Lucia Argint, din Chisinau

Am primit la Palatul Elisabeta o scrisoare de la Chisinau, pe care ma grabesc sa v-o impartasesc celor care cititi acest blog. Mi se pare o dovada iesita din comun de curaj, simt al datoriei, buna-credinta si altruism.

Va rog pe toti cei care va veti apleca inima si mintea asupra randurilor de mai jos sa-mi spuneti ce parere aveti despre scrisoare si subiectul ei. Contez mult pe acest lucru! S-ar putea ca randurile dumneavoastra sa faca mult bine.

Principele Radu

_____________________________________________________

Casa Regală a României
Majestătii Sale Regele Mihai I al României

Sire,

Mă numesc Lucia Argint, sunt profesor de istorie la Liceul Teoretic ”Gh. Asachi” din orasul Chisinău, Republica Moldova.

Reprezint delegatia de profesori, studenti si elevi din R. Moldova primiti cu căldură la Palatul Elizabeta de către FAMILIA REGALĂ în data de 19.09.2007, în contextul întîlnirii tematice ”Dialog cu Istoria”.

untitled-111.jpg

Maiestate,

De nenumarate ori  ati  spus că ”un popor care nu îsi cunoaste trecutul si nu tine seama de el, nu poate avea un prezent demn si perspective de viitor; ca istoria nu trebuie reinventata mereu si mereu dupa bunul plac al unora sau al altora dintre regimurile politice sau dintre istoricii afiliati ideologiilor pentru care trecutul nu este altceva decat instrument propagandistic”.

În acest context, tinem să vă aducem la cunostintă faptul că una dintre nedreptătile istorice legate de trecutul Basarabiei se încearcă a fi reparate. La 1 martie 2009, una dintre cele mai prestigioase scoli din Republica Moldova – Liceul Teoretic Româno-Francez ”Gh. Asachi” din municipiul Chisinău, marchează 145-a aniversare de la fondarea sa în calitate de institutie de învătămînt preuniversitar.

Astăzi după mai multe decenii de resemnare institutia de învătămînt a cărei istorie reflectă istoria întregii societăti si culturi din Basarabia timp de 145 de ani, (în anul 1990 a devenit Liceu Teoretic Româno-Francez ”Gh. Asachi”) revine la trecutul său, la rădăcinile sale. Încercînd să combine trecutul si prezentul, recent a fost alcătuit un blazon pentru această institutie, elementele căruia reprezintă simbolurile fostelor institutii care au ativat în trecut în cadrul acestui lăcas.

Coroana regală si semnul Reginei Maria, reprezintă atît simbolul recunoasterii apartenentei acestei scoli la învătămîntul românesc interbelic care s-a dezvoltat prin sustinerea si contributia Casei Regale din România cît si tendinta de a păstra si promova actualmente valorile trecutului, continuitatea traditiilor istorice în acest liceu.

Pentru institutia noastră este deosebit de important ca să vi se aducă la cunostintă aceste ”mici victorii” asupra timpului, asupra circumstantelor istorice si politice, pe care am reusit să le realizăm.

Prin această scrisoare, Majestate, vă rugăm să confirmati dreptul institutiei Liceul Teoretic ”Gh. Asachi” din mun. Chisinău de a-si valida trecutul istoric sub egida CASEI REGALE a României.

Cu deosebit respect,

Lucia Argint, profesor de istorie LT ”Gh. Asachi”,
Doctorand, autor a monografiei ”Evolutia Liceului ”Gh. Asachi. Retrospectivă istorico-documentară”.

P.S.

Istoria acestui lăcas pe teritoriul dintre Prut si Nistru, cunoaste mai multe etape. Una dintre cele mai semnificative perioade (1919-1944), fiind legată de evolutia acestei institutii în calitate de  Liceu de fete ”Regina Maria”. Or, cândva, la noi, cine obţinea un act regal i se acorda o favoare deosebită. Iar ceea ce autoriza, legifera Majestatea Sa Regele, nu putea fi desfăcut. Printr-un asemenea Act Regal, în anul 1919, scolii nationalizate (în baza fostei institutii tariste Liceul de fete nr. de zemstvă) din orasul Chisinău i s-a conferit onoarea de a purta numele unei importante personalităţi a neamului si a timpului – REGINA MARIA.

untitled-2.jpg

Am putea spune că, din ziua semnării Decretului respectiv, această şcoală a fost botezată, tot cum ar fi botezul unui nou-născut, căci, până la acea dată, respectiva instituţie de învăţământ avea doar un număr de ordine: 1. Actualmente această perioadă din istoria insitutiei ”Regina Maria” este deosebit de importantă pentru întregul context cultural al Basarabiei ca parte componentă a Romaniei întregite, întrucît a revolutionat sistemul educational national din Basarabia în perioada interbelică si partial, si postbelică. În anii de regim comunist, nici o şcoală inclusiv Liceul ”Regina Maria” n-a reuşit să-şi păstreze numele dat de rege. Dimpotrivă, unora (printre care si acestei scoli) li s-au atribuit nume de odioşi revoluţionari sau bolşevici ruşi, de aventurieri kominternişti, paraşutaţi în Basarabia anilor ’20-’40 ai sec. XX şi supranumiţi ulterior „ilegalişti”. Desigur, „schimbările onomastice revoluţionare” s-au făcut prin decizii ale C.C. al P.C.M., sau prin ordine ministeriale, dar acestea n-au avut şi puterea de a anula Înaltul Decret Regal.

levels2.jpg

untitled-3.jpg
Stema Liceului: pe roşu, un pal galben, flancat în capul scutului la dextra de o acvilă heraldică conturnată, iar la senestra de un cocoş, ambele de aceeaşi culoare, şi încărcat cu litera „M”, roşie, surmontată de o coroană regală, de aceeaşi culoare; scutul timbrat de un beret universitar albastru, cu ciucure galben; deviza, cu litere galbene pe o panglică albastră: „Salus in virtute decus!”. Emblema principală a stemei Liceului este palul – o piesă heraldică onorabilă de prim ordin, care în limbaj heraldic sugerează în acest blazon cifra 1, cea care a figurat în denumirea instituţiei în 1870-1917 şi din 1944, determinând întâietatea acestei şcoli în mai multe domenii.

Litera „M” stilizată şi surmontată de o coroană regală, reprezintă cifra regală a Reginei Maria,  cifră care a figurat şi pe Ordinul „Crucea Regina Maria”, instituit în 1917. Ea marchează denumirea liceului din anii 1918-1940 şi 1941-1943.

levels.jpg

Culoarea roşie a câmpului scutului, în calitate de culoare feminină, arată în această stemă că instituţia, de la instituirea ei în 1864 a fost concepută pentru învăţământul de fete şi aşa a rămas până la 1953. Culoarea roşie este culoarea supremă heraldică şi mai semnifică curajul, sângele, focul, jertfa, dorinţa de a servi patria.

Acvilă heraldică care flanchează palul din dextra este preluată din stema municipiului Chişinău şi semnifică faptul că Liceul se află în acest oraş. Acvila este conturnată în semn de curtoazie faţă de celelalte elemente ale compoziţiei heraldice.

Cocoşul care flanchează palul din senestra nu este altul decât cocoşul galic menit să simbolizeze în acest blazonul profilul studierii aprofundate a limbii franceze în Liceu.

Culoarea albastră a beretului şi ciucurele de aur arată poziţia Liceului în ierarhia instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova: instituţie de învăţământ secundar, general şi profesional, cu asigurarea studiilor medii complete, finalizate cu diplomă de bacalaureat.

Deviza, cu litere de aur pe o panglică albastră: „Salus in virtute decus!” („Mântuirea e în virtute, demnitate şi onoare!”) este preluată din stema clasicului român Gheorghe Asachi. Deviza exprimă crezul corpului profesoral şi al absolvenţilor Liceului.

LICEUL TEORETIC „GH. ASACHI”
Moldova, orasul Chişinău, str. Bucureşti nr.  64

11 comentarii

 1. Andrei says:

  Eu(cu mintea mea de adolescent de 17 ani), sper ca moldovenii sa ia atitudine cat mai curand posibil si sa se scuture de jugul pseudocomunist (lucru pe care noi romanii inca nu am reusit sa il realizam) si sa faca o revolutie pentru ca mai apoi sa se infaptuiasca o noua Romanie Mare. Eu nu cred ca Romania va reusi sa revina la valoarea din toate punctele de vedere pe care o avea inaine de 1948..Romania va intra in linie cu restul tarilor baltice doar cand va scapa de comunisti. Ori acest lucru nu va avea loc decat atunci cand va redeveni MONARHIE. Eu cred si sper ca Romania va redeveni Regat.. Este necesar..Cat mai curand!
  Va iubesc!
  Ave!
  P.S. Daca Monarhia nu salveaza Romania ( o va salva!), nimic, dar nimic nu o va face!
  Traiasca Regele!

 2. Andrada Bogdan says:

  Felicitări celor de la Liceul din Chişinău!Ceea ce fac ei este un act de recuperare identitară care înfruntă şi tiparele şi sechelele unei lumi multă vreme considerată dramatic şi definitiv condamnată să se scufunde în propriul abis.E un pas,e un început,e,în cele din urmă,un act de moralitate a curajului care marchează ieşirea dintr-o prea îndelungată recluziune.Felicitări doamnei profesor pentru rigurozitatea detaliilor şi a descrierilor!Este exact genul de moment-temelie care poate să redea încrederea mai întâi unui om,apoi unei şcoli şi,de ce nu?,tuturor celorlalţi care n-au încetat să-i păzească lumina…

  Cu toată consideraţia,

  Andrada Bogdan

 3. maria- tereza cojocaru says:

  Acum cativa ani si Liceul de Coregrafie “Floria Capsalli” din Bucuresti se afla sub patronaj regal. Ce s-a intamplat dupa aceea? Odata cu schimbarea directorului, care a coincis cu alegerea unui nou presedinte si a unui nou guvern, a disparut si sigla ( ce aparea pe toate actele oficiale ale liceului) si care atesta acest inalt patronaj. Sigur ca ceea ce se intampla acum la Liceul “Gh. Asachi” din Chisinau este meritoriu, dar nu trebuie sa ramana doar un moment conjuctural. As sugera Casei Regala a Romaniei sa monitorizeze cu atentie, daca isi da acordul de patronaj, aceste unitati scolare, care oricum sunt de elita, si sa le sustina entuziasmul, increderea si dragostea pe care o au pentru Familia Regala.

 4. Serban Mariana says:

  Felicitari pentru ampla detaliere a acestor aspecte pe care un profesor le a adus la cunostiinta celor care vor sa cunoasca mai multe pot spune despre istoria noastra.

  Cu respect,

  Serban Mariana

 5. Hariuc Elena says:

  • Liceul Teoretic “Gheorghe Asachi” din Municipiul Chişinău,un posibil model de convieţuire paşnică.

  Succes Doamnă Profesoară, Lucia Argint.

 6. Multumesc celor cinci care au simtit nevoia sa comenteze, sa se exprime privitor la gestul celor de la Chisinau.

  Sper din toata inima ca in viitor comentariile sa fie mai numeroase.

  Ceea ce am vrut sa scot in evidenta si sa incurajez este forta gandului si sufletului acestor oameni de la liceul Asachi. Un liceu nu este populat de oameni cu putere. Sunt profesori si elevi, doua segmente destul de vulnerabile din societate. Intr-un mediu destul de ostil lor, acesti oameni si-au adus aminte cine sunt, si-au repetat in gand ca au povestea lor si demnitatea lor si au hotarat sa lupte, inegal, cu orice le-ar sta in calea idealurilor lor.

  Frumos exemplu intr-o Romanie care, cu infinit mai putine probleme de acest fel, are aerul ca se scufunda in derizoriu si deplorabil, fara sa inteleaga macar de unde ii vine raul.

 7. Alexandrina Cheptanaru says:

  Bravo doamnei Argint!

 8. Êsmyana Martisor says:

  Moldova a dovedit mereu propria demnitate si onoare si prin ocrotirea cu sfintenie a limbii si literaturii romane,in suflete am fost si vom ramane mereu impreuna chiar daca geografic nu este deocamdata posibil.Initiativa acestui liceu este de neuitat si ei sunt martisoarele noastre uitate de unii insa EI atat elevii cat si intregul corp didactic al acestui liceu MERITA sa NU fie uitati !
  Sunt infinit de induiosata de pretuirea voastra pentru patria noastra a tuturor romanilor si ma inclin in fata intregului liceu teoretic Gheorghe Asachi cu deosebit respect.
  Astfel de fapte dovedesc si rolul foarte important al pedagogiei in servirea cu daruire a tarii ce poate fi implinita de orice om de buna credinta.

 9. lubas daniela says:

  doamna argint tot liceul este cu dvs. s va sustine foarte mult

 10. lubas daniela says:

  doamna argint tot liceul este cu dvs. si va sustine foarte mult

 11. Leitoiu says:

  Foarte frumos! Am avut privilegiul sa vad poze de la vizita doamnei Doridot si a domnului Enasel, reprezentand conducerea Asociatiei “Reagir Europe”, in liceul numit “Gheotghe Asachi”, omonim cu Universitatea Tehnica din Iasi, unde muncesc eu. Am avut impresia (initial) ca este vorba de un liceu tehnic/tehnologic… Dar am citit elemente din istoria sa (scrise de profesoara Argint) si m-am lamurit. Se pare ca valoarea din oameni iese la lumina si impostura ruso-comunista este eliminata. Dar nu va culcati pe lauri! Toate victoriile cer sacrificii: comunistii nu vor ceda usor, rusii nu lasa din mana nici o palma de pamant fara plata, sau lupta…. Sa fim uniti! Sa citim si sa cunoastem adevarul istoric.

Lasa un comentariu

© 2007-2022 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 40847454
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate