Relațiile diplomatice româno-daneze, din perspectiva Casei Regale a României

Regele Ferdinand I al Romaniei si Regele Christian al X-lea al DanemarceiRegele Ferdinand I al României și Regele Christian al X-lea al Danemarcei

 

Astăzi, 1 mai 2017, s-au împlinit 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Danemarca, în timpul domniei Regelui Ferdinand I al României și a Regelui Christian al X-lea al Danemarcei.

Prima solie diplomatică a României în Danemarca a avut loc în anul 1879, în timpul Principelui Suveran Carol I și a Regelui Christian al IX-lea, în anul 1879. Era la doi ani de la declararea Independenței de Stat a României, iar trimișii speciali ai Principelui Suveran Carol I au fost Grigore Basarab Brâncoveanu şi primarul Ion Bărcănescu. În anul 1880, s-a înființat primul Consulat Diplomatic danez la București.

Regele Christian al IX-lea a fost străbunicul Reginei-mamă Elena a României și străbunicul Reginei Ana a României.

Regina Margareta a II-la a Danemarcei și Regele Mihai I sunt veri de gradul al III-lea. Regina Ana a fost vară de gradul al II-lea cu Regele Frederic al IX-lea, tatăl actualei suverane daneze.

Regina Ana, ca și Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria au petrecut copilăria în reședințe regale de lângă Copenhaga. Principesa Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai I, este născută la Copenhaga. La Catedrala Regală Roskilde de lângă Copenhaga este îngropată mama Reginei Ana, Principesa Margareta a Danemarcei, ca și bunicul Reginei Ana, Principele Valdemar.

Regele Mihai I a fost contemporan cu trei regi danezi: Christian al X-lea (care a domnit în 1912-1947), fiul său, Frederic al IX-lea (care a domnit în 1947-1972), și nepoata sa, Margareta a II-a (care domnește din 1972).

Anul 1917

În timpul Regelui Ferdinand I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, au fost stabilite relațiile diplomatice româno-daneze, la 1 mai 1917. Cu acea ocazie, primul ambasador român a fost acreditat la Copenhaga și Stockholm.

Anii 1940-1946

În timpul Regelui Mihai I al României și al Regelui Christian al X-lea al Danemarcei, relațiile diplomatice dintre Regatul României și Regatul Danemarcei au fost întrerupte.

Anul 1997

Regele Mihai I și Regina Ana au vizitat Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Cu acea ocazie, Regele Mihai s-a întâlnit cu Regina Margareta a II-a, la Palatul Amalienborg din Copenhaga, reședința suveranei daneze.

Anul 2000

Regina Margareta a II-a a Danemarcei și Principele Consort Henrik au făcut o vizită de stat în România, în luna mai. Suveranii danezi au fost fost primiți de președintele Emil Constantinescu la București.

Anul 2002

Regele Mihai I și Regina Ana, însoțiți de Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu, au vizitat din nou Copenhaga, pentru susținerea integrării României în NATO. Vizita a avut loc în zilele de 25-29 aprilie 2002. Familia Regală a fost primită la Palatul Amalienborg de Majestatea Sa Regina Margareta a II-a.

Anul 2007

Principele Radu a efectuat, între 5 și 13 septembrie 2007, o vizită în Groenlanda (țară constituită autonom în cadrul Regatului Danemarcei, având ca suveran pe Regina Margareta a II-a), însoțind pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, pentru a lua parte la simpozionul “Oceanul Arctic – Oglinda Vieții”. Pelerinajul a avut ca scop reunirea de lideri religiosi din intreaga lume, pentru a se ruga și pentru a trage un semnal de alarmă asupra pericolului dezgheţului Calotei Polare.

Anul 2010

Principesa Moștenitoare Margareta și de Principele Radu au făcut o vizită de trei zile la invitația Reginei Margareta a II-a și a Principelui Consort Henrik la Copenhaga și au locuit la Castelul Fredensborg. Vizita s-a desfășurat între 9 și 12 noiembrie 2010.

Familiile Regale ale României și Danemarcei s-au întâlnit aproape în fiecare an, în ultimul sfert de secol, cu diverse ocazii oficiale sau regale, în capitale precum Londra, Bruxelles, Madrid, Luxemburg și Stockholm.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei si Regele Mihai I al Romaniei 2011, LondraRegina Margareta a II-a a Danemarcei, Regele Constantin al II-lea al elenilor, Regele Mihai I al României și Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit, 2011

7 comentarii

 1. Pistalu Mirela says:

  Doamne ajută să fie bine, omenește și cu bucurie!

 2. DORINA DAMMERS says:

  Superbä pozä. Respect.

 3. Toate cele bune,Familiei Regale si Casei Regale a Romaniei!!!

 4. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE says:

  TRAIASCA REGELE ! ONOARE SI CINSTIRE DINASTIEI ROMANE !

 5. Cristian Sandu says:

  Respect Dinastiei Romane!

 6. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor says:

  Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 7. Doamne ajută să fie bine, omenește și cu bucurie!

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 37736702
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate