Relațiile diplomatice dintre România și Germania, din perspectiva Casei Regale a României

Agenția Diplomatică a României la Berlin a fost înființată la 6 mai 1872, în timpul Principelui Suveran Carol I al României și al Împăratului Wilhelm I al Germaniei. Agenția se deschidea, așadar, la șase ani de la venirea pe Tronul României a Principelui Suveran Carol I și la tot atâția ani de la promulgarea noii Constituții a țării. Primul șef al agenției diplomatice române a fost Theodor Rosetti, înlocuit în anul 1876 de Titu Maiorescu.

Reprezentanţa României la Berlin a fost a cincea agenţie diplomatică română după înființarea celor de la Constantinopol, Paris, Belgrad şi Viena. Până la 24 martie 1874, când a fost înfiinţată Agenţia diplomatică de la Sankt Peterburg, agentul diplomatic din Berlin era acreditat şi pe lângă Curtea Imperială a Rusiei. Datorită dependenţei României de Imperiul Otoman, Agenţia diplomatică de la Berlin, ca şi cea de la Viena, nu avea un caracter oficial, ci oficios.

Relațiile diplomatice dintre România și Germania au fost stabilite la 20 februarie 1880, în timpul domniei acelorași suverani român și german, după ce Independența României a fost formal recunoscută de Congresul de la Berlin. Atunci relația bilaterală a fost ridicată la rang de Legație.

România și Republica Federală Germania au ridicat relațiile la rang de ambasadă în anul 1967.

În cei 146 de ani de relații diplomatice, România și Republica Federală Germania au cunoscut dificultăți și au parcurs momente de remarcabile realizări. În secolul al XX-lea, cele două Războaie Mondiale au produs rupturi în relațiile bilaterale, iar Războiul Rece a alterat, prin existența Cortinei de Fier, relațiile politice, militare și diplomatice ale țărilor din vestul Europei cu cele aflate la est.

După anul 1990, relațiile bilaterale româno-germane au cunoscut o creștere în toate domeniile, mai ales după intrarea României în NATO, în anul 2004, și în Uniunea Europeană, în anul 2007.

Familia Regală a României a efectuat vizite în Gemania în toate generațiile, unele cu caracter de familie, altele cu caracter oficial. Regele Carol I și Regina Elisabeta, ca și Regele Ferdinand și Regina Maria, au vizitat frecvent Germania. Principele Moștenitor Wilhelm al Imperiului Germaniei a vizitat Castelul Peleș în anul 1909. Tatăl său, Împăratul Wilhelm al II-lea fusese oaspete la nunta Principelui Ferdinand cu Principesa Maria la Sigmaringen, în 1892 și avea să revadă la Berlin cuplul princiar moștenitor al României în 1894. Împăratul Wilhelm al II-lea a fost prezent în România, în calitate de ocupant, în Primul Război Mondial, și a depus flori la mormântul Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta, fapt ce nu a întrunit aprecierea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, aflați în refugiu la Iași.

Regele Carol al II-lea, Regina-mamă Elena și Regele Mihai au vizitat oficial Germania în câteva rânduri, în anii 1930 și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În timpul Războiului Rece, Regele Mihai și Regina Ana au fost oaspeții familiilor regale germane cu multe ocazii de familie. Regele Mihai și Regina Ana au sărbătorit Nunta de Argint în Landul Baden-Württemberg în anul 1973, iar ultima lor vizită în Germania a avut loc la Sigmaringen, în anul 1998.

Începând cu anul 2003, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au efectuat vizite cu caracter public în Germania, atât la Berlin, cât și în Landurile Baden-Württemberg, Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Hessa și Brandenburg (2003, 2006, 2008, 2010, 2011, 2013, 2014, 2016).

Familia Regală va efectua două vizite publice în Germania, în cursul anului 2021, dacă restricțiile legate de criza COVID-19 vor permite deplasarea. Vizitele vor avea loc în capitala republicii federale, Berlin, precum și în Landul Renania de Nord – Westfalia.

2 comentarii

  1. […] Relațiile diplomatice dintre România și Germania, din perspectiva Casei Regale a României […]

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 43035920
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate