Cuvintele lui Harry Truman

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Națiunea sa, sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel, direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.

Harry Truman, Președintele Statelor Unite ale Americii, 1946


Harry Truman

112 comentarii

 1. Delia I., învățătoare

  Alteţă,
                  Am 34 de ani. Sunt mamă, soţie, învăţătoare. De 15 ani sunt angajata statului.
                  De câţiva ani a început să-mi fie ruşine că sunt româncă: mi-e ruşine de liderii noştri, de poporul meu care i-a votat, de poporul meu care-i acceptă cu capul plecat, de poporul meu care dă mită, acceptă mită şi nu mai are verticalitate.
                  Îmi privesc uneori copilul şi-mi vine să-i cer iertare că l-am născut în ţara noastră…
                  Ani întregi m-am încăpăţânat să rezist aici, să lupt pentru „un bine” mai important decât mine: elevii mei. N-am primit în schimb decât umilinţă şi dispreţul guvernelor.
                  Noi, românii, nu suntem „croiţi” pentru o astfel de formă de guvernământ. Monarhia e singura soluţie pentru ţara asta plină de oameni dezorientaţi.
                  Ultima „ispravă” a preşedintelui m-a blocat. Credeam că am ajuns în punctul în care nimic din ceea ce scot pe gură băieţii aceştia portocalii, nu mă mai poate înfuria. M-am înşelat!
                  Ştiu că nu doriţi să reacţionaţi, că sunteţi mai presus de mizeriile lor, dar cred că este momentul SĂ LUAŢI ATITUDINE! Dacă nu pentru Majestatea Sa, pentru poporul acesta bolnav!
                  Domnul să vă binecuvânteze!
                                                                                                                                                                           Cu toată speranţa,
                                                                                                                                                                                                           Delia I.

 2. Cristian Zăinescu, Iași

  Majestate,
         Aflând incalificabila comportare a președintelui statului vă scriu, poate inoportun în această zi de sfântă sărbătoare, pentru a vă asigura, cu cea mai mare putere, de întregul meu devotament și al celor ce mă înconjoară pentru Majestatea Voastră și pentru Casa Regală a României.
         Al Majestății Voastre supus credincios,
         Cristian Zăinescu, fost deputat,
         Secretar general al MRR Iași

 3. Protest

  Am luat cunostinta cu indignare de afirmatiile descalificante facute la un post de televiziune de catre Presedintele Traian Basescu despre Majestatea Sa Regele MIHAI, cu privire la momentul tragic al abdicării.

  Venind din partea actualului sef al statului, declaraţiile aduc atingere grava Romaniei, atat pe plan intern, cat si international.

  Consideram ca este de datoria Presedintelui sa gaseasca modalitatea de a exprima scuze pentru acest derapaj.

   
  23 iunie 2011 

  – Alianta Civica
                                 – Asociatia pentru Informare despre Regatul Romaniei
                                 – Miscarea pentru Regatul Romaniei – Iasi
                                 – Alianta pentru Monarhie – Sibiu

 4. Stiri.com.ro
 5. Luminita

  ………………………………………………………………….
  Motto-ul celebrului Immanuel Kant:
  “Aveți curajul de a vă folosi propriul simț al rațiunii!”
  ………………………………………………………………….
  Noi, cu totii si impreuna, formam Romania.
  Demnitatea nationala trebuie respectata!

 6. Delia

  Este dureros de frustranta realitatea in care lipsa noastra de incredere si credinta ca putem mai bine, ca putem mai mult (ca putem avea onoare, ca putem fi cinstiti, ca putem construi ceva impreuna, ca putem avea un viitor, ca destinul nostru e in mainile noatre si nu in ale arbitrarului – de cele mai multe ori din fata ghiseului de diferite feluri), ne face orbi la singurul care ar avea o sansa sa ne scoata din aceasta stare, el simbolizand, prin felul sau de a fi si de a infrunta istoria, dar mai ales prin credinta lui nestramutata si dragostea pentru acest popor, insasi ideea ca putem mai mult.

  Si mai dureroasa ar fi insa realitatea in care am vedea exact cine si cum este regele, dar am fi mult prea ingroziti sa recunoastem ca valorile pe care le respira si emana Majestatea Sa sunt mult prea drepte, mult prea grele, pentru coloana noastra istoric si deci proverbial curbata. Uitandu-ma insa la rege, si la cate a patimit Majestatea Sa de pe urma acestui neam nerecunoscatori, imi dau seama ca, daca Majestatea Sa continua sa creada in romani, eu in niciun caz nu am dreptul sa iau in considerare a doua varianta de realitate. Asa ca, incerc sa sper….

 7. Comentarii pe Facebook (IV)

  #
  Mihai Matraguna
  Am avut onoarea sa va intalnesc cu ocazia vizitei in Timisoara, la Colegiul National ” C.D. Loga”. Am ramas placut surprinsa de prezenta dumneavoastra, de inteligenta si usurinta cu care ati reusit sa comunicati cu tinerii. Va scriu pentru a-mi exprima regretul ca suntem condusi de un presedinte care nu respecta valorile si istoria poporului nostru ! “Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune” ! Regele a fost si va ramane un simbol al unei Romanii glorioase ! Multumesc, Iliana Matraguna.
  #

  Popovici Gelu
  fie ca Dumnezeu sa Lumineze Casa Regala a Romaniei si,daca regele Mihai a gresit cu ceva numai El stie!
  #
  Ody OdyOdy
  Iertare Maria Ta, ca nu stie ce face! Mi-e jena pentru indrazneala nerusinata a presedintelui. Toata stima si multa sanatate!

 8. Mircea V

  monarhia ramane! Dumnezeu l-a pastrat printre noi ca sa puncteze istoria cu prezenta lui demna!
  oamenii tip hazna se scurg si dispar! nu trebuie bagati in seama! exista detergentul istoriei care-i fac invizibili. diferenta dintre un uns al lui Dumnezeu si un incult din suburbii este prea mare ca sa fie acoperita de mizerii.

 9. VIDEO EMOTIONANT

  Marsul ilegal pentru Regele Mihai I al Romaniei si anti Basescu , 25 iunie , Cluj Napoca : http://valentinlungu.blogspot.com/2011/06/video-marsul-rusinii-impotriva.html

 10. Florin Stoica

  La multi ani Majestatii Sale Regele romanilor!

Lasa un comentariu

© 2007-2019 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 24287894
Familia Regală           Fundația Regală Margareta a României           YouTube           Facebook
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate