Mica Principesă Maria

La 27 august/8 septembrie 1870, s-a născut la Bucureşti Principesa Maria, unicul copil al Regelui Carol I şi al Reginei Elisabeta. A fost botezată în ritul ortodox de către Mitropolitul Calinic Miclescu.

În 1872, Elisabeta îi scria soțului ei, Carol: „Acest copil fermecător este toată bucuria mea.“ Tot ea îi scria mamei sale: „Când [Principesa Maria – n.n.] sărută pe cineva, spune imediat: «Vreau ca toată lumea să fie fericită.» […] De îndată ce apelezi la sufletul ei bun, orice mâhnire dispare. Este un copil atât de înţelept şi răbdător!”

În 1873, Maria, alintată Itty (de la englezescul little), călătoreşte împreună cu părinţii săi în Germania, unde le este prezentată rudelor princiare, care îndrăgesc imediat copilul precoce şi drăgălaş. Principesei îi este însă mereu dor de casă, voind să se întoarcă la Bucureşti.

Viaţa micuţei principese a fost curmată prematur, în pe 28 martie/ 9 aprilie 1874, în timpul unei epidemii de scarlatină. Principesa Maria a fost înmormântată în grădina Palatului Cotroceni, în cadrul unei ceremonii fastuoase. Pe crucea de pe mormânt stătea scris un pasaj din Evanghelia după Luca: „Nu plângeţi; n-a murit, ci doarme!”

Regina Elisabeta nu avea să mai devină mamă niciodată, iar rana pierderii unicului copil nu s-a cicatrizat vreodată. Mai târziu, avea să spună: „Copilul meu este singurul meu poem frumos.“

După moartea fetiţei sale, Regele Carol spunea: „Religiunea copilului nostru şi limba pe care a vorbit-o au primit pentru noi o nouă sfinţire, căci fiecare cuvânt românesc ne va aminti, de acum înainte, drăgălaşul sunet al dulcelui glas pe care n-o să-l mai auzim niciodată pe lumea aceasta.”

Nimic însă nu i-a putut împiedica pe cei doi suverani din datoria lor către națiune și țară.

5 comentarii

 1. PISOSCHI ALEXANDRU-GRIGORE

  CUVINTE CARE DESCRIU CU O ALEASA SIMTIRE O DRAMA CARE A DUS LA RIDICAREA LA CER A PRINCIPESEI MARIA, CEL DINTAI INGER DIN FAMILIA DOMNITOARE CARE NE OCROTESTE DE ATUNCI ! INGERASUL MARIA NE-A VEGHEAT IN RAZBOIUL DE INDEPENDENTA, IAR PRINCIPELE MIRCEA, RIDICAT LA CER IN TOAMNA ANULUI 1916, NE-A VEGHEAT IN RAZBOIUL NOSTRU DE INTREGIRE !
  ACESTOR INGERI NEUITAREA NOASTRA !

 2. Nicio durere nu depaseste in intensitate pe cea a unui parinte care isi pierde copilul, iar dintre parinti, durerea mamei este de nestins. Cand parintii sunt rege si regina, durerea se amplifica prin consecintele dinastice pe carfe le creaza o astfel de pierdere. Regele Carol I a gasit totusi, in absenta unui mostenitor direct, cea mai fericita solutie prin aducerea nepotului Sau Ferdinand ca Principe Mostenitor.

 3. foarte frumoasä micä printesä Maria a Romäniei ITTY

 4. Cristian Sandu

  Vesnica Pomenire, unui Inger intre Ingeri!

 5. Pingback: Fișă biografică: principesa Maria (1870-1874)

Lasa un comentariu

© 2007-2019 © 2007-2019 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 24846754
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate