România și Spania, prin prisma Familiilor Regale

În timpul domniei Regelui Carol I al României și a Regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei, în ziua de 23 iunie 1881, Regatul României și Regatul Spaniei stabileau relații diplomatice.

În cei 137 de ani care au trecut, multe s-au întâmplat cu cele două națiuni europene, creștine și latine. Au existat întorsături ale istoriei, crize și momente de grație. România a avut un rege-fondator, Carol I, un rege-unificator, Ferdinand I, un rege-păstrător, Mihai I și un număr de dictatori care au subminat ideea de autoritate morală a capului Statului și soliditatea statală. Spania a avut și ea un dictator, apoi un rege providențial, Juan Carlos I, cel care a adus democrație și viitor țării lui, în anul 1975. Dictatura comunistă din România a căzut în decembrie 1989.

La 19 iunie 2014, a succedat la Tronul Spaniei Regele Felipe al VI-lea, fiul Regelui Juan Carlos I. Iar la 5 decembrie 2017, în urma trecerii la cele veșnice a Regelui Mihai I, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a succedat Regelui Mihai I la conducerea Casei și a Familiei Regale române.

Tatăl Regelui Juan Carlos I, Juan, Contele de Barcelona (născut la 20 iunie 1913), a fost botezat de Regele Carol I. Așa a început secolul al XX-lea în relația celor două țări. Același secol s-a sfârșit cu un milion de români trăind în Spania, cu aproape o sută de mii de oameni care vorbesc spaniola în România și cu un volum de schimburi economice bilaterale de miliarde de euro.

Regele Mihai I a fost văr primar cu Regina Sofia. Regina Ana, născută Principesă de Bourbon, a fost vară cu Regele Juan Carlos.

Majestatea Sa Margareta și Regele Felipe sunt veri de gradul al doilea și sunt ambii stră-stră-strănepoții Reginei Victoria a Marii Britanii.

Secolul al XXI-lea a găsit Spania și România membre NATO și UE. Curând, ambele țări vor avea o monedă comună. Ele au deja un destin democratic comun, o cultură și o artă remarcabile ce se intersectează adesea, interese comune, tradiții comune, limbi asemănătoare, energii și temperamente comparabile și Familii Regale înrudite.

Regele Juan Carlos I și Regina Sofia au fost în vizită de Stat în România în anii 1985 și 2003. În ambele ocazii au vizitat Palatul Elisabeta, deși vizita din 1985 se desfășura în condiții dificile pentru Suveranii spanioli, într-o Românie comunistă care nega instituția regală și democrația. Regina Sofia a revenit la București în anul 2008, la Nunta de Diamant a Regelui Mihai și a Reginei Ana, apoi în anul 2011, la jubileul de 90 de ani al Regelui Mihai. În anul 2017, Regele Juan Carlos și Regina Sofia au luat parte la funeraliile Regelui Mihai.

După 1989, Regele Mihai și Regina Ana au vizitat Spania și au fost oaspeții Regelui Juan Carlos I și Reginei Sofia în anii 1995, 1997, 1998, 2002, 2004, 2008 și 2010.

Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia au vizitat România în anul 2009 (în calitate de Principe și Principesă de Asturia). La Palatul Elisabeta, ei au fost primiți de Custodele Coroanei și de Principele Radu.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat Spania și au fost oaspeții Familiei Regale în anii 1997, 1998, 2002, 2004, 2008, 2009 și 2010.

Relațiile dintre cele două țări au cunoscut cooperare politică, economică, educațională, sportivă, academică, artistică în permanentă creștere. Cel mai mare atu al României în relația cu Spania sunt însă cei un milion de români stabiliți acolo, care fac cinste țării noastre și o ajută economic, prin sprijinul familiilor lor de acasă. Românii din Spania sunt una dintre cele mai importante minorități din Regatul Spaniei.

În anul 2011, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost prezenți, la București, la ceremonia de aniversare a celor 130 de ani de relații diplomatice între Regatul Spaniei și România, desfășurată în holul mare al Muzeului Național de Istorie a României.

Lasa un comentariu

© 2007-2023 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 45632051
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate