Universitatea de Științe Agricole Regele Mihai I a împlinit 70 de ani

Știre video

La Timișoara, Aula Mare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Regele Mihai I a găzduit vineri, 29 mai 2015, un eveniment emoționant și cu înalte semnificații pentru Banat și pentru comunitatea timișoreană. Sala arhiplină, onorată de prezența unor înalți reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului și autorității locale, a sărbătorit șaptezeci de ani de la crearea instituției de învățământ superior, prin decret regal, semnat de Majestatea Sa Regele.

Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare și Principele Radu au participat la eveniment, alături de rectorul și prorectorii universității, de ministrul Educației și Cercetării, de primarul municipiului Timișoara, de președintele Consiliului Județean, de mitropolitul Banatului, de rectori ai universităților din România, de decani și de membri ai Senatului universității, precum și în prezența a sute de studenți și invitați la eveniment.

Cu această ocazie, Principesei Moștenitoare i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

 

Discursul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară « Regele Mihai », Timișoara, 29 mai 2015

 Doamnelor și domnilor,

Accept cu bucurie titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai” din Timișoara. Sărbătorim împreună.

Vă mulțumesc pentru onoarea pe care o faceți, familiei mele și mie, la aniversarea a 70 de ani de la fondarea instituției, prin Decret Regal semnat de Majestata Sa Regele Mihai I, tatăl meu.

Nu pot vedea generosul vostru gest drept o recompensă personală, ci mai degrabă ca pe un omagiu adus Regilor Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai și Reginelor Elisabeta, Maria, Elena și Ana, înaintașii mei.

Casa Regală a României, la aproape 150 de ani de existență, a privit educația drept una dintre datoriile ei constante. A trecut aproape un secol și jumătate de când, fără întrerupere, familia mea încearcă să aducă fiecărei generații cunoaștere, studiu, credința în cultură, demnitate prin competență, patriotism și devotament pentru națiune prin performanță profesională.

Universitatea voastră a traversat șapte decenii grele. V-ați născut instituțional în anul încheierii celui De-al Doilea Război Mondial, ați traversat întregul Război Rece și sfertul de veac de democratizare ce a urmat. Niciunul dintre acești 70 de ani nu a fost ușor.

La numai doi ani după  stabilirea unei Dinastii vrednice pe Tronul Țării, în august 1868, Carol I punea piatra de temelie a Școlii Românești de Agricultură de la Herastrău, cu speranța că ea va oferi educație agricolă multor generații de români. Așa a început legătura dintre Coroana română și agricultura românească, ce a mers din secolul XIX în secolul XX și acum, în secolul XXI.

Astăzi mă adresez vouă în numele înaintașului meu, cu vie mulțumire pentru tot ce s-a realizat în această universitate și cu convingerea că studenții voștri vor duce mai departe țara aceasta binecuvântată.

Așa să ne ajute Dumnezeu !

4 comentarii

  1. ionela stanescu says:

    ,,Unde nu exista templu nu va fi nici acasa”.Thomas Eliot.
    Inaintasii ASR Principesa Margareta au construit pe intreg cuprinsul tarii temple spirituale,pentru a-i educa pe cei multi!Acum,in 2015 ,ASR Principesa Margareta ,prin originea nobila,se poate simti acasa ,fie intr-o aula,intr-o sectie a unui spital ,int-o clasa si oriunde i se doreste prezenta!

  2. Viorica Bălteanu says:

    Splendidă, foarte mişcătoare a fost solemna ceremonie de astăzi, ocazionată de aniversarea a 70 de ani de la ctitorirea de către Majestatea Sa greu încercatul nostru monarh a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, ce poartă, din luna mai 2013, numele fondatorului său: Regele Mihai I al României.
    Aula Magna a instituţiei omagiate a fost arhiplină de personalităţi semnificative. Mitropolitul Ioan al Banatului, academicieni, miniştri, parlamentari, autorităţi locale la vârf, conducătorii principalelor universităţi din ţară (prezenţi în Timişoara la Consiliul Naţional al Rectorilor), cadre didactice universitare, studenţi, alţi invitaţi au aplaudat cu căldură momentul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa Alteţei Sale Principesa Moştenitoare Margareta, custode al Coroanei de Oţel a Regatului României.
    Colaborarea Casei Regale româneşti cu UASMVB Regele Mihai I al României se va concretiza, curând, în ample proiecte de reîmpădurire la nivel naţional, precum şi în ample acţiuni concertate de salvare a identităţii poporului nostru, a satului românesc.
    Prezenta vizită a Alteţei Voastre la braţul fermecătoarei Prinţese bălaie cu ochi de peruzea Margareta a României a umplut inimile de bucurie, ochii de abur, sufletele de speranţă.
    Nihil sine Deo!

  3. Liliana Sora says:

    Conferirea înaltului titlu – Doctor Honoris Causa – Casei Regale a României , este un gest de recunoaștere și apreciere a excelenței, a valorilor incontestabile dobândite într- o viață pusă în slujba omului și a națiunii, înseamnă respect – tribut pe care nu-l putem refuza adevăratelor și admirabilelor merite. Pentru Familia Regală , îndeplinirea datoriei este un merit deosebit, este un adevărat izvor al liniștii sufletești, iar conștiința că și-a făcut și își face datoria , raportată la speranțele și așteptările semenilor , este o experiență plină de satisfacții, pentru că cea mai nobilă plăcere este bucuria de a înțelege și de a fi înțeles. Adevărul este că oamenii sunt buni., și cred că oferindu – le grijă , stabilitate, iubire , respect, etc,. și ei vor oferi afecțiune și vor manifesta siguranță în sentimentele și comportamentul lor. Toată stima și considerația pentru MS Regele Mihai, pentru întreaga Familie Regală , întruchipare a demnității naționale , a demnității sociale , a monarhiei constituționale . Trăiască Regele !

  4. Diana Lucia Zotescu says:

    Astfel de evenimente sunt tot atatea dovezi de necontestat ale profundei daruiri si simt al datoriei sacre pentru tara si popor cu care Familia noastra Regala se implica in dificila lucrare de sustinere a culturii si invatamantului. De fiecare data cand ele se petrec, nu trebuie sa uitam ca toti regii si reginele noaste au fost “in linia intai” din marea batalie numita “propasirea patriei” – acest legamant sacru lasat urrmasilor Sai de cate Majestatea Sa Regele Carol I. Regele nostru, Majestatea Sa Regele Mihai I, nascut si educat in spiritul dragostei si datoriei neabatute pentru tara si poporul Sau este cu neodihna in slujba acestui comandament sfant.

    Acest extraodinar simt al datoriei este si fundamentul educatiei pe care a primit-o de la Augustul Sau Parinte Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta. Este vizibil pentru noi toti Alteta Sa este – si va fi – continuatoarea acestui sacru testament regal. Sa o sprijinim asadar cu totii, pentru ca noi suntem destinatarii si beneficiarii activitatii Sale. Si, de asemenea,

    GAUDEAMUS IGITUR, romani !

    Vivat, crescat, floreat !!! Nihil Sine Deo!

    prof. Diana Lucia Zotescu

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50339265
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate