Ziua Ordinului Coroana României

Sărbătorim astăzi Ziua Ordinului Coroana României, instituit de Regele Carol I acum 136 de ani. În 1881, anul proclamării Regatului României, suveranul a semnat Decretul Regal nr. 1244, prin care ordinul era creat în scopul de a recompensa personalități române și străine pentru serviciile aduse statului român.

Ordinul Coroana României a fost reînființat de Majestatea Sa Regele Mihai I la 30 decembrie 2011, ca ordin dinastic (al Familiei Regale). În statut se prevede ziua de 14 martie pentru sărbătorirea anuală a celor care au fost distinși cu Ordinul Coroana României.

Ordinul Coroana României recompensează astăzi meritele cetățenilor români și străini care aduc un aport substanțial la dezvoltarea și consolidarea României, prin acțiuni publice sau prin excelență în profesie, pentru fapte puse în slujba statului și a națiunii și pentru susținerea principiilor și valorilor Coroanei române.

Majestatea Sa Regele Mihai I este marele maestru al ordinului. Șeful Casei Majestății Sale Regelui este cancelarul ordinului. Actualmente, poziția este ocupată de Excelența Sa dl Andrew Popper.

Ordinul Coroana României are cinci grade: cavaler, ofițer, comandor, mare ofițer și mare cruce. Din 2011 încoace au fost acordate 45 de titluri de cavaler, 25 de titluri de ofițer, 19 titluri de comandor și 10 titluri de mare cruce.

Printre cei distinși se numără președintele Lech Walesa al Poloniei, președintele Vytautas Landsbergis al Lituaniei, al 675-lea Lord Primar al Londrei, președinții Academiei Române și Academiei Republicii Moldova, membri ai Sfântului Sinod, guvernatorul Băncii Naționale, laureați ai Premiului Nobel, mari personalități culturale și științifice, precum și membrii Consiliului Regal.

Membrii Familiei Regale care posedă marea cruce a Ordinului Coroana României sunt Majestatea Sa Regele Mihai, Alteța Sa Regală Principesa Margareta, Custodele Coroanei, Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria. În trecut, au primit marea cruce a ordinului toți regii, reginele, principii și principesele României, inclusiv Regina Ana.

Dintre membrii Familiilor Regale străine au primit marea cruce a ordinului Principele Lorenz al Belgiei și Principesa Muna a Iordaniei.

Statutul din 2011 are la bază documentele semnate de Regele Carol I la 10 mai 1881 și la 11 octombrie 1906. El păstrează spiritul și litera documentelor regelui fondator al dinastiei, cu anumite modificări cerute de realitățile României de astăzi și de faptul că decorația reînființată nu este un ordin național, ci un ordin dinastic (al Familiei Regale a României).
 
Toți posesorii Ordinului Coroana României care au primit decorația înainte de 1947 continuă sa fie membri ai ordinului.
 
Motto-ul ordinului este “Prin noi înșine”.

În anul 2017, va avea loc o ceremonie de decorări cu Ordinul Coroana României miercuri, 25 octombrie,  de ziua de naștere a Majestății Sale Regelui Mihai I.

Mai multe detalii despre Ordinul Coroana României puteți citi aici.

9 comentarii

 1. Radu

  Respectam inițiativa de un real folos de a tine vie puterea Coroanei Romane prin acest Ordin. El creaza, susține și valorifica performanta, fiind în același timp o marca de mare cinste, ce ridica moralul romanilor spre o continua lupta. “Prin noi insine” faurim o Românie pt romani, luptam sa ii redam o pagina de aur în Cartea Neamului. A promova valorile inseamna a munci pentru gloria tarii și a i oferi adevărată considerație de care trebuie sa se bucure, dar și conferirea de modele pentru fiecare dintre noi pentru a le urma și sa fim toți astfel o singura suflare românească, unita în cuget și în simțire, pentru a ști sa dam un răspuns ferm generațiilor viitoare și asa sa ținem aprinsă flacăra Țării Romanesti.
  Incurajam aceasta acțiune și ca un apel la normalitate, în mijlocul unei lumi care promovează non – valorile, ce demigreaza persoana umană de adevărată podoabă a ei ce înseamnă rațiune, caracter și o fac răspunzătoare numai unor stimuli primari, și astfel persoana este dezbrăcată în totalitate de ceea ce inseamna creație.
  Omul este chemat sa fie creator de frumos, de bine.
  Așadar, lucrătoare sa fie puterea Coroanei! Și sănătate Majestatii Sale, Regelui Mihai, o valoare ce iese din orice scala cu mult!!!

 2. Mateescu Marius

  Păstrez la loc de cinste o asemenea decorație!
  O am de la bunicul meu!
  Dumnezeu să-l protejeze pe Majestatea Sa!

 3. Comunistii sunt bine ancorati in realitate de aproape 69 de ani si este normal sa denigreze orice valoare care tine de acel trecut pe care il vor pierdut definitiv, fiindca nu se regasesc in el.
  Ce pot sa-si aminteasca? Despre crimele odioase comise pentru a accede la putere?
  Despre fals si santaj? Despre puscarii comuniste unde au spalat creiere, au torturat sau au ucis valori inestimabile ale poporului roman, IRATIONAL SI FARA CARACTER, in dorinta de a crea o lume a lor bazata pe nestiinta si necredinta? Cu ce-ar putea sa se mandreasca? Cu cismari si electricieni ajunsi conducatori de tara prin metoda batei si-a masluirii istoriei? Sau cu asa-zisi intelectuali care au continuat aceasta traditie pana in zilele noastre, netinand seama de adevar si de idealurile revolutiei de la 1989 ( da, aceste idealuri sunt stipulate si in actuala Constitutie, asa, de forma, ca suna bine, fiindca ele sunt sublime, dar, in realitate, lipsesc cu desavarsire, vorba lui Caragiale).
  Decoratiile regale sunt in sine un superlativ al valorii ce acorda personalitatii umane confirmarea si recunoasterea meritelor personale ale unui om.
  Traiasca Regele! Traiasca Casa Regala a Romaniei!

 4. Diana Lucia Zotescu

  Poate ca in modul bazat strict pe ratiuni si criterii de valoare in care Majestatea Sa a acordat, dupa revenirea definitiva in tara, distinctiile si medaliile precum Ordinul Coroana Romaniei – dar si altele – putem intelege unul din aspectele definitorii ale importantei Monarhiei ca sistem versus Republica, si anume promovarea, in cazul Monarhiei, a valorilor autentice. Fara sa dau nume, Regele nostru a acordat distinctii chiar si unor republicani declarati, daca valoarea lor profesionala sau o realizare de exceptiei ii facea eligibili. Aici, dar si in multe alte aspecte ale intregii vieti a Majestatii Sale, dar mai ales ale activitatii Regelui si Membrilor Familiei Regale de dupa stabilirea in tara, gasim elementele esentiale ale diferentei calitative majore ce pledeaza in favoarea revenirii la Monarhiei.
  NIHIL SINE DEO ! Traiasca Regele !

 5. Emilian T.Vandenboer

  Stimata Doamna Iulia Popa-Matei,

  Am citit cu deosebita satisfactie mesajul Dumneavoastra si va impartasesc absolut
  gandurile. Regret ca aveti dreptate, dar crunta realitate asa este.
  Cu respect
  Emilian T.Vandenboer

 6. Subscriu la comentariul dnei Iulia Popa-Matei !!! Toate cele bune, Familiei Regale si Casei Regale a Romaniei!!

 7. Subscriu la comentariul dnei Iulia Popa-Matei !!! Toate cele bune, Familiei Regale si Casei Regale a Romaniei!!PS. ….. Subscriu si la comentariul dnei Diana Lucia-Zotescu!!!! Suntem alaturi de Familia Regala, Casa Regala a Romaniei pt….. Regalitatea Romaniei . Pt ca este singura ce mai poate aduce DEMNITATE, si RESPECT in si pt Romania si Natiuni Romane!!!! God save the King Mihai I !!!!!

 8. Remus-Dumitru Mihuțiu, mun. Oradea, jud. Bihor

  Trăiască Regele ! România Regat ! Nihil Sine Deo !

 9. Felicitari tuturor pentru onorata distinctie-PRIN NOI INSINE!” Dumnezeu sa ne binecuvanteze Regina si Tara !!

Lasa un comentariu

© 2007-2018 Casa Majestății Sale Regelui Mihai I. Toate drepturile rezervate

Visits: 20589626
Familia Regală           Fundația Principesa Margareta a României           YouTube           Facebook