Relațiile diplomatice româno-daneze din perspectiva Casei Regale

Prima solie diplomatică a României în Regatul Danemarcei a avut loc în anul 1879, în timpul Principelui Suveran Carol I și a Regelui Christian al IX-lea. Era la doi ani de la Declararea Independenței de Stat a României, iar trimișii speciali ai Principelui Suveran Carol I au fost Grigore Basarab Brâncoveanu şi primarul Ion Bărcănescu. În anul 1880, s-a înființat primul Consulat Diplomatic Danez la București.

Regele Christian al IX-lea a fost străbunicul Reginei-mamă Elena a României și, totodată, străbunicul Reginei Ana a României.

Regina Margareta a II-la a Danemarcei și Regele Mihai I sunt veri de gradul al III-lea. Regina Ana a fost vară de gradul al II-lea cu Regele Frederic al IX-lea, tatăl actualei suverane daneze.

Regina Ana, ca și Majestatea Sa Margareta și surorile ei, Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, au petrecut copilăria în reședințe regale de lângă Copenhaga. Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai I este născută la Copenhaga. La Catedrala Regală Roskilde de lângă Copenhaga sunt îngropați mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei, și bunicul Reginei Ana, Principele Valdemar.

Regele Mihai I a fost contemporan cu trei regi danezi: Christian al X-lea (care a domnit în 1912-1947), fiul său Frederic al IX-lea (care a domnit în 1947-1972) și nepoata sa, Margareta a II-a (care domnește din 1972).

Anul 1917

În timpul Regelui Ferdinand I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, au fost stabilite relațiile diplomatice româno-daneze, la 1 mai 1917. Cu acea ocazie, primul ambasador român a fost acreditat la Copenhaga și Stockholm.

Anii 1940-1946

În acești șase ani, în timpul Regelui Mihai I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, relațiile diplomatice dintre Regatul României și Regatul Danemarcei au fost întrerupte.

Anul 1997

Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Cu acea ocazie, Regele Mihai s-a întâlnit cu Regina Margareta a II-a la Palatul Amalienborg.

Anul 2000

Regina Margareta a II-a a Danemarcei și Principele Consort Henrik au făcut o vizită de Stat în România, în luna mai. Suveranii danezi au fost fost primiți de președintele Emil Constantinescu în București.

Anul 2002

Regele Mihai I și Regina Ana, însoțiți de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu, au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Vizita a avut loc în zilele de 25-29 aprilie 2002. Familia Regală a fost primită la Palatul Amalienborg de Majestatea Sa Regina Margareta a II-a.

Anul 2007

Principele Radu a efectuat, între 5 și 13 septembrie 2007, o vizită în Groenlanda, însoțind pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru a lua parte la simpozionul “Oceanul Arctic – Oglinda Vieții”. Pelerinajul a avut ca scop reunirea de lideri religiosi din intreaga lume, pentru a se ruga și pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului dezgheţului Calotei Polare.

Anul 2010

Custodele Coroanei și Principele Radu au făcut o vizită privată de trei zile la invitația Reginei Margareta a II-a și a Principelui Consort Henrik la Copenhaga și au locuit la Castelul Fredensborg. Vizita a avut loc între 9 și 12 noiembrie 2010.

Anul 2019

Majestatea Sa Custodele Coroanei și Principele Radu au efectuat o vizită cu caracter public în Regatul Danemarcei, în decursul căreia s-au întâlnit cu Majestatea Sa Regina Margareta a II-a la Castelul Fredensborg și cu Altețele Lor Regale Principele Moștenitor Frederik și Principesa Moștenitoare Mary la Palatul Amalienborg.

În ultimul sfert de secol, Familiile Regale ale României și Danemarcei s-au întâlnit aproape în fiecare an, cu ocazii oficiale sau regale, în capitale precum Copenhaga, Londra, Bruxelles, Madrid, Luxemburg, Atena și Stockholm.

4 comentarii

 1. Diana Lucia Zotescu

  Parcurgand aceste marturii ale relatiilor profunde de rudenie ce exista intre Familia noastra Regala si celelalte Familii regale domnitoare europene precum cele din: Danemarca, Marea Britanie, Luxemburg, Spania, Belgia, Olanda, Suedia, Norvegia, dar si cu Familiile Regale ne-domnitoare precum cele din Germania, Austria, Rusia, Grecia, Bulgaria, Serbia, nu putem decat sa sa constatam, logic, imensa legitimitate de reprezentare a noastra, a romanilor, pe care o are Familia Regala, precum si darul nepretuit pe care ni l-au facut – si continua sa ni-l faca – pe parcursul ultimelor trei secole (XIX, XX si XXI) Regii si Reginele noastre. Mai este oare nevoie de vreun altg argument al legitimitatii?

  Cei care, in mod nejustificat, intarzie sa vada acest lucru, sufera nu doar de o grava miopie (sau ignoranta), ci si de un vinovat divort fata de logica elementara a istoriei neamului nostru. . Si, desigur, de un si mai vinovat dezinteres fata de interesele vitale ale Romaniei prezente si viitoare, interese alaturi de care Familia Regala a Romaniei trebuie asezata in mod firesc.

 2. Adrian

  Interesant cum unele mesaje sunt cenzurate doar pentru ca spun unele adevaruri care nu convin, desi nuanta limbajului nu incalca nicio norma de buna-cuviinta. Ba mai mult, daca observatia mea eronata ar fi fost mult mai demn si democratic din partea dvs. sa fi raspuns cu argumente care sa imi combata observatia.

 3. Mesaj pentru domnul Adrian

  Domnule Adrian, comentariul dumneavoastră de mai sus este singurul care a sosit pe adresa acestui Website. Vă rugăm să retrimiteți comentariul precedent.

  Secretariatul Regal

 4. Pingback: Regina Margareta a II-a a Danemarcei, 80 | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Lasa un comentariu

© 2007-2020 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 28763350
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube          YouTube Filme          Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate