Martiriul prizonierilor români în Alsacia, acum un secol
Cimitirul soldaților români din Soultzmatt, Alsacia, este cea mai mare necropolă militară românească din Franța, unde odihnesc 678 de soldați-martiri, uciși în Primul Război Mondial, în anii 1917 și 1918. De asemenea, oraşul Haguenau din Alsacia adăposteşte trupurile a 475 din cei 2 344 de ostaşi români căzuţi în Alsacia, ca prizonieri ai armatei germane, în timpul Primului Război Mondial (în 1917-1918). Aceştia şi-au pierdut viaţa în condiţii tragice, din cauza frigului, foamei, a bolilor şi a tratamentelor inumane la care au fost supuşi. Soldații (provenind din Regatul României, dar și români din Transilvania) au fost făcuți prizonieri de armata germană și cea austriacă. Ei au fost duși în Alsacia și Lorena. Regimul inuman la care au fost supuși soldații români a durat din anul 1917 până în 1918. În anul 1991, istoricul Jean Nouzille a publicat în Franța un volum intitulat “Calvarul prizonierilor români în Alsacia-Lorena”. În acel volum, Nouzille afirmă că au murit 2 344 de prizonieri români în acei ani, în Alsacia și Lorena. După încheierea primei conflagrații mondiale, comuna Soultzmatt-Wintzfelden a donat României terenul pentru amenajarea cimitirului pe înălțimille așezării Gauchmatt, în Val-du-Pâtre. Printr-un document semnat la 30 august 1919, Comuna Soultzmatt a pus la dispoziția Guvernului României terenul pentru cimitir. Acest teren reprezenta exact locul pe care fusese așezat lagărul de prizonieri. Încă de la începuturi, Cimitirul Militar Românesc de la Soultzmatt a fost legat de Familia Regală a României. El a fost inaugurat oficial la 9 aprilie 1924, în prezența Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Suveranii au început, două zile mai târziu, prima lor vizită de Stat în Republica Franceză, la 10 aprilie 1924. În anul 1933, în cimitir a fost așezată o statuie al cărei chip are trăsăturile Reginei Maria a tuturor românilor. Statuia a fost realizată în București, la compania Arta Română (în ianuarie 1933). La baza monumentului se află o placă de marmură, pe care sunt înscrise cuvintele Reginei Maria: Soldaţi Români! Departe de patria voastră pentru care voi v-aţi jertfit, odihniţi-vă în pace, aureolaţi de glorie, în acest pământ, care nu vă mai este străin. Acum trei decenii, pe urmele strămoșilor au pășit Regele Mihai I, Regina Ana și Principesa Moștenitoare Margareta, care au vizitat cimitirul și s-au recules în fața mormintelor soldaților români în ziua de 14 iunie 1986, alături de sute de membri ai comunităților românești din Franța. În ziua de 3 iunie 2017, Alteța Sa Regală Principele Radu a reprezentat pe Regele Mihai I și pe Custodele Coroanei române în orașul Soultzmatt din Franța. Acolo, de-a lungul întregii zile, a fost comemorat cu mult fast și cu respect sacrificiul de acum un secol al soldaților români, prizonieri în Primul Război Mondial.
Un articol în limba română, publicat în anul 2011, pe tema suferințelor soldaților români poate fi citit aici. Despre calvarul prizonierilor români din Alsacia poate fi citit și în presa franceză. Dați click aici. Fotografii rare din 9 aprilie 1924:
|
[…] Sa Margareta și Alteța Sa Regală Principele Radu au fost în Alsacia pentru a onora memoria soldaților români uciși în lagărul de prizonieri ai armatei germane. Custodele Coroanei a dorit să aducă […]
Voi purta tot respectul celor care s-au ingrijit de odihna strabunilor ce odihnesc aici.