Camelia Mult noroc si fericire, copii multi si frumosi …

 4. Cezar BALANESCU

  Casa de piatra!

 5. stoicarodica2010

  Pe cer se aprinde inca o stea!Casatorie trainica si iubire eterna!

 6. Cristian

  Casa de piatra si multa lumina in casa dumneavoastra.

 7. Herzliche Glückwünsche dem jungvermählten königlichen Kronherzogpaar Stephanie & Guilamme von Luxemburg.
  Wir, die Siebenbürger Sachsen aus der ganzen Welt sind stolz, dass unsere Urheimat auch Luxemburg ist, getreu dem Motto: Mär wallen bleiwen wat mir sin….. , Wir wollen bleiben was wir sind….
  Wir die Siebenbürger Sachsen sind auch stolz ein Haus Luxemburg in Hermannstadt, in der Europastadt 2007, zu haben. Das Großherzogpaar Marie-Therese & Henri von Luxemburg hatten es damals eingeweiht.
  Herzliche Glückwünsche und HOHES LOB auch an IM Kronprinzessin Margarete von Rumänien mit IM Prinz Radu von Rumänien haben das Königshaus Rumänien sehr schön präsentiert. Wir sind sehr stolz auf Euch….. HERZLICHEN DANK
  Es lebe die Königsfamilie von Rumänien
  Herzlichst,
  Dietmar Melzer
  -Deutschland/Germania-

 8. Bucur Gabriela

  Casa de piatra si multa fericire .

 9. Felicitări pe Facebook (II)

  #
  Daniel Craitoiu sa va ocroteasca Dumnezeu…
  #
  Glora Em Minunati!
  #
  Nadgob Nasesem Puteau sa va trimita niste fotografii fara niciun scris.
  #
  Oana Benedek eleganta si rafinament…….ce oameni…SUPERB!
  #
  Monica Frangulea Cred ca au fost cel mai frumos cuplu Regal de la nunta…
  #
  Oana Cornelia O reprezentare foarte frumoasa si eleganta a tarii mele…
  #
  Maria-Magdalena Visan Un cuplu princiar deosebit. Principesa Margareta este deosebit de frumoasa si eleganta iar Principele Radu pe masura ei. Sa fiu reprezentanta de o asa distinctie ma face sa ma simt mandra de ei si de tara mea. Pacat ca regalitatea nu este mult mai prezenta in viata de zi cu zi iar implicarea ei limitata. Multumim Alteta.
  #
  Emilia Trandafir Ce printesa frumoasa avem !!!
  #
  George-Cristian Potrivitu Bocanet superb! sunt mandru!
  #
  Ele Stef DISTISA, ELEGANTA, PRETIOASA ! SUNTEM MANDRI DE PRINTESA NOASTRA!
  #
  Mihaela Băbuşanu Amalanci Rafinament
  #
  Ion Hogea Ce Regina frumoasa am putea avea!!!
  #
  Dorina Dorinam o placere sa-i privesti!
  #
  Dana Costache Deosebiti ca intotdeauna!
  #
  Carina Stefan Multumim Altetelor Voastre!
  #
  Dragomir Iolanda Eleganta si noblete!
  #
  Nicoleta Ramona Neagu Yuksel sunteti extraordinari !
  #
  Elena Nina Ionita superbi!
  #
  Monica Matei Un cuplu foarte frumos. Felicitari.
  #
  Mariana Van Mil Tarcau …o adevarata incintare sa-i privesti!!
  #
  Giulio Zoltan a traiasca sefu stima si onoare ptr dv
  #
  Gabi Si Cristi Codrea ne luminati fetele de cate ori va vedem…smile
  #
  Ciutureanu Rodica excelente imagini !!!!!!!
  #
  Tatomirescu Nelly Miri de poveste,nuntă frumoasă şi invitati de renume! Tot binele din lume! Trăiască Monarhia!
  #
  Ioana Ichim Ce dragutz!!! Momente magice.
  #
  Anitei Beatrice Wonderful, thank you !
  #
  Teodora Nistor Exact ca în poveşti… LIKE şi să le urăm tradiţionala zicală romanească… CASA DE PIATRA şi “PRINTISORI” FRUMOSI.LA MULTI ANI!!!

 10. Felicitări pe Facebook (III)

  #
  Angela Musica-Popa Sunt doi oameni minunati, pusi pe fapte mari, dar nu au cu cine!Romanii indoctrinati de comunism…urasc monarhia si tot ceea ce reprezinta ea. Ei nu-si dau seama, ca tocmai aceasta forma de guvernamant ar fi insemnat adevarata schimbare la fata a Romaniei…..nu asa-zisele schimbari de la 1989 incoace, care s-au dovedit false si au propovaduit o falsa democratie cand de fapt era aceeasi Marie cu alta palarie!
  #
  Mihai Gina Georgeta Asa este doamna Angela !! Ne-ar fi ajutat mult in relatiile diplomatice si politice cu restul statelor din U.E.!! Dupa cum se vede sunt tari puternice cele care inca mentin monarhia….
  #
  Angela Musica-Popa Da, asa e!Am o verisoara la Luxembourg, care e monarhie…si crede-ma, ei infloresc!Noi insa mergem din rau , in mai rau! Si asta…. pentru ca romanii parca s-au prostit de tot sau accepta sa fie prostiti pe fata, de falsa democratie!Se vede cu ochiul liber ceea ce vor sa faca si USL-istii….dar nu, romanii nostrii cred in tot ce zboara….si-s atat de orbi, incat nu vad ca adevarata democratie le e la indemana …..
  #
  Nihil Sine Rex Cata noblete, modestie si purtare exemplara, Altetele Voastre sunteti minunati, un adevarat model pentru societatea romaneasca, avem o Casa Regala respectata si iubita, avem un dar de la Dumnezeu, Traiasca Altetele Voastre Regale!
  #
  Mihai Gina Georgeta Nu mai exista educatie!!! Romanul nu mai stie ce este bun si ce este rau!!! Nu toti stiu cum stau lucrurile in afara tarii!! Televiziunile si presa scrisa sunt singurele surse de informatie!!! Asta este rau pt. Ca sunt asa cum sunt si scriu ceea ce scriu!! Mai este si internetul dar majoritatea oamenilor din zonele rurale nu prea stiu sa le foloseasca ….si ei reprezinta majoritatea…sa speram ca vor veni vremuri mai bune
  #
  Angela Musica-Popa Sa dea Dumnezeu….desi eu mi-am pierdut deja speranta!Stii ca vor sa suprime materia Istoria din scoli? Asta ar face ca populatia noastra sa nu cunoasca niciodata adevarata si trista istorie a Romaniei!Si sa nu stie sa aprecieze ce este bun cu adevarat!
  #
  Adriana Macsut Este un eveniment pe care as fi vrut sa il vad in direct la TV!
  #
  Anuta Florescu ce frumoasa e printesa smile !!!!!
  #
  Anuta Florescu pardon, regina smile
  #
  Marius Dima Royal speechless!
  #
  Cristina Popescu Mai bine vedem pe viu zilnic, decat pe la televizor, ii avem, dar asteptam sa isi revendice locul? Majestatea Sa Regele ar trebui sa fie pe tron, nu cu coroana in muzeu! Cand se vor trezi unii….vai de jalea ce o sa ii stapaneasca. Imi pare rau ca nu …See More
  #
  Hariton Lucian Cata eleganta si bun simt.

 11. Felicitări pe Facebook (IV)

  #
  Liana Dendea traiasca printesa margareta traiasca regele mihai traiasca monarhia vreau si cred enorm sa va vad cat de curand regina romaniei doamne ajuta asa sa fie multa sanatate m.s. regelui mihai.
  #
  Aringhe Manuela frumoasa ca intotdeauna. coroana de pe cap a fost a bunicii ei…
  #
  Cristi Ploi nu este o coroana pe cap, ci o bijuterie din gama diademelor regale
  #
  Nuti Degeratu M-as bucura sa ne conduca ei tara
  #
  Doina Marin RESPECT!
  #
  Marius Macarie regele si patria!
  #
  Marius Macarie http://www.youtube.com/watch?v=uive8r2sWZU
  Imnul regal al României
  http://www.youtube.com
  Imnul regal al României -,,Trăiască Regele” (1884-1948). Variantă interpretată …See more
  #
  Marius Macarie http://www.youtube.com/watch?v=XSMUScVUhKk
  Trăiască Regele !
  http://www.youtube.com
  Imnul României (1866-1948) – Romanian Anthem (1866-1948) În anul 1881 cu prileju…See more
  #
  Elisa Velcinschi Binecuvantati fie Regele nostru si patria!
  #
  Liana Dendea traiasca regele nostru mihai si monarhia si regina si sa fiti sanatosi.
  #
  Liana Dendea f.frumoase fotografii.
  #
  Cecilia Lucretia Badea heart Principesa Margareta si principele Radu sunt superbi! Foarte eleganti, educati si umani! As vrea ca Romania sa fie din nou regat! Sunt mandra ca m-am nascut in 1946, pe cand regele Mihai conducea tara! Toata dragostea si admiratia mea!

 12. Edith Alexandra

  Multumesc fiindca reprezentati o Romanie curata si sincera in lume..smile

 13. Pingback: Nunta regala in Luxemburg: Cuplul princial roman, printre invitati | Revista Viva

 14. Diana Lucia Zotescu

  Alteta Voastra,

  Cu cata bucurie, mandrie si dragoste pentru Altetele Voastre ma uit la fotografiile ce Va reprezinta pe amandoi participand la diverse ceremonii si festivitati precum acesta de la Luxembourg! Si cat de mult imi doresc sa Va vad, intr-o buna zi, la Parlamentul Romaniei si la Alba Iulia, la ceremonia de reinstaurare a Monarhiei, unde fie MS Regele Mihai, fie ASR Principesa Margareta , sa fie reinscaunat/a pe tronul tarii! Este visul si dorinta arzatoare pe care mi-au insuflat-o parintii mei si care nu au putut-o anihila anii de cosmar comunist. Tot ceea ce dorim cu ardoare si in mod constant din copilarie si apoi pe parcursul vietii (chiar daca in comunism nu aveam nicio speranta de implinire a acestei dorinte) ajunge sa ne defineasca si sa ne sculpteze sufletul dupa chipul dorintei. Iar sufletul meu este sculptat si gravat cu chipul Regelui Nostru si al Familiei Sale in singura postura fireasca, aceea de Familie Domnitoare. Este o mare bucurie ca Familia Regala este cu noi, ca Va vedem mereu, ca ne ajutati sa ne inoim sperantele, ca ne reprezentati atat de stralucit in afara tarii, ca refaceti, pas cu pas, demnitatea stirbita a tarii (evenimente precum cele de la Oradea si de la Alba Iulia, si multe altele asemenea stau marturie efectului binefacator, vindecator al Familiei Regale) dar, pentru mine, darul cerului ar fi acela de a Va vedea in astfel de imprejurari in calitate oficiala.

  Au trecut 22 de ani de la prima revenire a Majestatii Sale – asa cum a fost ea – dar mie inca mi se umplu ochii de lacrimi oridecateori imi vad Regele – aievea sau pe ecran. Pentru ca dorul meu de copil este inca neimplinit.

  Ar fi insa nedrept sa nu multumesc cerului si lui Dumnezeu pentru ca ne-a lasat totusi sa ne bucuram si sa ne mandrim ca Romania este atat de nobil si de demn reprezentata in lume la evenimente de rang regal unde capitanii de vas, chiar cocotati in functii prezidentiale, si nici finii lor, nu au ce cauta.

  V-am admirat eleganta tinutelor pe care l-Ati purtat cu diversele ocazii oficiale ocazionate de Nunta Princiara de la Luxemmbourg, gustul desavarsit al Altetei Sale Principesei Mostenitoare Margareta in alegerea culorilor si a accesoriilor, silueta Sa eleganta, precum si ale Altetei Voastre. Intr-un cuvant, am fost mandra ca sunt Romanca si ca, prin Altetele Voastre, eram si eu acolo.

  Sa va binecuvanteze Dumnezeu pasii pe oriunde Va vor purta, pentru ca stiu ca o Veti face avand in suflet si in minte interesul si prestigiul tarii.
  Cu aceeasi fierbinte dragoste, devotiune, credinta si fidelitate necurmata,
  Diana Lucia Zotescu

 15. delcomminette

  MAGNIFIQUE !!!

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 23913159
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate