Spania și România, 130 de ani de relații diplomatice

MTL_2984

În timpul domniei Regelui Carol I, în ziua de 23 iunie 1881, Regatul României și Regatul Spaniei stabileau relații diplomatice. Miniștrii plenipotențiari aveau uniforme elegante, cu decorații și însemnele celor două țări, iar comportamentul lor public arăta lumii, în fiecare clipă, că ei reprezintă Coroana, Națiunea, Statul lor. Astăzi, după 130 de ani, numai Spania mai are uniformă pentru ambasadorii ei, identică celei de acum o sută treizeci de ani.

Într-un număr de treisprezece decenii, multe, foarte multe s-au întâmplat cu cele două națiuni europene, creștine și latine. Au existat rupturi, întorsături ale istoriei, crize, cumpene și momente de grație. România a avut un rege-fondator, Carol I, un rege-păstrător, Mihai I și un număr de dictatori care au subminat ideea de autoritate morală a capului Statului și soliditatea statală. Spania a avut și ea un dictator, apoi un rege providențial, Juan Carlos I, cel care a adus democrație și viitor țării lui, din 1975 încocace.

Tatăl Regelui Juan Carlos I, Alteța Sa Regală Juan, Contele de Barcelona, a fost botezat de Regele Carol I. Așa a început secolul al XX-lea în relația celor două țări. Același secol s-a sfârșit cu un milion de români trăind în Spania, cu aproape o sută de mii de oameni care vorbesc spaniola în România și cu un volum de schimburi economice bilaterale de miliarde de euro.

Secolul al XXI-lea a adus Europei o Spanie și o Românie membre NATO și UE. Curând, ambele țări vor avea o monedă comună. Ele au deja un destin democratic comun, o cultură și o artă remarcabile ce se intersectează adesea, interese comune, tradiții comune, limbi asemănătoare, energii și temperamente comparabile și Familii Regale înrudite.

Majestățile Lor Regele Juan Carlos I și Regina Sofia au fost în vizită de Stat în România în anii 1985 și 2003. În ambele ocazii au vizitat Palatul Elisabeta, deși vizita din 1985 se desfășura în condiții dificile pentru Suveranii spanioli, într-o Românie comunistă care nega vehement instituția regală și democrația. Regina Sofia a revenit la București în 2008, la Nunta de Diamant.

Principele și Principesa de Asturia au venit la Palatul Elisabeta, în cadrul vizitei lor oficiale în România în anul 2009.

Președinți ai României au vizitat Spania de câteva ori în ultimele decenii.

Familia Regală română a fost în Spania aproape în fiecare an. Regele Mihai și Regina Ana au avut întâlniri la Palatul Zarzuela cu Suveranii spanioli în multe ocazii, în anii exilului, apoi, în perioada postdecembristă, în 1995, 1997, 1999, 2002, 2004, 2008, 2010. Principesa Moștenitoare și cu mine, împreună sau separat, am vizitat Spania aproape în fiecare an, în ultimul deceniu și jumătate.

Relațiile dintre cele două țări au cunoscut cooperare politică, economică, educațională, sportivă, academică, artistică în permanentă creștere. Cel mai mare atu al României în relația cu Spania sunt însă cei un milion de români stabiliți acolo, care fac cinste țării noastre și o ajută imens economic, prin sprijinul familiilor lor de acasă. Românii din Spania sunt cea mai mare minoritate a Regatului Spaniei.

Când a venit ultima oară la București, Regele Juan Carlos I a rostit la Palatul Cotroceni, în cursul dineului de Stat, o frază memorabilă în care explica lucid, convingător și simplu importanța crucială a Statului, ca instituție, și reprezentarea lui corectă. Când am fost ultima oară la Palatul Zarzuela, la Madrid, am revăzut biroul Regelui Juan Carlos (un fel de sanctuar, pentru mine) și am zărit, la locul ei, Constituția Spaniei pe masa de lucru a Suveranului. Cartea aceea subțire, îmbrăcată în piele, nu s-a clintit de pe biroul lui de treizeci și trei de ani încoace, de când a fost promulgată. Nu pentru că Regele ar avea nevoie de împrospătarea memoriei cu fraze din Legea Fundamentală, ci fiindcă volumul acela subțire, în piele, îi aduce mereu aminte că Suveranul este un servitor al oamenilor  lui.

Principesa Moștenitoare și cu mine am luat parte cu plăcere și speranță, la cermonia de aniversare a celor 130 de ani de relații diplomatice între Regatul Spaniei și România. Admirăm amândoi excepționala prezență diplomatică a domnului și doamnei Estanislao de Grandes Pascual, comportamentul lor public și acțiunile lor impecabile, responsabile și pline de grație și ne cerem scuze pentru că, deși puțini, reprezentanții autorității politice au întârziat ceremonia cu 25 de minute, din cauza incapacității de a fi punctuali.

Familia Regală română a fost prezentă, ca de fiecare dată în acești 130 de ani. La mulți ani, Spania și România!

MTL_3046

MTL_3069

MTL_3016

5 comentarii

  1. Stelian Rotaru says:

    La Multi Ani, relatiilor Romano-Spaniole ! La Multi Ani , frumoaselor relatii dintre Casa Regala a Romaniei si a Casei Regale a Spaniei ! Nimic fara Dumnezeu !

  2. mihaela ionescu says:

    Frumos, ca tot ce inseamna Monarhie si Regalitate, adica normalitate…

  3. ZIDARU GABRIELA says:

    Alteta ! Si eu ma simt jenata pentru impolitetea oficialilor romani,care niciodata nu si-au respectat functia ,oricare a fost ea.Suntem intr-o situatie foarte periculoasa pentru tara noastra.Presimt din desfasurarea evenimentelor ca in foarete scurt timp fiinta nationala romana va fi spulberata ,tara mea va fi din nou hacuita si sacrificata de interse meschine Sunt pe jumatate germana si probabil mostenesc demnitatea ,onoare de la mama mea.Simt inima sfasiata si nu am nici-o putere.Duminica 26 iunie la ora 14 la Sf. Gheorghe se organizeaza o adunare populara pentru cei cu inima romana ,sa protestam impotriva ,,vulturilor hulpavi ”,care vor sa sfasie din nou trupul tarii mele .Trebue sa ne unim cu mic cu mare toti romanii adevarati sa ne salvam tara din ghearele ungurilor ,pentru noi,pentru copii si nepotii nostri.Avem o datorie de onoare fata de sngele varsat de eroii ,care au luptat pentru fiinta nationala.Sunt in varsta,dar cu mandrie voi imbraca costumul national si chiar daca va fi ultimul lucru pe care il voi face in viata aceasta ,voi merge la SF,gheorghe Duminica.

  4. Mihai Firica says:

    Intr-adevar, rolul de a reprezenta presupune asumare, perseverenta, inzestrare, forta si respect fata de cei in slujba carora te gasesti, nu din hazard, ci mai presus de orice prin destin.
    Casa Regala a Romaniei ne reprezinta cu adevarat!

  5. Un moment deosebit din viața României. România modernă are primele rădăcini de după revoluția de la 1848 inclusiv prin Monarhia din România . Unirea principatelor Române s-a făcut datorită înțelepciunii Casei Regale de atunci. Acum noua Casă Regală a României constituie pilonul de stabilitate și normalitate al noii Româniii de mâine. Azi Regele Mihai I al României Altețele lor regale din familia Regală împreună cu Regina Ana sunt exemple vii de normalitate. Prin aceste contacte vii cu celelalte Case Regale din lume, Casa Regală a României demonstrează încă o dată consecvența și diplomația României reale. Poporul Român nu mai poate fi mințit de acești falși conducători de azi vis a vis de meritele Casei Regale în stabilitatea și unitatea pe care a avut-o România.
    Felicitări Altețelor lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principelui Radu al României care încă o data a reprezentat România și poporul Român la cel mai înalt nivel.

    Romeo – Nicolae Ștefănescu – Ofițer în rezervă al Armate Române

Lasa un comentariu

© 2007-2024 Casa Majestății Sale Custodele Coroanei. Toate drepturile rezervate

Visits: 50003863
Fundația Regală Margareta a României           Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș
Politica de cookie-uri    Politica de confidentialitate